Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Παρουσιάζεται στην Πάτρα η σειρά βιβλίων της Gutenberg, Aldina & Obris Literae

Παρουσιάζεται στην Πάτρα η σειρά βιβλίων...

Αυτό το Σάββατο 9/11 στη 1 το μεσημέρι

Οι εκδόσεις Gutenberg και το Πολύεδρο θα παρουσιάσουν σε εκδήλωση που θα γίνει αυτό το Σάββατο 9/11/2019 στη 1 το μεσημέρι στο χώρο του Πολύεδρου στην οδό Κανακάρη 147, τις λογοτεχνικές σειρές Aldina & Obris Literae, για τις οποίες θα μιλήσουν η Ζωή Μπέλλα-Αρμάου, υπεύθυνη των σειρών και η  Ζωή Αντωνοπούλου, διδάκτωρ Φιλοσοφίας. Τέλος για την αισθητική των εκδόσεων θα μιλήσει ο εκδότης Γιάννης Μαμάης.

Aldina

H σειρά Aldina των εκδόσεων Gutenberg ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2016, εκδίδοντας σημαντικά παλιότερα και πιο σύγχρονα λογοτεχνικά έργα. Το αναγνωστικό κοινό, γνωρίζει για πρώτη φορά αριστουργήματα του παρελθόντος σε νέες εξαιρετικές μεταφράσεις.

Η ιδεολογία πίσω από το ίδιο το όνομα και το σύμβολο της σειράς Aldina είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Το όνομά της αποτελεί φόρο τιμής στον λόγιο ανθρωπιστή, τυπογράφο και εκδότη της Αναγέννησης, τον ελληνιστή Άλδο Μανούτιο. Κάθε βιβλίο, κάθε aldina που έβγαινε από το τυπογραφείο του με αυστηρή επιμέλεια και κάτω από τον δικό του προσωπικό σχεδιασμό, είχε ως λογότυπο ένα δελφίνι τυλιγμένο γύρω από μια άγκυρα (πηγή έμπνευσης στάθηκε ένα ρωμαϊκό νόμισμα του 80 μ.Χ, όπου το συγκεκριμένο σήμα συνοδευόταν από το ρητό «σπεῦδε βραδέως» – λατ. «festina lente»).

 Εμπνευστής της ο εκλιπών ποιητής και φιλόλογος Δημήτρης Αρμάος, πολύτιμος συνεργάτης των εκδόσεων Gutenberg επί δεκαετίες. Η σειρά είχε ανακοινωθεί από το 2014, ο πρόωρος θάνατος, όμως, του Αρμάου ανέβαλε την έναρξή της.

 Οι εκδόσεις Gutenberg θέλησαν να πραγματοποιήσουν το μεγαλόπνοο σχέδιό του και το έργο αυτό ανέλαβε, με πολλή αγάπη και ευθύνη, η σύντροφος της ζωής του και συνεργάτιδά του σε πολλά έργα κριτικής της λογοτεχνίας αλλά και επιμέλειας εκδόσεων,  Ζωή Μπέλλα, που έχει και τη διεύθυνση της σειράς.

Η Aldina του Gutenberg περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της φροντισμένες μεταφράσεις ξενόγλωσσων έργων, δοκιμασμένων στον χρόνο, που εκδίδονται για πρώτη φορά στη γλώσσα μας, αλλά και επανεκδόσεις παλαιότερων εκλεκτών μεταφράσεων που αξίζει να τις (ξανα)διαβάσουν οι σύγχρονοι Έλληνες. Περιλαμβάνει ακόμη ελληνικά έργα που στάθηκαν σταθμοί στην εξέλιξη του νεοελληνικού μυθιστορήματος, αλλά και σύγχρονους συγγραφείς, Έλληνες και ξένους, που χαράσσουν νέους δρόμους στην πεζογραφία.

Όλα τα βιβλία, σε πολυτονικό σύστημα, συμπληρώνονται από εμπεριστατωμένες εισαγωγές, σημειώσεις, επίμετρα, εργοβιογραφικά και βιβλιογραφικά σημειώματα, πίνακες κ.ά., και απευθύνονται στους αναγνώστες που επιθυμούν να ευχαριστηθούν την ανάγνωση αλλά και να διεισδύσουν στη βαθύτερη σκέψη των συγγραφέων. Διευρύνει δηλαδή η Αldina την καταξιωμένη σειρά κλασικών έργων Orbis Literae, που από το 1990 μέχρι σήμερα έχει προσφέρει στο ελληνικό κοινό μερικά από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ομοίως, και τα διακόσια περίπου έργα που συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα της Aldina ο Αρμάος (και τα οποία θα συμπληρώνονται συνεχώς και από νέες εκδοτικές επιλογές) δίνουν την ευκαιρία στους Έλληνες αναγνώστες να αποκτήσουν μοναδικές αναγνωστικές εμπειρίες μέσ’ από έργα παλαιότερων αλλά και (κυρίως) σύγχρονων συγγραφέων, που με οξύνοια και τόλμη προωθούν την ανθρώπινη σκέψη.

Obris Literae

Η "Orbis Literae" είναι μια σειρά βιβλίων που διακρίνεται σε "Editio Minor" (editiones minores: ελάσσονες εκδόσεις) και "Editio Major" (μείζονες εκδόσεις). Ο διευθυντής της σειράς Α. Κ. Χριστοδούλου, σημείωνε στον πρόλογο του πρώτου έργου που κυκλοφόρησε, σε δική του μετάφραση (Μόμπι-Ντικ ή Η Φάλαινα του Herman Melville) :

"Πριν από λίγα χρόνια ο "Gutenberg" σχεδίασε μια μεγαλόπνοη σειρά αυστηρά επιλεγμένων βιβλίων, ακρογωνιαίων λίθων της δυτικής (κλασικής) πεζογραφίας. Η σειρά βαφτίστηκε "Orbis Literae" και περιλαμβάνει θεμελιώδη έργα που είτε (και προπάντων) μεταφράζονται για πρώτη φορά στα ελληνικά είτε, όντας ήδη μεταφρασμένα, επανεκδίδονται με τις προβλεπόμενες αποκαταστήσεις. Μερικές φορές, οι μεταφράσεις συνοδεύονται από το πρωτότυπο κείμενο, ενώ σταθερός και μόνιμος στόχος της σειράς είναι ο πλούσιος σχολιασμός των εκδιδομένων έργων."

Η καλλιτεχνική εμφάνιση των βιβλίων είναι εξαιρετικά φροντισμένη από τον Γιάννη Μαμάη, «που έχει κάνει στόχο της ζωής του την άψογη αισθητική μορφή κάθε σελίδας που περνάει από τα χέρια του και παίρνει τον δρόμο του τυπογραφείου». Στόχος του όχι να κάνει απλά ένα καλοσχεδιασμένο και ωραίο βιβλίο αλλά κυρίως να κάνει την ανάγνωση κάθε βιβλίου απολαυστική.

Στο τέλος της εκδήλωσης θα κληρωθούν για τους παρευρισκόμενους βιβλία από τις σειρές, ενώ θα υπάρχουν προσφορές και δώρα.  

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture