Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ως μια διαχρονική αντιπολεμική κραυγή προβάλλεται το «Τι Έκανες στον Πόλεμο Θανάση»

Ως μια διαχρονική αντιπολεμική κραυγή πρ...

Στο πλαίσιο του εορτασμού της 75ης επετείου απελευθέρωσης της Αθήνας από την Γερμανική Κατοχή

Η Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο των εορτασμών για την 75η επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από την Γερμανική Κατοχή διοργανώνει διήμερο παράλληλων προβολών της ταινίας «Τι Έκανες στον Πόλεμο Θανάση» του Ντίνου Κατσουρίδη με τον αξέχαστο Θανάση Βέγγο.

Πιο συγκεκριμένα ο Τομέας Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο των εορτασμών για την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς κατακτητές (12 Οκτωβρίου 1944), διοργανώνει στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2019 παράλληλες προβολές σε πολλές αίθουσες του αντιπολεμικού φιλμ του Ντίνου Κατσουρίδη «Τι Έκανες στον Πόλεμο Θανάση» παραγωγής του 1971, με τον Θανάση Βέγγο σε έναν από τους εμβληματικούς του ρόλους.

Το «Τι Έκανες στον πόλεμο Θανάση» είναι μία σατιρική, δραματική & με κωμικά στοιχεία ταινία σε σκηνοθεσία και παραγωγή Ντίνου Κατσουρίδη. Πλάι στον Θανάση Βέγγο, παίζουν οι Κατερίνα Γώγου, Έφη Ροδίτη και Αντώνης Παπαδόπουλος.

Η ταινία τιμήθηκε με 3 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1971 (καλλιτεχνικής ταινίας, σεναρίου και α’ ανδρικού ρόλου στον Θ. Βέγγο) ενώ θεωρείται μια από τις καλύτερες ταινίες του αείμνηστου ηθοποιού καθώς και του σκηνοθέτη Ντίνου Κατσουρίδη. Το φιλμ αυτό που είχε και εμπορική επιτυχία, σήμανε και την αλλαγή & στροφή του Θανάση Βέγγου σε άλλους πιο κοινωνικούς και με πολιτικές αποχρώσεις, ρόλους.

Η ταινία όπως διαβάσαμε στην wikipedia, τοποθετείται στην περίοδο της Κατοχής και αναφέρει πως μετά από μία ψευδομαρτυρία σε ένα δικαστήριο, ο Θανάσης, θα βρεθεί σε φυλακή πολιτικών κρατουμένων. Εκεί θα τον «ονομάσουν» Ιβάν (ένας περίφημος αντιστασιακός) και θα κινδυνέψει να εκτελεστεί.

Οι προβολές της ταινίας θα πραγματοποιηθούν στις 20:00 το βράδυ στα εξής σημεία:

-Κινηματογράφος ΛΑΪΣ – Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός (Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019)

-Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, Αίθουσα «Μαρία Έλενα», Αγίας Παρασκευής 40, Άγιοι Ανάργυροι – Καματερό (Σάββατο 12 Οκτωβρίου)

-Αίθουσα «Κάρολος Κουν», Υψηλάντου 31, Άλιμος (Κυριακή 13 Οκτωβρίου)

 -Πνευματικό Κέντρο, Αίθουσα «Μουσών», Κισσάβου 11, Βριλήσσια (Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Οκτωβρίου)

-Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, Ελευσίνα (Σάββατο 12 Οκτωβρίου)

-Δημοτικός Κινηματογράφος «Καλυψώ», Γρ. Λαμπράκη 9, Καλλιθέα (Σάββατο 12 Οκτωβρίου)

-Δημοτικός Κινηματογράφος «Άρτεμης», Γιαννάκη 2, Κεντρική Πλατεία Μαρκόπουλου (Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Οκτωβρίου)

 -Αίθουσα «Μίκης Θεοδωράκης», Περικλέους 55, Παπάγου – Χολαργός (Σάββατο 12 Οκτωβρίου)

-Δημοτικός Κινηματογράφος «ΣΙΝΕΑΚ», Καραΐσκου 102, Πλατεία Κοραή, Πειραιάς (Κυριακή 13 Οκτωβρίου)

-Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων, 17ης Νοεμβρίου 15, Πεντέλη (Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Οκτωβρίου)

-Δημοτικό Θέατρο Πεύκης, Ρήγα Φεραίου και Χρ. Σμύρνης, Λυκόβρυση – Πεύκη (Σάββατο 12 Οκτωβρίου)

-Αμφιθέατρο Γυμνασίου Γαλατά, Τροιζηνία - Μέθανα (Κυριακή 13 Οκτωβρίου).

Μέρος της ταινίας που πρωτοπροβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες στα τέλη Σεπτεμβρίου του 1971, έχει γυριστεί στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό του Νέου Φαλήρου.           

Ο Θανάσης Βέγγος έφυγε από τη ζωή στα 84 του χρόνια στις 3  Μαΐου 2011 και η εξόδιος ακολουθία εψάλη στο ναό της Αγ. Μαρίνας στο Θησείο.

Αξίζει τέλος να θυμίσουμε πως αίσθηση πανελλαδικά έχει κάνει από τότε που φιλοτεχνήθηκε, το τεράστιο γκράφιτι στον πλαινό τοίχο πολυκατοικίας στην Δημ. Γούναρη 146 που έφτιαξε η ομάδα Political Stencil, στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Street Art Festival Patras - ArtWalk 3. Το συγκεκριμένο τεράστιο γκράφιτι δείχνει τη μορφή του πάντα «τρεχάτου» Θανάση Βέγγου, σε χαρακτηριστική σκηνή του βραβευμένου ρόλου του στην ταινία «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις