Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

H χρηματιστηριακή απάτη «Ocean's Eleven» κι ο Ελβετός που "έδωσε" τους Έλληνες εμπλεκόμενους

H χρηματιστηριακή απάτη «Ocean's Eleven»...

Πολλά τα στοιχεία για την περίπλοκη υπόθεση

Ξημερώματα Σαββάτου και στις «Χάντρες» στο Θησείο εισέρχονται οι τελευταίοι ξενύχτηδες. Είναι χειμώνας του 1997 και στο πρώτο κεντρικό τραπέζι του μαγαζιού κάθεται μια μεγάλη παρέα που διασκεδάζει με τα τραγούδια του Αντώνη Ρέμου και της Νατάσας Θεοδωρίδου.

Ξεχωρίζουν ο Γιώργος Νίκας, ο εφοπλιστής Κρίτωνας Λεντούδης, ο Κώστας Πηλαδάκης, ένα μπουκέτο νεαρών καλλονών και ένας γοητευτικός άνδρας που είναι ήδη γνωστός στους κοσμικούς κύκλους της Αθήνας ως ο «Μαρκ». Πρόκειται για τον Ελβετό Μαρκ Ντεμάν που έχει κάνει την Ελλάδα κάτι σαν δεύτερο σπίτι του, αφού έρχεται χειμώνα - καλοκαίρι και γίνεται πολύ γρήγορα κολλητός με γνωστούς Αθηναίους και Αθηναίες. Οι νύχτες του στα πιο in στέκια της πρωτεύουσας θα γράψουν τη δική τους ιστορία, όπως και τα μυκονιάτικα γλέντια του, στα οποία ξοδεύει αφειδώς αρχικά χιλιάδες δραχμές και κατόπιν χιλιάδες ευρώ.

Είκοσι δύο χρόνια μετά από εκείνο το βράδυ στο Θησείο, ο Μαρκ Ντεμάν φέρεται να είναι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Bloomberg, ο άνθρωπος που «έδωσε» τους Ελληνες φίλους του στο σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου. Είχε προηγηθεί τον περασμένο χρόνο η δική του σύλληψη στη Σερβία μετά από ένταλμα των αμερικανικών Αρχών και ο προσωρινός εγκλεισμός του σε φυλακή εκεί, πριν εκδοθεί στις ΗΠΑ. Εκτοτε τα ίχνη του έχουν χαθεί και το όνομά του απουσιάζει από τη δικογραφία του σκανδάλου, στο οποίο εμπλέκονται ο Γιώργος Νίκας και ο Τηλέμαχος Λαβίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής, οι Αρχές που διερευνούν την υπόθεση στις ΗΠΑ φέρεται να εξέδωσαν διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Γιώργο Νίκα και τα έγγραφα θα αποσταλούν στη Europol.

Αυτό σημαίνει ότι ο Ελληνας επιχειρηματίας, ο οποίος εικάζεται ότι βρίσκεται στη χώρα μας, θα αναζητείται πλέον επίσημα ώστε να προσαχθεί αρχικά και κατόπιν μέσω των απαραίτητων διαδικασιών να εκδοθεί στην Αμερική.

Αντίθετα με αυτόν, ο Μαρκ Ντεμάν εθεάθη στην Ελλάδα, σύμφωνα με μαρτυρίες γνωστών και φίλων του που μίλησαν υπό τον όρο να μη δημοσιοποιηθεί το όνομά τους, το καλοκαίρι του 2017, ενώ όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι επανήλθε και πέρυσι στην αγαπημένη του Μύκονο.

Γνωστοί Ελληνες που γνωρίζουν πολύ καλά τον Μαρκ Ντεμάν, λένε ότι η γνωριμία του με την πανέμορφη Σέρβα μοντέλα Ζέλικα Μπούντιμιρ γέννησε έναν έρωτα που έμελλε να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια, με πρώτο και καλύτερο αυτό που είχε να κάνει με τον εκ πεποιθήσεως εργένη Μαρκ.

Εχοντας συνηθίσει να περιτριγυρίζεται από εγχώριες και αλλοδαπές κούκλες, του ήταν δύσκολο να υποκύψει σε μια γυναίκα όσο όμορφη κι αν ήταν, ειδικά από τη στιγμή που μπορούσε να έχει όποια θέλει. Το έκανε όμως, αλλά με διαλείμματα, αφού η πίεση της Ζέλικα να επισημοποιήσουν τη σχέση τους οδηγούσε το ζευγάρι σε συχνούς καβγάδες και σε έναν χωρισμό που τους κράτησε μακριά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τελικά, όπως αποδείχτηκε, η κούκλα από τη Σερβία ήταν η γυναίκα της ζωής του, αφού ο Ντεμάν επέστρεψε σε αυτήν και τελικά της ζήτησε να γίνει γυναίκα του. Ο γάμος τους τον Μάιο του 2016 στο Βελιγράδι ήταν μια υπερπαραγωγή, με εκατοντάδες καλεσμένους φίλους του από όλο τον κόσμο - και την Ελλάδα φυσικά. Ο κολλητός του Γαλλοελβετού επιχειρηματία Γιώργος Νίκας, ο Κρίτωνας Λεντούδης, ο Χάρης Οικονομόπουλος, η σύζυγός του Γιασμίν και η Ελίνα Καντζά -κολλητή φίλη του ζεύγους- ήταν μερικοί μόνο από τους προσκεκλημένους.

Η τελετή έλαβε χώρα στις 28 Μαΐου του 2016 και το πάρτυ που ακολούθησε ήταν εκπληκτικό, με τον γαμπρό και τη νύφη να παρασύρουν τους πάντες σε ένα ξέφρενο γλέντι. Συλλεκτικές Dom Perignom, Cristal, χαβιάρι, πανάκριβα γαλλικά κρασιά και όπως έλεγαν οι τυχεροί καλεσμένοι ό,τι πιο εκλεκτό και ακριβό υπήρχε ήταν εκεί για μια αξέχαστη βραδιά. Δεν ήταν η μόνη στη ζωή του Μαρκ, αλλά ήταν σίγουρα η πιο ξεχωριστή, με τον ίδιο να λάμπει από χαρά μέσα στο sur mesure κοστούμι του. Κάποιοι φίλοι του θυμήθηκαν κι άλλες βραδιές, εντελώς διαφορετικές, όπως αυτή στον Αντώνη Ρέμο, με τον Μαρκ να επιδίδεται σε τρελό λουλουδοπόλεμο «χτίζοντας» τον «Αντόνιο» από το πρώτο κεντρικό τραπέζι. Ετεροι αναπόλησαν το καλοκαίρι του 2009 που ο Μαρκ έφερε τον Μουτασίμ Καντάφι, γιο του ηγέτη τότε της Λιβύης και φίλο του, με τον οποίο κατέλυαν στο «Santa Marina», το αγαπημένο του ξενοδοχείο στη Μύκονο. Μαζί έδωσαν το «παρών» στο πάρτυ της Chopard στο «Nammos», ενώ δύο χρόνια μετά, τον Ιούλιο του 2011, ο Μουτασίμ μαζί με τον Μαρκ σάρωσαν τα hot στέκια του νησιού.

Οι Cristal Magnum κυριαρχούσαν στο τραπέζι που έκλεισαν στο «Remezzo» που τότε στέγαζε το «Guzel», ενώ τα φιλοδωρήματα ήταν μυθικά - κάποιο βράδυ έφτασαν τις 10.000 ευρώ για όλο το προσωπικό. Ο Μαρκ ήταν τόσο γνωστός στη Μύκονο που όλοι τον φώναζαν με το μικρό του όνομα και οι κρατήσεις στο «Nammos» ή σε άλλα στέκια του νησιού γίνονταν με αυτό. Υπήρξε βράδυ που λένε ότι πλήρωσε 70.000 ευρώ χωρίς να το συζητήσει καθόλου σε εστιατόριο και κλαμπ του νησιού, έχοντας μαζί του μια πολυπληθή παρέα από Ελληνες και ξένους φίλους. Τα χρήματα άλλωστε γι' αυτόν δεν ήταν ποτέ πρόβλημα, τουλάχιστον μέχρι πέρυσι, όταν συνελήφθη στη Σερβία λόγω εντάλματος που είχε εκδοθεί στις ΗΠΑ. Οπως αποδείχθηκε, το πρόβλημα ήταν τελικά μικρό.

με τους γονείς του

με τους γονείς του

Οι απόψεις για το πότε σταμάτησε να έρχεται στην Ελλάδα διίστανται. Κάποιοι φίλοι του λένε τώρα ότι έχουν να τον δουν πάνω από πέντε ή δέκα χρόνια, ενώ άλλοι ότι χάθηκε μετά τον γάμο του. Ετεροι λένε ότι μέχρι και το καλοκαίρι του 2018 ερχόταν στην αγαπημένη του Μύκονο με το εκπληκτικό σκάφος που διαθέτει, μαζί με τη γυναίκα του και τις δύο κόρες τους.

Το πότε επέλεξε ο Μαρκ να γίνει εκτός από επιχειρηματίας και trader είναι κάτι που γνωρίζουν μάλλον λίγοι -πολύ στενοί- φίλοι του, όπως ο Γιώργος Νίκας, με τον οποίο ήταν αχώριστοι. Η σύλληψη του Ντεμάν, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τον Γαλλοελβετό, ο οποίος φέρεται να πέρασε πολύ άσχημα στη φυλακή που κρατήθηκε μέχρι να εκδοθεί.

Εκτοτε το όνομά του δεν υπάρχει στη δικογραφία, ενώ σύμφωνα με το έγκριτο ειδησεογραφικό πρακτορείο μπορεί να είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του σκανδάλου εσωτερικής χειραγώγησης που αποκαλύφθηκε και των μέχρι τώρα ανεξάρτητων υποθέσεων που ερευνώνται σε Αγγλία και Γαλλία. Στα διάφορα κατηγορητήρια αναφέρεται ένας ανώνυμος Ελβετός trader με διαφορετικά κωδικά ονόματα και παρότι δεν αποσαφηνίζεται εάν πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο, ο συγκεκριμένος «φωτογραφίζεται» σε όλα με παρόμοιους όρους. Πρόκειται, σύμφωνα με το Blooomberg, για τον Μαρκ Ντεμάν που προς το παρόν τηρεί σιγήν ιχθύος και δεν έχει βρεθεί για να κάνει κάποια δήλωση για όσα φέρεται να του προσάπτουν. Το μόνο σίγουρο, λένε οι πληροφορίες και κάποια φωτογραφικά ντοκουμέντα, είναι ότι Μαρκ είναι ελεύθερος και ωραίος, δεν κρύβεται, αλλά πλέον είναι αρκετά ακριβοθώρητος.

Το περασμένο καλοκαίρι εμφανίστηκε στη Μύκονο, αλλά κρατώντας πολύ χαμηλούς τόνους έμεινε στο σκάφος του μαζί με τη σύζυγό του, ωστόσο δεν απέφυγε τη διαμονή στο αγαπημένο του «Santa Marina», στον Ορνό. Υπάρχει επίσης ένα βίντεο που έχει τραβήξει η Ζέλικα τον περασμένο Φεβρουάριο στο «Αθηνών Αρένα», όπου «σίγουρα δεν πήγε μόνη της ή με φίλες της», τονίζουν άνθρωποι που ξέρουν το ζευγάρι καλά. Το βίντεο είναι τραβηγμένο από το πρώτο κεντρικό τραπέζι του μαγαζιού και παρόλο που ο Μαρκ Ντεμάν δεν εμφανίζεται καθόλου, θεωρείται απίθανο να μην ήταν παρών στο μαγαζί όπου τραγουδάει ο καλλιτέχνης που λατρεύει εδώ και χρόνια.

Ο προσωπικός του λογαριασμός σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης είναι μεν «κλειστός», αλλά υπάρχουν ουκ ολίγες αναρτήσεις τους τελευταίους μήνες. Ολες είναι τοπία, όπως μια εκκλησία ή ένα ηλιοβασίλεμα, και έχουν τραβηχτεί το φθινόπωρο του 2018 πιθανότατα από τον ίδιο, αφού είναι ο προσωπικός του λογαριασμός, με αρκετούς Ελληνες φίλους του να τον ακολουθούν.

Εντύπωση προκαλεί σε νομικούς κύκλους το γεγονός ότι ο άμεσα εμπλεκόμενος στην υπόθεση Τηλέμαχος Λαβίδας έχει μεταφερθεί στο κέντρο κράτησης Metropolitan Correctional Center και όχι στο Manhattan Detention Complex, όπου οι συνθήκες είναι σχετικά καλύτερες, καθώς εκεί μεταφέρονται οι κρατούμενοι που περιμένουν να δικαστούν και όχι οι ήδη καταδικασμένοι, οι οποίοι συνήθως έχουν θέση στην πρώτη φυλακή.

Το Metropolitan Correctional Center, όπως είχαμε επισημάνει σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας, είναι το κέντρο κράτησης που έχει μπει στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής από τα αμερικανικά ΜΜΕ λόγω των κάκιστων συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων.

Μάλιστα ένας κρατούμενος, μιλώντας στους «New York Times», το χαρακτήρισε «χειρότερο και από το Γκουαντάναμο», υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για υπερβολή, αλλά για την ωμή και σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι κρατούμενοι καθημερινά στις συγκεκριμένες φυλακές, οι οποίες έγιναν γνωστές για τις βρώμικες εγκαταστάσεις, την απουσία ιατρικής περίθαλψης, τη βία και την κακομεταχείριση από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Μέσα σε ένα από τα κελιά των εν λόγω φυλακών, μάλιστα, αυτοκτόνησε ο άλλοτε παντοδύναμος επιχειρηματίας Τζέφρι Επστάιν, ενώ εκεί κρατούνταν και ο περιβόητος τρομοκράτης Ραμζί Γιουσέφ, ένας εκ των βασικών πρωταγωνιστών της βομβιστικής επίθεσης του 1993 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη. Από την πλευρά μας επικοινωνήσαμε με την Εισαγγελία της Νέας Υόρκης ζητώντας να μάθουμε τον λόγο για τον οποίο μεταφέρθηκε σε αυτές τις φυλακές ο 38χρονος Τηλέμαχος Λαβίδας. Ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας Τζέιμς Μάργκολιν με τον οποίο μιλήσαμε δεν διέψευσε τις πληροφορίες και τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι έχουν υπάρξει αναφορές από αρκετούς κρατούμενους. Εν συνεχεία εξήγησε για ποιον λόγο μεταφέρθηκε εκεί ο Λαβίδας, ένα πρόσωπο που δεν έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές και το οποίο έχει καθαρό ποινικό μητρώο. Φαίνεται όμως ότι η σοβαρότητα της υπόθεσης είναι τέτοια που δεν επιτρέπει στις εισαγγελικές αρχές να φανούν ελαστικές απέναντί του. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς εκτιμάται ότι η κατάθεση του Τηλέμαχου Λαβίδα μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο και να οδηγήσει σε περισσότερα στοιχεία που συνδέονται με τη δράση του κυκλώματος. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα μας είπε ο Τζέιμς Μάργκολιν, «ο Τηλέμαχος Λαβίδας μεταφέρθηκε στο Metropolitan Correctional Center επειδή έχει κριθεί ως ύποπτος φυγής». Διευκρίνισε δε ότι στο συγκεκριμένο κέντρο κράτησης μεταφέρονται όσοι κρίνονται ύποπτοι φυγής ή όσοι αποτελούν απειλή για την κοινωνία. «Ο Τ. Λαβίδας ανήκει στην πρώτη κατηγορία», ανέφερε χαρακτηριστικά, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις, δεδομένου ότι η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της προανάκρισης.

Να θυμίσουμε ότι οι Αμερικανοί δικηγόροι του Τηλέμαχου Λαβίδα είχαν ζητήσει με επιστολή τους να αφεθεί ελεύθερος με χρηματική εγγύηση ο πελάτης τους, αίτημα που απορρίφθηκε από την Εισαγγελία της Νέας Υόρκης, καθώς κρίθηκε ύποπτος φυγής. Θυμίζουμε ότι τόσο ο Τηλέμαχος Λαβίδας όσο και ο Γιώργος Νίκας κατηγορούνται ως μέλη κυκλώματος που είχε στηθεί μεταξύ Νέας Υόρκης, Λονδίνου, Μονακό και Ζυρίχης και αγόραζε ή αντάλλασσε πληροφορίες-χρυσάφι, που είχαν κυρίως σχέση με εξαγορές και συγχωνεύσεις εισηγμένων εταιρειών, χρησιμοποιώντας πακιστανικά τηλέφωνα και κρυπτογραφημένα applications, αποκομίζοντας παράνομα κέρδη εκατομμυρίων δολαρίων και κάνοντας ζωή βγαλμένη από κινηματογραφικές παραγωγές χολιγουντιανών προδιαγραφών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg, ο συνδετικός κρίκος του κυκλώματος, αυτός που λειτουργούσε ως ενδιάμεσος φέρνοντας σε επαφή τα εμπλεκόμενα μέλη σε ένα δίκτυο που λειτουργούσε μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, είναι και ένας Ελβετός χρηματιστής (φέρεται να είναι ο Μαρκ Ντεμάν), ο οποίος συνελήφθη πέρυσι στη Σερβία και εκδόθηκε στην Αμερική. Στη συγκεκριμένη υπόθεση οι Αρχές των ΗΠΑ έχουν εμπλέξει τον Μπράιαν Κοέν, τραπεζικό στέλεχος της Goldman Sachs, τον Γιώργο Νίκα, γιο του ιδρυτή της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας και πρόεδρο του Δ.Σ. της Μέγας Γύρος, και τον Τηλέμαχο Λαβίδα, γιο του Αθανάσιου Λαβίδα, επικεφαλής της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας Lavipharm.

protothema

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight