Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τα διπλά θα πληρώνουν οι αγρότες για την ασφάλισή τους

Τα διπλά θα πληρώνουν οι αγρότες για την...

Αντιδρούν στην πρόταση Βρούτση για το ασφαλιστικό

Κάλεσμα για τη δημιουργία «ελάχιστης ασφαλιστικής κλάσης για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που το κόστος της δεν θα ξεπερνά την ήδη υπάρχουσα ελάχιστη μηνιαία εισφορά των 114 ευρώ», ζητά με επιστολή του στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, εφόσον ισχύσουν αυτά που τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, για τις νέες ρυθμίσεις των εισφορών των αυτοαπασχολουμένων, τότε η μικρότερη ασφαλιστική κλάση θα διαμορφωθεί μηνιαίως στα 220 ευρώ.

Κάτι που σύμφωνα με τον ΣΕΚ θα έχει ως αποτέλεσμα οι αγρότες να επιλέξουν τη χαμηλότερη κατηγορία ασφάλισης, πληρώνοντας «διπλάσιες και πλέον εισφορές από αυτές που κατέβαλλαν το τρέχον έτος».

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος στην επιστολή του επισημαίνει πως οι περισσότερες γεωργικές εκμεταλλεύσεις είναι μικρές και οικογενειακού χαρακτήρα, σε ένα ζευγάρι αγροτών και κτηνοτρόφων το κόστος ασφάλισης στην μικρότερη κλάση θα φθάσει τις 5.280 ευρώ ετησίως.

Αυτό σύμφωνα με τον ΣΕΚ, θα αποτελέσει «ένα ασήκωτο φορτίο για τους αγρότες-κτηνοτρόφους που ήδη έχουν πληγεί βαθιά τα χρόνια των μνημονίων και δοκιμάζονται από πρωτοφανή κρίση που απειλεί πλέον αυτή καθαυτή τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους».

Η επιστολή των αγροτών έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας, κου Γιάννη Βρούτση, για τις νέες ρυθμίσεις των εισφορών των αυτοαπασχολουμένων (ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες), η μικρότερη ασφαλιστική κλάση θα διαμορφωθεί στα 220 ευρώ μηνιαίως. Αν ισχύσουν οι ανακοινώσεις αυτές τότε αγρότες που θα επιλέξουν τη χαμηλότερη κατηγορία ασφάλισης θα κληθούν να πληρώσουν διπλάσιες και πλέον εισφορές από αυτές που κατέβαλλαν το τρέχον έτος, αφού η ελάχιστη μηνιαία εισφορά του Κλάδου Σύνταξης και Ασθένειας Αγροτών διαμορφώθηκε το 2019 στα 114€/μηνιαίως. Λαμβάνοντας επίσης υπόψη ότι οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις είναι επί το πλείστον μικρές εκμεταλλεύσεις, οικογενειακού χαρακτήρα, σε ένα ζευγάρι αγροτών – κτηνοτρόφων το κόστος ασφάλισης στην μικρότερη κλάση θα φθάσει ετησίως τις 5.280 €.

Αυτό θα είναι ένα ασήκωτο φορτίο για τους αγρότες – κτηνοτρόφους που ήδη έχουν πληγεί βαθιά τα χρόνια των μνημονίων και δοκιμάζονται από πρωτοφανή κρίση που απειλεί πλέον αυτή καθαυτή τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους.

Το επάγγελμα του αγρότη- κτηνοτρόφου είναι από τη φύση του επισφαλές, με συνθήκες εργασίας και διαβίωσης δύσκολες και διαχρονικά διαχωρίζεται από την πολιτεία από τα άλλα επαγγέλματα.»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις