Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στη Ναύπακτο ο Προκόπης Παυλόπουλος για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναγορευτεί επίτιμος Δημότης Ναυπάκτου

Koρυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 448 χρόνων από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος έχει φτάσει ήδη στη Ναύπακτο. Χθες έγινε η αναπαράσταση της Ναυμαχίας.

Η επέτειος της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου που θεωρείται από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες όλων εποχών, τόσο για τον αριθμό των σκαφών που ενεπλάκησαν όσο και για την τακτική που εφαρμόστηκε, τιμάται όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος με τη δέουσα επισημότητα.

 

Η Ναυμαχία είχε λάβει χώρα στις 7 Οκτωβρίου 1571 στην ευρύτερη περιοχή της Ναυπάκτου (τότε Λεπάντο), με αντιπάλους τα χριστιανικά κράτη της Δύσης και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έληξε την ίδια μέρα, με θριαμβευτική επικράτηση των Δυτικών και «…ήταν η πιο μεγαλόπρεπη στιγμή που γνώρισαν οι περασμένοι ή τούτοι οι σημερινοί καιροί, ή που θα δούνε οι μελλούμενοι…» όπως είχε γράψει ο συγγραφέας του «Δον Κιχώτη» Μιγκέλ ντε Θερβάντες, ο οποίος συμμετείχε στη ναυμαχία.

Τα σκηνικά στην αναπαράσταση ήταν εμπνευσμένα από τον γνωστό για το αντιπολεμικό του μήνυμα, πίνακα «Guernica» του διάσημου Ισπανού ζωγράφου P. Picasso. Οι εορτασμοί για την 448η επέτειο ολοκληρώνονται σήμερα Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 με την αρχιερατική Θεία λειτουργία, τη Δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση στο ιστορικό λιμάνι της Ναυπάκτου, παρουσία της Α.Ε του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου. Στην αρχιερατική Θεία λειτουργία και στη Δοξολογία θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Ναυπακτίας και Αγίου Βλασσίου κ. Ιερόθεος και θα συγχοροστατήσει και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

10.30: Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου, στο Δήμο Ναυπακτίας. Απόδοση Τιμών. Υποδοχή από Τοπικές Αρχές. Δοξολογία. Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Ναυπακτιώτισσας.

11.30: Άφιξη στον Λιμένα Ναυπάκτου. Επιμνημόσυνη Δέηση και ρίψη στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

11.50: Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Δημαρχείο Ναυπάκτου.

12.05: Άφιξη. Τελετή Ανακήρυξης του Προέδρου της Δημοκρατίας σε Επίτιμο Δημότη Ναυπακτίας. Προσφώνηση Δημάρχου Ναυπακτίας Βασιλείου Γκίζα.  Ανάγνωση της απόφασης από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γεώργιο Σιμάκη. Επίδοση της απόφασης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον κ. Δήμαρχο και αντιφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

13.30΄ Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο εστιατόριο «Κουζίνα Μαρία Λόη». Προσφώνηση Δημάρχου κ. Βασιλείου Γκίζα. Γεύμα παρατιθέμενο προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Δήμαρχο Ναυπάκτου.

15.00 Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις