Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Χημικοί Μηχανικοί: Πρότυπο καινοτομίας και έρευνας στη χώρα

Χημικοί Μηχανικοί: Πρότυπο καινοτομίας κ...

Εκδήλωση στο πλαίσιο του 22ου φόρουμ ανάπτυξης

Η έρευνα, η καινοτομία και η ανάπτυξη αναλύθηκε στην ιδιαίτερα πλούσια από άποψη πληροφόρησης εκδήλωση του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, στο 22ο Forum Ανάπτυξης.
Ο πρόεδρος του Τμήματος, Δημήτρης Βαγενάς, με υπερηφάνεια παρουσίασε τα όσα έχει καταφέρει το συγκεκριμένο τμήμα, το οποίο απαριθμεί 150 δημοσιεύσεις το χρόνο ενώ σημαντική βοήθεια αναμένεται να του δοθεί με τη διαδικασία των χορηγιών.
Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Τμήμα, κυρίως λόγω της αθρόας αποχώρησης καθηγητών, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της ελλιπούς χρηματοδότησης, καθώς λειτουργεί μόνο με 83.000 ευρώ το χρόνο, που δεν επαρκεί για την ανάπτυξή του.
« Για να αγοράσουμε ένα στυλό πρέπει να κάνουμε διεθνή διαγωνισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Δημήτρης Ματαράς, Κοσμήτορας Πολυτεχνκής Σχολής, κατέδειξε ποια είναι μέχρι σήμερα η κατάσταση που επικρατεί στο συγκεκριμένο Τμήμα.
«Το ζητούμενο είναι να βγούμε από την αίθουσα και να μαθαίνουμε με διαφορετικό τρόπο. Επίσης το ζητούμενο δεν είναι πόσο μένουν φοιτητές στα πανεπιστήμια αλλά τι κάνουν εκεί. Θα τολμήσω να πω ότι ελευθεριακό μοντέλο φοιτητή και ελεύθερη εισαγωγή δεν πάνε μαζί» ανέφερε. Και συνεχίζοντας είπε ότι στόχος του συγκεκριμένου τμήματος έναι οι φοιτητές να ολοκληρώνουν τον κύκλο μαθημάτων του κάθε έτους για να πάνε στο επόμενο.
Ο καθηγητής του τμήματος Σπύρος Πανδής και αυτός από τη σειρά του μίλησε για τους πυλώνες που στηρίζουν το συγκεκριμένο τμήμα, όπως είναι η εκπαίδευση, η έρευνα και η κοινωνική προσφορά.
«Στον τομέα της Χημικής Μηχανικής πανελλαδικά είμαστε πρωτοπόροι ως χώρα. Ο δεύτερος τομέας που ξεχωρίζουμε είναι αυτός της ογκολογίας».

Στην εκδήλωση παρέστη και ο επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος των «Πλαστικών Κρήτης», ο οποίος και έλαβε τιμητική πλακέτα, μίλησε για τα βήματα που πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις.

« Σε μια εταιρεία δεν μπορεί όλοι να είναι εφευρέτες. Όμως πρέπει να δημιουργήσεις έναν οργανισμό που οι ιδέες θα ξεκινούν από επάνω επίπεδο και θα διαχέονται σε όλα τα υπόλοιπα. Η ανάπτυξη διαφοροποιημένων προϊόντων είναι επίσης μονόδρομος για την επιτυχία» ανέφερε.
Και συνέχισε λέγοντας ότι «η χώρα μας δεν χρειαζόταν περισσότερα πανεπιστήμια ούτε απόφοιτους. Έχει μεγάλη ανάγκη από καλύτερα ιδρύματα, που να παράγουν ανθρώπους με πρακτικές γνώσεις. Πρέπει να παρθούν γενναίες αποφάσεις. Το ουσιαστικό βήμα πρέπει να γίνει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εκεί διαπλάθεται η προσωπικότητα των νέων. Πρέπει να γίνει εντατική διδασκαλία πληροφορικής για να αποκτήσουμε γενναία γνώση στην τεχνολογία». Και πρόσθεσε ότι «όταν ξεκινούσαν τη δεκαετία του 90 να οργανώσω την επιχείρηση, το όνειρο νέου αποφοίτου ήταν μια σταθερή δουλειά σε καλή εταιρεία. Έχουμε πολλούς πανάξιους ανθρώπους στην εταιρεία μας και πρέπει να ετοιμάσουμε αυτούς που θα τους διαδεχτούν. Σήμερα οι νέοι και οι ικανοί θέλουν να κατακτήσουν τον ουρανό. Θέλουν να γνωρίσουν τον κόσμο, να κερδίσουν πολλά χρήματα και αλλάζοντας δουλειές να έχουν εμπειρίες. Αυτό στην εποχή μου, το να αλλάξεις εταιρεία, ήταν αδιανόητο. Χρειαζόμαστε μοντέλα να κρατάμε τα ταλέντα και να προσελκύσουμε όσους έφυγαν ή θα φύγουν».
Επίσης προχώρησε και σε μια πρόταση: «Προτείνω οι επιχειρήσεις να μοιράζουν στους εργαζόμενους ένα ποσοστό επί των κερδών τους και αυτό να φορολογείται με ίδιο τρόπο όπως τα μερίσματα των μετόχων και να απαλλάσσεται από ασφαλιστικές εισφορές. Είμαστε καλά με τη σημερινή φορολογία των επιχειρήσεων, όμως δώστε μια ευκαιρία να επιστρέψουμε μέρος από τα κέρδη στους ικανούς εργαζόμενους».
Ο Ξενοφώντας Βερύκιος μίλησε γενικότερα για την ανάπτυξη, βασισμένη σε καινοτομίες που προήλθαν από την ερευνητική δραστηριότητα.
Ακολούθησε και δεύτερη εκδήλωση όπου εκπρόσωποι εταιρειών αναφέρθηκαν στο προφίλ της εταιρείας τους και ήρθαν σε επαφή με φοιτητές που επιθυμούσαν να κάνουν την πρακτική τους σε αυτές.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις