Back to Top

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το κτίριο στην Ακτή Δυμαίων που φιλοξένησε βασιλιάδες - Στα άδυτα της βίλας Λαδόπουλου

Το κτίριο στην Ακτή Δυμαίων που φιλοξένησε βασιλιάδες - Στα άδυτα της βίλας Λαδόπουλου

Η βίλα ανακαινίστηκε από την Εμπορικη τράπεζα στην ιδιοκτησία της οποίας περιήλθε. Το 2016 βγήκε πωλητήριο και έκτοτε νέο ουδέν

Ένα κτίριο με μεγάλη ιστορία που έζησε τον αστικό του μύθο και φιλοξένησε αφενός την πολυκύμαντη ζωή μιας σημαντικής οικογένειας για την Πάτρα, βασιλιάδες, καλλιτέχνες, διεθνείς προσωπικότητες και πολιτικά προσωπα και κατέληξε αποκαθηλωμένη από το βάθρο της για καιρό κι ανακαινισμένη στη συνέχεια να στέκει στην Ακτή Δυμαίων περιμένοντας ίσως έναν υποψήφιο αγοραστή.

Η Βιλα της οικογένειας Λαδόπουλου κατασκευασμένη στα 1954, υπήρξε όχι απλώς ένα πολυτελές, αλλά ένα πρωτοποριακό για την εποχή του κτίριο, που είχε ακόμη και φύλλα χρυσού στα μάρμαρα των τεσσάρων μπάνιων του.

Έχει συνολική έκταση 785 τ.μ., 418 τ.μ το ισόγειο, 367 τ.μ ο όροφος, κτίστηκε σε οικόπεδο 8 στρεμμάτων και διαθέτει δυο εισόδους.  Βρίσκεται επί της Παλαιάς οδού Πατρών-Πύργου με την βοηθητική είσοδο στη βόρεια πλευρά και την κεντρική από την ακτή των Δυμαίων με δίφυλλη πόρτα στο μέσο και δύο μονόφυλλες εκατέρωθεν. Η μάντρα είναι κατασκευασμένη από λαξευτές πέτρες και έχει σιδερένια κιγκλιδώματα.

Ένα κτίριο που διέθετε στις αρχές της δεκαετίας του ’50 κλιματισμό. Συγκεκριμένα το πρώτο σύστημα κλιματισμού στην Ελλάδα! Επρόκειτο δε για ένα σύστημα τόσο άρτιο, που όταν κλήθηκε να ανακαινίσει τη βίλλα ο νέος ιδιοκτήτης της, η Εμπορική Τράπεζα, δεν χρειάστηκε παρά να ακολουθήσει τους αεραγωγούς και τα υπάρχοντα «κανάλια» εξαερισμού, για να επιτύχει ένα πλήρες, σύγχρονο αποτέλεσμα.

 Μέσα στο οικόπεδο, υπήρχαν διάφορα είδη δέντρων καθώς και διαμορφωμένοι χωματόδρομοι, ενώ η μάντρα ήταν κατασκευασμένη από λαξευτές πέτρες με σιδερένια κιγκλιδώματα.

 

Στα πλάγια υπάρχει ημικυκλικός χώρος με τζαμαρίες πάνω από τον οποίο βρίσκεται ο εξώστης του πρώτου ορόφου. Τα δάπεδα στο εσωτερικό είναι από ξύλο, μάρμαρο και μωσαϊκό. Υπάρχει σύστημα θέρμανσης με καλοριφέρ καθώς και τεράστια δεξαμενή νερού που επαρκούσε για να τροφοδοτήσει το κτίριο για αρκετές μέρες. Υπάρχουν τζάκια, ξύλινες επενδύσεις στους τοίχους, καθώς και ξύλινη σκάλα η οποία οδηγεί στον όροφο.

Το ισόγειο διαθέτει 3 δωμάτια προσωπικού, δύο κουζίνες και ένα w.c. O πρώτος όροφος περιλαμβάνει 8 δωμάτια, 3 μπάνια και ένα χολ. Το υπόγειο κάλυπτε όλο τον χώρο του ισογείου όπου υπήρχε κλειστή δεξαμενή πετρελαίου, μαρμάρινες σκάφες και πλυντήρια. Στο πίσω μέρος του οικοπέδου υπάρχει κυνηγετικό περίπτερο-κιόσκι, 40 τ.μ. περίπου.

Συνολικά οι δύο όροφοι του πολυτελούς κτιρίου έχουν έκταση 785 τετραγωνικών (με ισόγειο 417,90 τ.μ. και α΄ όροφο 367 τ.μ.). Περιμετρικά του κτιρίου και σε ύψος από 1 έως 1,20 μέτρα, υπήρχε επένδυση με λαξευτές πέτρες, η οποία ακολουθούσε και στις βεράντες του ισογείου.

 

Το ισόγειο, 417,90 τ.μ. αποτελείτο από χώρο εισόδου με βεστιάριο και W.C. Το δάπεδο ήταν μαρμάρινο, ενώ ο χώρος εισόδου συνέδεε τη σκεπαστή βεράντα της πρόσοψης με το εσωτερικό του κτιρίου.

Στο ισόγειο και στη συνέχεια της εισόδου, βρισκόταν επίσης χώρος καθιστικού με τζάκι. Ο χώρος είχε ξύλινο δάπεδο, τζάκι, ξύλινες επενδύσεις στους τοίχους και την ξύλινη σκάλα, η οποία οδηγεί στον πρώτο όροφο.

Το σαλόνι χωριζόταν από το χώρο του γραφείου με μια ξύλινη συρόμενη δίφυλλη πόρτα ενώ ήταν ενιαίος χώρος με την ημικυκλική αίθουσα παιχνιδιών. Τα δάπεδα σαλονιού και γραφείου ήταν ξύλινα, ενώ της αίθουσας παιχνιδιών, ήταν από λευκό μάρμαρο, με κυκλικά σχέδια από μαύρο μάρμαρο. Οι τοίχοι του γραφείου του Γιώργου Λαδόπουλου ήταν επενδυμένοι με ξύλο και έτσι παρέμειναν.

Η αίθουσα παιχνιδιών είχε σε όλο το ημικυκλικό τμήμα της τζαμαρίες και επικοινωνούσε με τη βεράντα, καθώς και με τον κήπο. Στο ισόγειο επίσης υπήρχαν τρία δωμάτια τού προσωπικού με ξύλινο δάπεδο, τα οποία επικοινωνούσαν με διάδρομο με τους πίσω βοηθητικούς χώρους, που περιελάμβαναν δύο κουζίνες, και ένα w.c.

Ο πρώτος όροφος 367 τ.μ. αποτελείτο από χωλ, 8 δωμάτια και 3 μπάνια. Το δάπεδό τους ήταν ξύλινο ενώ των χώρων υγιεινής, από μάρμαρο.

Στην πρόσοψη και στη νότια όψη υπήρχαν βεράντες με δάπεδο από μάρμαρο, ενώ στη βόρεια όψη υπήρχαν δύο μπαλκόνια.

Η Εμπορική Τράπεζα με την ανακαίνιση των 8.000 ευρώ που έκανε στο παρελθόν σεβάστηκε αρχιτεκτονικά όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα υλικά του κτιρίου και κυρίως του ξύλινου δαπέδου, που είναι φτιαγμένο από μικρά ξύλινα πλακάκια, που διέτρεχε όλους τους χώρους, τις σάλες και τα δωμάτια και το οποίο ανακατασκευάστηκε με τον ίδιο τρόπο. Από ένα μικρό κομμάτι της κουπαστής τής σκάλας, οι τεχνικοί της κατάφεραν να την επαναφέρουν στην παλαιά της μορφή.

Προχώρησαν μάλιστα σε ειδική διαμόρφωση των χώρων, προκειμένου να στεγάσει εκεί ένα μικρό κατάστημά της και τις υπηρεσίες τής Περιφερειακής Διεύθυνσης Πελοποννήσου.

Η νέα Διοίκηση της Τράπεζας ωστόσο «πάγωσε» τα σχέδια της μεταστέγασης και άνοιξε από το 2016 το σενάριο της πώλησης του κτιρίου, για το οποίο αναμένεται να χυθεί ακόμη πολύ μελάνι.

*Οι φωτογραφίες από το εσωτερικό της βίλας Λαδόπουλου είναι του Νίκου Ψαθογιαννάκη για το περιοδικό Best εκδ./9/2009

Σχόλια

Ειδήσεις