Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Άγνωστο για πόσο ακόμα θα λειτουργεί η Ξερόλακκα – Προς εμπλοκή το εργοστάσιο στου Φλόκα

Άγνωστο για πόσο ακόμα θα λειτουργεί η Ξ...

Η Δημοτική Αρχή αντιδρά στο ενδεχόμενο εμπλοκής ιδιωτών

«Πότε κλείνει η Ξερόλακκα»; Η ζωή απέδειξε ότι το ερώτημα αυτό, είναι δύσκολο να βρει απάντηση. Το κλείσιμό της έχουν υποσχεθεί τρεις διαφορετικές Δημοτικές Αρχές, αλλά η Ξερόλακκα, αν και κανονικά θα έπρεπε να έχει κλείσει ως ΧΥΤΑ εδώ και 10 χρόνια τουλάχιστον, … «ζει και βασιλεύει».

Και καθώς την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων έρχεται (ξανά) για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, το thebest.gr αναζήτησε μήπως τώρα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη και σαφής απάντηση.

Δυστυχώς, ούτε τώρα προέκυψε κάτι πιο σαφές.

Απεναντίας, αν η κυβέρνηση «ευλογήσει» την αλλαγή του υφιστάμενου σχεδιασμού ώστε στο παιχνίδι της διαχείρισης να μπουν και ιδιώτες, τότε οι εξελίξεις μπορεί να είναι  απρόβλεπτες καθώς η Δημοτική Αρχή Πελετίδη καθιστά σαφές και ξεκάθαρο ότι «δεν θα δεχθεί μπίζνες με τα σκουπίδια».

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΤΟΙΧΙΟ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΗΝ ΞΕΡΟΛΑΚΑ

Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως προαναφέραμε θα συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, όπου όπως προκύπτει από την τοποθέτηση του νέου αντιδημάρχου, αρμόδιου για το θέμα, Νίκου Ασπράγκαθου, ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στην Ξερόλακκα, θα συνεχίσει να λειτουργεί για πολύ καιρό ακόμη, παρά τις διακηρυγμένες και πάγιες θέσεις της δημοτικής Αρχής, ότι η Ξερόλακκα θα κλείσει.

Αντιθέτως, η δημοτική Αρχή προχωρά και ολοκληρώνει εντός του χρόνου (δηλαδή σε ένα μήνα), όπως αναφέρει στην εισήγησή του ο κ. Ασπράγκαθος, την κατασκευή του τοιχίου αντιστήριξης στον ΧΥΤΑ που θα δώσει νέο χρόνο ζωής στο χώρο και μέχρι να κατασκευαστεί ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής στη θέση «Φλόκα». Να σημειωθεί ότι, οι επικριτές της δημοτικής Αρχής, υπενθυμίζουν ότι η παράταξη Πελετίδη, ως αντιπολίτευση – επί  δημαρχίας Γιάννη Δημαρά - είχε μπλοκάρει την κατασκευή τοίχου αντιστήριξης στο ΧΥΤΑ, γιατί θα χρησιμοποιείτο ως πρόσθετο κύτταρο για απορρίμματα.

Από τα παραπάνω προκύπτει εύλογα το ερώτημα, «πότε θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής στου Φλόκα»; Και σε αυτό το ερώτημα η απάντηση δεν είναι απλή.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΛΕΙ ΙΔΙΩΤΕΣ- Ο ΔΗΜΟΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟ

Η δημοτική Αρχή Πελετίδη, εκφράζει φόβους ότι ο σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων θα αλλάξει από τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία, σύμφωνα με τον παραπάνω συλλογισμό, θέλει να βάλει και τους ιδιώτες στο «παιχνίδι». Χαρακτηριστικά, στην εισήγησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Νίκος Ασπράγκαθος αναφέρει πως: «Η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση της επεξεργασίας στερεών αποβλήτων κυρίως με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), σε συνδυασμό με την καύση απορριμμάτων, που είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για το περιβάλλον». Μάλιστα ο αντιδήμαρχος «είδε» μέχρι και ενδιαφέρον Κινέζων να αναλάβουν τη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς όπως αναφέρει στην εισήγησή του: «Η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για την δραστηριοποίηση και των κινέζικων επιχειρηματικών ομίλων σε αυτό τον κερδοφόρο τομέα».

Σαφώς η δημοτική Αρχή της Πάτρας διαφωνεί με τη συμμετοχή των ιδιωτών, καθώς θεωρεί ότι η λύση αυτή θα φέρει αύξηση στα δημοτικά τέλη.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης συνέδεσε την πρόσφατη εκλογή του Γρηγόρη Αλεξόπουλου στην προεδρία του Φορέα Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Αχαΐας με τη συμμετοχή των ιδιωτών στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΑΝΤΑ ΜΕ ΟΣΑ ΕΚΑΝΕ ΤΟ 2010

Βέβαια, από την πλευρά του ο κ. Αλεξόπουλος σε δηλώσεις του υπενθύμισε ότι ο ίδιος το 2010, μαζί με άλλους αυτοδιοικητικούς, είχε εξασφαλίσει 60 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη για το εργοστάσιο απορριμμάτων, αλλά τότε «κάποιοι, που έχουν ονοματεπώνυμο» όπως χαρακτηριστικά έχει πει «αρνήθηκαν να το εκτελέσουν», ενώ διασαφήνισε ότι οι όποιες αλλαγές του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων είναι θέμα της κυβέρνησης και όχι του ίδιου.

Ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος αναφερόταν στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) του δήμου Πατρέων στη θέση «Φλόκα».

Τον Δεκέμβριο του 2011 ήταν όλα έτοιμα για να προχωρήσει το έργο ΧΥΤ δυναμικότητας 150.000 τόνων ετησίως που θα κάλυπτε σχεδόν το σύνολο της Αχαΐας.

Η χρηματοδότηση είχε εξασφαλιστεί κυρίως από ευρωπαϊκούς πόρους. Είχε ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος και η τοπική κοινωνία και οι φορείς της είχαν συνηγορήσει στην οριοθέτηση του ΧΥΤ στη θέση «Φλόκα».

Επίσης, είχαν ολοκληρωθεί όλες οι αδειοδοτήσεις και ήταν έτοιμα και τα τεύχη δημοπράτησης. Έμενε η ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού.

Οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση έφεραν νέα δημοτική αρχή στο Δήμο Πατρέων. Μια από τις πρώτες πράξεις της νέας δημοτικής αρχής του Γιάννη Δημαρά τότε, ήταν να αμφισβητήσει το ΧΥΤ στη θέση «Φλόκα», να ακυρώσει το έργο και να κάνει νέο σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Το ίδιο έπραξε και ο Κώστας Πελετίδης όταν παρέλαβε τη δημαρχιακή σκυτάλη από τον Γιάννη Δημαρά. Ακύρωσε το σχεδιασμό του προκατόχου του και προχώρησε σε δικό του.

ΟΥΤΕ ΤΟ 2020 ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΟΥ ΦΛΟΚΑ

Πότε όμως θα ξεκινήσουν τα έργα στου Φλόκα; Ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, μιλώντας πρόσφατα στη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων στο Αρκτικό Διαμέρισμα της Πάτρας, στα όρια του οποίου βρίσκεται ο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας, δήλωσε ότι τα έργα στου Φλόκα δεν πρόκειται να ξεκινήσουν εντός του 2020.

«Πιστεύαμε ότι μέσα στο 2020 θα ξεκινούσε το έργο στου Φλόκα, αλλά ακόμα περιμένουμε. Γίνεται προσπάθεια να ξαναπάμε από την αρχή με νέο περιφερειακό σχεδιασμό και… χάρισμα στους επιχειρηματικούς ομίλους, γιατί το σκουπίδι είναι χρυσάφι και θέλουν να το βάλουν στις τσέπες τους.

Αν θέλουν να ανατρέψουν τον σχεδιασμό, θα καταλάβουν τι σημαίνει Πάτρα. Τους προειδοποιούμε ότι θα νιώσουν την ανάσα μας. Πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και ο σχεδιασμός μας, να γίνει σχεδιασμός τους.

Αν τολμήσουν να καταστρέψουν τον σχεδιασμό, θα μας βρουν μπροστά τους. Πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι για αγώνα. Η υπόθεση είναι υπόθεση ολόκληρου του Δήμου μας», είπε ο δήμαρχος απευθυνόμενος  προς τους κατοίκους, σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής.

Βέβαια, ακόμη και εάν γίνει και λειτουργήσει ο ΧΥΤ στη θέση «Φλόκα», στο χώρο της Ξερόλακκας θα υπάρχουν ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων(ΣΜΑ) και η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ).

Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, σύμφωνα με τα όσα θα πει στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας ο Νίκος Ασπράγκαθος, αποτελεί «έργο απαραίτητο για την μεταφορά απορριμμάτων στου Φλόκα και την αξιοποίηση του σε κάθε άλλη περίπτωση εάν χρειαστεί. Η δυναμικότητα του είναι περίπου 50 χιλ. τόνοι/έτος. Επίσης περιλαμβάνεται προμήθεια των κινητών σταθμών μεταφόρτωσης για την συμπίεση και μεταφορά των απορριμμάτων, που είναι 4 ρυμουλκά και ισάριθμα ημι-ρυμουλκούμενα με αυτοφερόμενους μηχανισμούς συμπίεσης ελαχίστης χωρητικότητα 54 κυβικών μέτρων.

Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Αναμένεται  η χρηματοδότηση  του έργου όταν εκδοθεί η Απόφαση Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), η οποία καθυστερεί 15 μήνες για λόγους γραφειοκρατίας και εξαιτίας των εκλογών που μεσολάβησαν.

Η Μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένων  οργανικών δυναμικότητας 9.500 τόνων/έτος, θα συμβάλει σημαντικά στην ανακύκλωση. Η μελέτη της ΜΕΒ έχει ολοκληρωθεί και υποβάλλεται για χρηματοδότηση όταν εγκριθεί η ΑΕΠΟ.

Έχει ενταχθεί  για χρηματοδότηση η  προμήθεια  εξοπλισμού, που θα αξιοποιηθεί στην συλλογή και αποκομιδή των προδιαλεγμένων οργανικών. Περιλαμβάνει την προμήθεια καφέ κάδων για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ειδικών απορριμματοφόρων και κλαδοτεμαχιστή καθώς και δράσεις ενημέρωσης του κοινού».

ΕΛΠΙΔΕΣ ΟΤΙ ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΠΟ 5% ΣΕ 65%!!!!

Το νέο σχέδιο διαχείρισης, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, πριν από τέσσερα χρόνια όπου η δημοτική Αρχή είχε την απόλυτη πλειοψηφία, και εντάχθηκε στον περιφερειακό σχεδιασμό.

Η βασική φιλοσοφία του σχεδίου που εκπονήθηκε από την δημοτική Αρχή Πελετίδη, να αυξηθεί η  ανακύκλωση των παραγόμενων απορριμμάτων της Πάτρας στο 65%, από το 5% που είναι σήμερα, και η τελική ανάκτηση στερεών αποβλήτων να φτάσει στο 76%.

 Αν ισχύσουν τα προαναφερόμενα ποσοστά ανακύκλωσης και ανάκτησης, θα πρέπει στις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων και τις αντίστοιχες της επεξεργασίας βιοαποβλήτων που προβλέπεται να κατασκευαστούν, να καταλήγουν λιγότερα από τα μισά απόβλητα, καθώς θα έχει προηγηθεί διαλογή, και για ταφή σε ΧΥΤΥ θα καταλήγει μόνο το 25% αφού θα έχει προηγηθεί ανάκτηση και επεξεργασία.  

Βέβαια, αυτό είναι δύσκολο να επιτευχτεί, εάν αναλογιστούμε που βρισκόμαστε σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η δημοτική Αρχή επιμένει στην υλοποίηση του σχεδιασμού της και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην εισήγησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο: «Αν για οποιοδήποτε λόγο διακοπεί ο σχεδιασμός μας και επαναπροσδιοριστεί με βάση νέο Εθνικό και Περιφερειακό σχεδιασμό, είμαστε σίγουροι ότι ο Νομός Αχαΐας θα αντιμετωπίσει εκτός από το πρόβλημα του Αιγίου και το πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα της Πάτρας, γιατί δεν υπάρχει άλλος χώρος για εναπόθεση σκουπιδιών και θα έχουμε δραματικές εξελίξεις. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και με τη στήριξη του λαού της Πάτρας θα αγωνιστούμε για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός μας».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις