Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οι 123 κατολισθήσεις στην Αχαΐα και οι περιοχές που σήμερα "κινδυνεύουν" περισσότερο

Η κατολίσθηση του 1999 στην Καρυά Πατρών...

Η κατολίσθηση του 1999 στην Καρυά Πατρών/photo:eurokinissi

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το μέλλον της Δυτικής Ελλάδας σε επιστημονική ημερίδα

Δυσοίωνο προβλέπεται το… μέλλον της Δυτικής Ελλάδας αν συνδυάσει κανείς την ιδιαίτερη γεωλογία της περιοχής  και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής  που θα ενταθούν τις επόμενες δεκαετίες και θα δώσουν ακραία φαινόμενα και πλημμύρες.

Μεγάλος αριθμών ιδιωτικών κατασκευών αλλά και δημοσίων κτιρίων στα δυτικά της Ελλάδας έχουν κτιστεί πάνω σε σεισμικά ρήγματα, ρέματα, ολισθαίνουσες περιοχές και παράκτιες ζώνες που θα πληγούν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Όλα αυτά επισημάνθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο στην Πάτρα, το περιφερειακό τμήμα Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΓΕΩΤΕΕ, σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και τον Φορέα Διαχείρισης Γεωπάρκου Χελμού - Βουραϊκού, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την μείωση των φυσικών καταστροφών.

Όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας Ευθύμιος Σώκο, η Δυτική Ελλάδα είναι μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του κόσμου και η συγκέντρωση όλο και μεγαλύτερου πληθυσμού και ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, πάνω ή δίπλα σε ενεργά ρήγματα, αυξάνει τις πιθανότητες φυσικών καταστροφών και απωλειών.

Ο Κορινθιακός κόλπος, είναι ένα παράδειγμα περιοχής που συγκεντρώνει πλήθος ανθρωπογενών δραστηριοτήτων.

Μάλιστα, η περιοχή, έχει βγει για τεχνικούς λόγους από την «κόκκινη» ζώνη, στους χάρτες εκτίμησης σεισμικού κινδύνου του ΟΑΣΠ κάτι που επέφερε εκπτώσεις στους συντελεστές αντισεισμικότητας και στην ανθεκτικότητα των κτιρίων.

Ωστόσο η μεγαλύτερη απειλή σύμφωνα με τον κ. Σώκο, προέρχεται από την νομιμοποίηση χιλιάδων αυθαίρετων κατασκευών αφού κανείς δεν γνωρίζει αν όλες αυτές οι κατοικίες, έχουν χτιστεί με τον αντισεισμικό κανονισμό, αν βρίσκονται πάνω σε ρέματα ή σε ολισθαίνουσες περιοχές.

Ο επ. καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας Νίκος Δεπούντης αναφέρθηκε στις κατολισθήσεις  που είναι έντονες στην Αχαΐα όπου ιστορικά έχουν καταγραφεί 123 τέτοια φαινόμενα.

Κάποιες περιοχές, όπως η κατολισθαίνουσα ζώνη Πλατάνου, η περιοχή της Παναγοπούλας και η κατολισθαίνουσα ζώνη της Καρυάς στην Πάτρα, θεωρούνται πιο επικίνδυνες και είναι ακόμα και σήμερα ενεργές.

Μάλιστα επεσήμανε πως στην Καρυά, πριν από δέκα χρόνια ο οικισμός καταστράφηκε και σήμερα, πωλούνται οικόπεδα σε αφελείς, σε τιμές ευκαιρίας, γιατί η δημόσια διοίκηση δεν φρόντισε να χαρακτηρίσει την περιοχή ολισθαίνουσα, προφανώς για να μην πληγούν περιουσίες.

Η μεγάλη κατολίσθηση της Παναγοπούλας το 1971, είχε αποκόψει την Πάτρα από την Αθήνα για πολλούς μήνες και τα έργα αντιστήριξης, συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις