Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

H Ζελβέγκερ-Γκάρλαντ & η «ντριμ τιμ» Σκορσέζε, Ντε Νίρο, Πατσίνο & Πέσι στις Πατρινές αίθουσες

H Ζελβέγκερ-Γκάρλαντ & η «ντριμ τιμ»...

Από την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019 στη 2η αίθουσα του Πάνθεον και στα Odeon Veso Mare

Χαράς ευαγγέλια για τους Πατρινούς σινεφίλ καθώς 2 φιλμ ήδη πολυακουσμένα & πολυσυζητημένα που είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα τα δούμε και στα ερχόμενα Όσκαρ, ξεκινούν να προβάλλονται στην πόλη μας. Ο λόγος φυσικά για το πολύκροτο & διάρκειας 209 λεπτών crime epic του 76χρονου σπουδαίου Αμερικανού σκηνοθέτη Μάρτιν Σκορσέζε «Ο Ιρλανδός» και την «Judy» του Ρούπερτ Γκουλντ με την Ρενέ Ζελβέγκερ στο ρόλο του μύθου Τζούντι Γκάρλαντ.

Τον «Ιρλανδό» που είναι μία ακριβή παραγωγή (σύμφωνα με το Variety το κόστος άγγιξε τα 160 εκατ. δολάρια) θα τον δούμε στα Odeon Veso Mare ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα κάνει πρεμιέρα & στην πλατφόρμα του Netflix που ανέλαβε την παραγωγή όταν τελικά έκανε πίσω το στούντιο της Paramount.

Όσο για την «Judy» που τα έχει πάει καλά στο εξωτερικό & δη στο Αμερικάνικο box office (σε 8 εβδομάδες έχει φτάσει τα σχεδόν 24 εκατ. δολάρια συν άλλα 13 εκατ. από τον υπόλοιπο κόσμο) και στην Αθήνα έχει ήδη βγει από τις 24 Οκτωβρίου 2019, θα προβάλλεται από την Πέμπτη 21/11 στις 19.30 στην 2η αίθουσα του Πάνθεον στη Δημ. Γούναρη.

Το μεγάλο ατού της φιλόδοξης αυτής ταινίας που επικεντρώνεται προς το τέλος της καριέρας της Γκάρλαντ (διάσημης από ταινίες όπως Ο Μάγος του Οζ και Ένα Αστέρι γεννιέται) όταν ταξίδεψε στο Λονδίνο για μία σειρά εμφανίσεων που την έφεραν αντιμέτωπη με το παρελθόν, είναι αναμφίβολα η 50χρονη Τεξανή ηθοποιός, τιμημένη με Όσκαρ β’ ρόλου για το «Επιστροφή στο Cold Mountain» το 2004, Ρενέ Ζελβέγκερ που το ευρύ κοινό την αγάπησε από τον ρόλο της στο «Jerry Maguire» το 1996 που και την ανέδειξε αλλά και ως Μπρίτζετ Τζόουνς.

Η Ζελβέγκερ πήρε πολύ θερμές κριτικές ως Γκάρλαντ ενώ αξίζει να σημειωθεί πως έγινε ποιοτική & λεπτομερής δουλειά & ενδυματολογικά με τα κοστούμια να είναι πανομοιότυπα σε χρώματα και σχέδια με τα ορίτζιναλ που φορούσε η Γκάρλαντ, η οποία να θυμίσουμε ήταν η μητέρα της Λάιζα Μινέλι, κι ένα μεγάλο αστέρι του Χόλυγουντ με συχνά αυτοκαταστροφική ροπή. Ξεκίνησε έφηβη την καριέρα της, έμεινε «αθάνατη» τραγουδώντας «Somewhere over the rainbow» ενώ στα ‘50ς και ‘60ς όσο κι αν ακούγεται παράξενο, όπως διαβάσαμε έπαιξε ουσιαστικά σε 2 μόλις φιλμ, τα «Ένα Αστέρι Γεννιέται» και «Η Δίκη της Νυρεμβέργης». Από τις ωραίες ταινίες της ήταν στα μέσα του ’40 το μιούζικαλ «Easter Parade». Υπήρξε αστέρι της MGM, παντρεύτηκε το ’45 τον σκηνοθέτη Βιντσέντε Μινέλι και πέθανε τον Ιούνιο του 1969 στο Λονδίνο μόλις στα 47 της χρόνια και κηδεύτηκε στη Νέα Υόρκη με πλήθος θαυμαστών να την αποχαιρετούν συγκινημένοι.

Περνώντας στο «The Irishman –Ο Ιρλανδός» που σηματοδοτεί τη συνεργασία του Σκορσέζε με τον συνομήλικο του Ρόμπερτ Ντε Νίρο, σχεδόν 24 χρόνια από την τελευταία φορά που ήταν στο «Casino» (συνολικά έχουν συνεργαστεί 9 φορές με κορυφαίες στιγμές τον «Ταξιτζή», το «Οργισμένο Είδωλο» και τα «Καλά Παιδιά») πρόκειται για ένα στόρι που μιλά για τη δύναμη, τα χρήματα, την φιλία και την αφοσίωση. Είναι μία ταινία που πρωτομπήκε στα σκαριά μετά από ιδέα του Ντε Νίρο που ανακάλυψε το βιβλίο του Charles Brandt “I heard you paint houses”, περισσότερα από δέκα χρόνια πριν. Υπήρξαν πολλές δυσκολίες στην πορεία καθώς η ταινία καλύπτει χρονικά μία μακρά περίοδο 50 χρόνων με πολλά σημαντικά γεγονότα όπως την δολοφονία του Αμερικανού Προέδρου JFK το 1963. To πράσινο φως & το νεύμα αισιοδοξίας ότι η ταινία αυτή που θυμίζει το σινεμά των μεγάλων σκηνοθετών των ‘70ς, παραδόξως δόθηκε μόλις ο Σκορσέζε, ο Ντε Νίρο, η εκ των παραγωγών Jane Rosenthal μαζί με τη μόνιμη μοντέρ του σκηνοθέτη, Θέλμα Σουνμέικερ, είδαν το δοκιμαστικό που έγινε τον Αύγουστο του 2015 από τον ειδικό στα εφέ Pablo Helman της Industrial Light & Magic βάσει του οποίου θα μπορούσαν οι ηθοποιοί (Ντε Νίρο, Αλ Πατσίνο και Τζο Πέσι) να δείξουν πιστευτά νεότεροι σε ηλικία!

Όπως διαβάσαμε στο εξαιρετικό άρθρο στο Βρετανικό Empire (Οκτώβριος 2019), ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο που υποδύεται τον Φρανκ Σίραν, τον «Ιρλανδό» της ιστορίας που από οδηγός φορτηγού εξελίσσεται σε εκτελεστή της Μαφίας και συνεργάτης του Jimmy Hoffa, εμφανίζεται σε μία σκηνή ως 24χρονος, ηλικία που ο Ντε Νίρο πρωτοέπαιξε στο σινεμά στο «Greetings» του Μπράιαν Ντε Πάλμα.

Τον Τζίμι Χόφα που παλιότερα τον είχε υποδυθεί στο σινεμά ο Τζακ Νίκολσον, μία αμφιλεγόμενη φιγούρα, ισχυρός ηγέτης του συνδικάτου των οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων με συχνά πάρε-δώσε με την Μαφία που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς τον Ιούνιο του ’75 και τα ίχνη του δεν βρέθηκαν ποτέ, τον ενσαρκώνει ο 79χρονος θρύλος Αλ Πατσίνο στην 1η του δουλειά με τον Σκορσέζε ενώ ο Τζο Πέσι 76 ετών σήμερα που επέστρεψε μετά από καιρό στο σινεμά για να συμπληρώσει την «dream team», κάνει τον αρχηγό της μαφίας στην Πενσυλβάνια Russell Bufalino.

Τα γυρίσματα άρχισαν αισίως στις 18 Σεπτεμβρίου 2017 και έπειτα από 108 μέρες που διήρκησαν, 117 διαφορετικές τοποθεσίες και 319 σκηνές & αρκετή δουλειά στο τεχνικό κομμάτι με την βοήθεια της τεχνολογίας & των «αντιγηραντικών» εφέ, το «one last hit» όπως εύστοχα έγραψε στον τίτλο του άρθρου του, το Empire, ήδη υμνείται από τους κριτικούς, έκανε την πρεμιέρα του στο 57o Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης και έκλεισε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου στις 13 Οκτωβρίου 2019 και τώρα θα το χαρούν οι Έλληνες σινεφίλ.

*Ο Αλ Πατσίνο όπως είπε στο Empire, πάντα εκτιμούσε τον Μάρτιν Σκορσέζε (τον Μάρτι) από το ’70, ’71 που είχαν πρωτογνωριστεί αλλά δεν είχε τύχει να δουλέψουν μαζί. «Εγώ ήμουν κυρίως με τον σκηνοθέτη Sidney Lumet & ο Σκορσέζε είχε τον Μπομπ Ντε Νίρο. Μόνο μία φορά παρ’ ολίγο να συνεργαστούμε σε μία ταινία για τον ζωγράφο Modigliani αλλά τελικά δεν τα καταφέραμε», ανέφερε.

Επιμέλεια κειμένου: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture