Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Κάτι νέο ανοίγεται στην Πάτρα

Κάτι νέο ανοίγεται στην Πάτρα

του Ανδρέα Κοσμάτου

Με τους συνδημότες μου που είχα την ευκαιρία να μιλήσω στα χρόνια που ζω στην Πάτρα, είτε ιδιωτικά, είτε με την ιδιότητα του υποψηφίου στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, είχα την ευκαιρία να γίνω κοινωνός πολλών προβλημάτων που τους/μας απασχολούν. Τα περισσότερα σκεπάζονται και περιγράφονται κάτω από την «ομπρέλα» του τρίπτυχου μιζέρια, αδιαφορία και ανικανότητα. Είναι κοινή πεποίθηση πως μετά την αποβιομηχάνιση της πόλης στις δεκαετίες του ’80 και ’90, η Πάτρα απέκτησε από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα. Ακόμα και κατά την διάρκεια της γενικής οικονομικής ευμάρειας που περιέβαλε τα χρόνια γύρω από τους Ολυμπιακούς αγώνες, όταν το χρήμα «έτρεχε» στους δρόμους της χώρας, η «πρωτεύουσα του Νότου» ανέβαινε τον δικό της Γολγοθά. Από κέντρο διασύνδεσης με την Ευρώπη δυτικά, από βιομηχανική περιοχή, με πρωτοκαθεδρία σε ότι καινοτομία είχε να προσφέρει η κάθε εποχή, καταντήσαμε μια πόλη με λιμάνι «φάντασμα», χρόνια αποκομμένοι σιδηροδρομικά από την υπόλοιπη Ελλάδα, με σύγχρονους αυτοκινητόδρομους, που μόλις πριν ελάχιστα χρόνια αποπερατώθηκαν και με λαβωμένη σαφώς την αστική μας κουλτούρα!

Το ρολόι της Πάτρας φαίνεται να σταμάτησε στα χρόνια της β’ βιομηχανικής επανάστασης, παρέα με το περίφημο λουλούδινο ρολόι της πλατείας τριών συμμάχων! Έκτοτε, η γενέτειρα μερικών από τους σπουδαιότερους σύγχρονους πολιτικούς, έμελλε να προσπαθεί ασθμαίνοντας να προλάβει τις εξελίξεις και να μπει πάλι σε τροχιά ανάπτυξης, έχοντας την ατυχία να έχει ως επί το πλείστον στο τιμόνι της αυτοδιοικητικούς που είτε τους ένοιαζε περισσότερο το πολιτικό τους μέλλον, είτε η προσωπική τους προβολή και ευμάρεια. Ο γενικός τρόπος που πολιτεύονται τα κόμματα, έχει «μολύνει» και την αυτοδιοίκηση της Πάτρας χρόνια τώρα… Δεν υπάρχει συνέχεια στα έργα, ούτε διάδοχη κατάσταση στις μελέτες και στον σχεδιασμό! Η τοπική πολιτική χαρακτηρίζεται από αποσπασματικότητα, ευκαιριακές δράσεις και έργα εντυπωσιασμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διάνοιξη της Κανακάρη, όπου εφαρμόζεται μελέτη που θεωρείται πια παρωχημένη και ανεπίκαιρη. Οι δημότες πλέον έχουν χαμηλώσει τον πήχη και τα κριτήρια με τα οποία ψηφίζουν. Στις προηγούμενες εκλογές ήταν αρκετό ένα μισοτελειωμένο πάρκο για να γίνει σημαία του νεοεκλεγέντος δημάρχου, ενώ υπάρχουν καίρια προβλήματα, όπως αυτό των απορριμμάτων που την προηγούμενη τετραετία έμειναν στον πάγο. Στα «υπέρ» της δημοτικής αρχής μετρά μόνο η διαχείριση της φτώχειας και όχι τα βήματα που μπορούν να μας βγάλουν από αυτή, ενώ είμαστε μπροστά στο φαινόμενο να έχουμε διοίκηση του δήμου μια καθαρά κομματική παράταξη, η οποία στις εθνικές εκλογές έχει μονοψήφια ποσοστά! Ταυτόχρονα, ο Πατραικός λαός παραμυθιάζεται ότι ψηφίζει πρόσωπο, ενώ είναι κοινό μυστικό ότι το πρόσωπο κάθε άλλο παρά είναι αδέσμευτο από το κόμμα του!

Ε, λοιπόν αν κάποιος θα μπορούσε να μας βγάλει από αυτό το τέλμα που έχουμε περιέλθει, αυτή είναι η νεολαία της Πάτρας! Για μένα άργησε να δημιουργηθεί το ρεύμα που θα ανανεώσει τα δημοτικά πράγματα της πόλης, αλλά όπως λένε «ποτέ δεν είναι αργά». Το «σπιράλ» και ο Πέτρος Ψωμάς εμφανίστηκαν στις εκλογές του ’19 και ευτυχώς οι ψηφοφόροι σε σημαντικό βαθμό κατάλαβαν ότι κάτι νέο εμφανίστηκε στα δημοτικά πράγματα. Για μια παράταξη μόλις 3 μηνών ζωής, 6500 ψήφοι είναι μια εξαιρετική αρχή και είμαι περήφανος που αποτελώ κομμάτι της! Το πρώτο πράγμα που θα κάνω, είναι να σας καλέσω να παρακολουθήσετε από κοντά στα επόμενα τέσσερα χρόνια τον αγώνα που θα δώσει το «σπιράλ» στο δημοτικό συμβούλιο! Γόνιμη αντιπολίτευση, συναίνεση όπου χρειαστεί και λόγος αυτοδιοικητικός, χρήσιμος ρεαλιστικός! Αν το «σπιράλ» γεννήθηκε το Μάρτιο του ’19. ήρθε η ώρα να ιδρυθεί επίσημα τον Νοέμβριο του ’19! Η δημοτική παράταξη θα κάνει κάτι που καμία άλλη δημοτική παράταξη δεν έχει ξανακάνει στην Πάτρα και ελάχιστες στην επικράτεια. Θα καταθέσει καταστατικό στο ειρηνοδικείο και θα αποκτήσει επίσημα υπόσταση! Αυτό σημαίνει ότι όλα τα ιδρυτικά του μέλη και όσοι ακολουθήσουν στην συνέχεια, δεσμεύονται πως το ¨σπιράλ» θα έχει διάρκεια και στοχοπροσήλωση! Είναι μια ακομμάτιστη πολιτική δημοτική παράταξη, που σκοπεύει να σπάσει τα δεσμά που κρατάνε χρόνια την πόλη μακριά από την πρόοδο, την καινοτομία, την σύγχρονη εποχή! Μια δημοτική παράταξη με νέους στο μυαλό ανθρώπους, οι οποίοι αποφάσισαν να αφιερώσουν τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο τους για την πόλη που αγαπάνε, την Πάτρα! Σας καλούμε όλους και όλες την Κυριακή 24/11 στο ιδρυτικό μας συνέδριο στην «αγορά Αργύρη», σε μια ολοήμερη πρόταση για το αύριο της πόλης μας!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις