Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Καταχειροκροτήθηκε στην Πάτρα η «Προσωπική συμφωνία» με τον Νικήτα Τσακίρογλου

Καταχειροκροτήθηκε στην Πάτρα η «Προσωπι...

Σάββατο και Κυριακή Στο «Πάνθεον»

Το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού δέχθηκαν το βράδυ της Παρασκευής  οι ηθοποιοί και οι συντελεστές της παράστασης «Προσωπική συμφωνία».

Η παράσταση που θα ανέβει στο θέατρο «Πάνθεον» και σήμερα (Σάββατο) αλλά και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου συγκίνησε τους θεατές που στο τέλος της παράστασης καταχειροκρότησαν τους ηθοποιούς που βρίσκονταν επί σκηνής.

Όπως μάθαμε το χειροκρότημα και ο ενθουσιασμός δεν είχαν τέλος, με τον Νικήτα Τσακίρογλου να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Ο σπουδαίος ηθοποιός σε συνέντευξη που έδωσε πριν λίγες μέρες στο thebest.gr ανέφερε:

«Αυτή τη φορά ερχόμαστε με ένα σπουδαίο έργο το οποίο παίχτηκε στην Αθήνα και θα έπρεπε να το δει όχι μόνο η Πάτρα, αλλά όλη η Ελλάδα. Αφορά την τέχνη και την πολιτική.

Θέμα του είναι το πόσο ο καλλιτέχνης επηρεάζεται από τις πολιτικές καταστάσεις.

Πρόκειται για μία παράσταση που θα παιχθεί ξανά και στην Αθήνα, στο «Από μηχανής θέατρο». Την σκηνοθεσία έχει κάνει ο Δημήτρης Μυλωνάς  και στην παράσταση παίζουν σπουδαίοι ηθοποιοί- νεότεροι αλλά και παλιότεροι- όπως εγώ που ανήκω στους ηθοποιούς των «παλαιών ημερών».

Υποδύομαι έναν μαέστρο. Δεν υπήρξε καλύτερος από εκείνον για εκείνη την εποχή που μεγαλούργησε. Δυστυχώς ήταν η ναζιστική περίοδος της ιστορίας  μας και της ιστορίας πολλών κρατών που υπέφεραν όπως και η Ελλάδα. Ο μαέστρος λοιπόν κατηγορείται από τους Αμερικάνους ότι συμμετείχε σε όσα έγιναν εκείνη την καταραμένη εποχή.

Όσο για το τι τον αγγίζει περισσότερο στον ρόλο του;

«Αυτή η ευαισθησία αυτού του ανθρώπου, αυτού του καλλιτέχνη.

Πρόκειται για έναν σπουδαίο άνθρωπο που δεν άφησε μόνο το μουσικό του έργο. Άφησε και κάποια βιβλία για την τέχνη που είναι παρακαταθήκη για τους νεότερους. Τέτοιοι άνθρωποι που με το έργο τους και την κοινωνική τους παρουσία έχουν βοηθήσει, με συγκινούν. Ο άνθρωπος αυτός, βοήθησε πολύ το εβραϊκό στοιχείο, κατηγορήθηκε όμως επειδή κάποια στιγμή έδωσε το χέρι του στον Χίτλερ ο οποίος ήθελε να τον συγχαρεί για την επίδοση του στη μουσική» ανέφερε.

 

 

 

*Οι φωτογραφίες είναι του Κωνσταντίνου Αθανασόπουλου

 

 

"Προσωπική συμφωνία" στο Πάνθεον


19 και 20 Οκτωβρίου


Σε μία σύμπραξη πρωταγωνιστών διαφορετικών γενεών, ο βετεράνος Νικήτας Τσακίρογλου δίνει μια από τις δυνατότερες ερμηνείες της καριέρας του, μαζί με τον Χρήστο Βαλαβανίδη σε μία επίσης σπουδαία θεατρική στιγμή και τον Αχαιό Αλέξανδρο Μπουρδούμη σ’ έναν ρόλο σταθμό στη σκηνική του διαδρομή.

Αξίζει να θυμίσουμε πως οι Νικήτας Τσακίρογλου και Αλέξανδρος Μπουρδούμης συνεργάστηκαν και το περασμένο καλοκαίρι στην παράσταση αρχαίου δράματος «Προμηθέας» σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη, που παρουσίασε το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στην Επίδαυρο, στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο στην Πάτρα, στο Ηρώδειο και αλλού.

Στη Ναζιστική Γερμανία, ο Βίλχελμ Φουρτβένγλερ θεωρείται ο σημαντικότερος Διευθυντής Ορχήστρας γι’ αυτό και χαίρει της εύνοιας του Αδόλφου Χίτλερ. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο κατεχόμενο Βερολίνο, ο Φουρτβένγκλερ θα κατηγορηθεί για τη σχέση του με το Ναζιστικό καθεστώς και θα υποβληθεί σε ανάκριση από τους Αμερικανούς. Την ανάκριση του μαέστρου αναλαμβάνει ο ταγματάρχης Άρνολντ, ο οποίος δείχνει αποφασισμένος να αποδείξει πως ο μουσικός υπήρξε στέλεχος των Ναζί κι εκμεταλλεύτηκε τα προνόμια που του προσέφερε το Κόμμα.

Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι μηδαμινά μόλο ταύτα, τα επιχειρήματα του Φουρτβένγκλερ σχετικά με τη «διατήρηση της Γερμανικής μουσικής παράδοσης και των υψηλών αξιών», συγκρούονται με τις ανεξίτηλες μνήμες του Ταγματάρχη από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τους αμέτρητους νεκρούς. O μάρτυρας που θα αλλάξει την τροπή της ανάκρισης είναι ο Ρόντε, δεύτερο βιολί της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, ο οποίος με αντάλλαγμα την προσωπική του απαλλαγή, προδίδει κρυφές πτυχές του μαέστρου.

Η «Προσωπική Συμφωνία» του Ρόναλντ Χάργουντ (συγγραφέα του επίσης βραβευμένου έργου The dresser), γράφτηκε το 1995 και βασίζεται σε πραγματικά ημερολόγια του σπουδαίου μαέστρου Βίλχελμ Φουρτβένγλερ, τα οποία κρατούσε κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του. Η πρεμιέρα του έργου έγινε στην Αγγλία, στο Minerva Theatre του Τσίτσεστερ σε σκηνοθεσία Χάρολντ Πίντερ. Για την ερμηνεία του μαέστρου ο Ντάνιελ Μάσεϊ απέσπασε το βραβείο Laurence Olivier Award καλύτερης ανδρικής ερμηνείας ενώ το έργο τιμήθηκε με το βραβείο Laurence Olivier Award for Best New Play. Το 2001 μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη σε διασκευή του ίδιου του συγγραφέα, σκηνοθεσία του Ούγγρου Ίστβαν Σάμπο και με τον Αμερικανό σταρ Χάρβευ Καϊτέλ στο ρόλο του ανακριτή Άρνολντ.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Αθανασία Α. Καραγιαννοπούλου

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς

Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
 
Βοηθός σκηνοθέτη: Βίκυ Παναγιωτοπούλου

Παίζουν:

Νικήτας Τσακίρογλου: Βίλχελμ Φουρτβένγκλερ

Χρήστος Βαλαβανίδης: Χέλμουτ Ρόντε

Αλέξανδρος Μπουρδούμης: Ταγματάρχης Άρνολντ

Άννα Ελεφάντη: Έμμυ Στράουμπε

Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου: Ταμάρα Ζαχς

Παναγιώτης Γουρζουλίδης: Υπολοχαγός Ντέιβιντ Γουίλς

Πληροφορίες

Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 21.00

Θέατρο Πάνθεον: Δημ. Γούναρη 34, Πάτρα 262 22

Τηλέφωνο: 261 032 5778

 Προπώληση: Viva.gr

https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-pantheon/prosopiki-symfonia/

Τιμές Εισητηρίων: Κανονικό: 18€. Φοιτητικό- ανέργων, ΑμεΑ, άνω των 65 ετών: 15€.

 
 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight