Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τιμάται η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου - Διήμερος εορτασμός στην ενορία του στην περιοχή του Ψαροφαΐου

Τιμάται η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου - Δι...

Ο Άγιος Νεκτάριος εκοιμήθη το 1920 και η αγιοκατάταξη του έγινε το 1961

Η ενορία του ιερού ναού του Αγίου Νεκταρίου Πατρών πανηγυρίζει και τιμά τη μνήμη του λαοφιλούς αγίου. Ο Άγιος Νεκτάριος ή Νεκτάριος Πενταπόλεως ο θαυματουργός είναι σύγχρονος άγιος της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και εκ των πλέον δημοφιλών. Το κατά κόσμον όνομά του ήταν Αναστάσιος Κεφαλάς και υπήρξε ένας αγαπητός ιεράρχης, ποιμενάρχης και παιδαγωγός στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ού αιώνα. Είχε κάνει σημαντικό έργο στη Ριζάρειο σχολή στην Αθήνα που ήταν οργανωτικό, εκπαιδευτικό, συγγραφικό και παιδαγωγικό.

Η ζωή του συνδέθηκε ιδιαίτερα με την Αίγινα όπου εγκαταστάθηκε το 1908. Το τέλος της ζωής του ήταν επίπονο. Η χρόνια ασθένεια του προστάτη, μαζί με τα περασμένα χρόνια της ηλικίας του και άλλες ταλαιπωρίες της ζωής τον είχαν καταβάλλει. Ακόμα και τότε είχε σχέδια. Ήθελε να δημιουργήσει ένα εκπαιδευτήριο, όπως αναφέρει η wikipedia. Τελικά δεν πρόλαβε. Το 1920 εισήχθη στο Αρεταίειο νοσοκομείο Αθηνών όπου διεγνώσθη καρκίνος του προστάτη. Στις 9 Νοεμβρίου του ιδίου έτους ο Άγιος Νεκτάριος εκοιμήθη. Το δωμάτιο στο οποίο πέθανε, έχει σήμερα μετατραπεί σε μικρό ναό στο δεύτερο όροφο του Αρεταιείου νοσοκομείου, στη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας 76 που κοσμείται από εικόνες του Αγίου και τάματα πιστών για ανάρρωση των συγγενών τους που νοσηλεύονται στην κλινική.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Νεκτάριος δεν ανακηρύχθηκε Άγιος αμέσως όταν εκοιμήθη. Χρειάστηκε να περάσουν 40 χρόνια για να γίνει η αγιοκατάταξη του, στις 20 Απριλίου του έτους 1961 όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας έκρινε πως έπρεπε να τον ανακηρύξει Άγιο καθώς είχε πραγματοποιήσει μεγάλo ποιμαντικό & εκκλησιαστικό έργο. Με την ανακήρυξη του Νεκταρίου Κεφαλά σε Άγιο ο Αθηναγόρας αποφάσισε ακόμα πως οι άντρες και οι γυναίκες που φέρουν τα ονόματα Νεκτάριος και Νεκταρία θα εορτάζουν στις 9 Νοεμβρίου και όχι στις 11 Ιουλίου όπως ίσχυε μέχρι τότε.

Ο διήμερος εορτασμός, όπως διαβάσαμε στο blogspot του ιερού ναού, ξεκίνησε με τον μέγα αρχιερατικό εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής 8/11/2019 ενώ  ια ακολουθήσει στις 21.30 ιερά αγρυπνία και το πρωί του Σαββάτου 9/11 πανηγυρική αρχιερατική Θεία λειτουργία.

Στις ακολουθίες θα προεξάρχει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος που είχε για πολλά χρόνια υπηρετήσει και ξέρει καλά την ενορία του Αγ. Νεκταρίου.

Όλες οι ιερές ακολουθίες θα μεταδοθούν απευθείας από τον τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, «Λύχνο».

*O Iερός Ναός του Αγίου Νεκταρίου Πατρών θεμελιώθηκε στις 26 Ιουνίου 1966 υπό του αοιδίμου Μητροπολίτου Πατρών κυρού Κωνσταντίνου & εγκαινιάστηκε στις 9 Νοεμβρίου 1968 υπό του ιδίου Ιεράρχου.

Ιστορήθηκε Αρχιερατεύοντος του Μητροπολίτου πρώην Πατρών κυρού Νικοδήμου. Ο Ναός βρίσκεται εντός των πρώτων εργατικών κατοικιών, πλησίον της περιοχής Ψαροφαΐου Πατρών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις