Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Σεμινάριο σωματικού θέατρου ξεκινά στο act στην Πάτρα στις 12 & 13/10/2019

Σεμινάριο σωματικού θέατρου ξεκινά στο a...

Με τον χορογράφο και περφόρμερ Σπύρο Κουβαρά

Το θέατρο act στις σκάλες Γεροκωστοπούλου, ανακοινώνει την διεξαγωγή 5 σεμιναρίων Σωματικού Θεάτρου για το 2019-2020, προσκαλώντας στην Πάτρα, τον διεθνή χορογράφο και performer Σπύρο Κουβαρά, ιδρυτή της Γαλλικής ομάδας σύγχρονου χορού, Synthesis 748.

Το κάθε σεμινάριο είναι διήμερο, έχει διάρκεια 8 ώρες και συνολικά θα διεξαχθούν 5 διαφορετικές, αυτόνομες θεματικές από τον Οκτώβριο του 2019 έως και τον Ιούνιο του 2020. Οι συμμετέχοντες είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τον αριθμό των σεμιναρίων που θα παρακολουθήσουν ανάλογα με το ενδιαφέρον και την διαθεσιμότητα τους.

Το πρώτο σεμινάριο, με τίτλο, «Actor’s physical training and techniques», θα λάβει χώρα το διήμερο 12 και 13 Οκτωβρίου 2019, στο θέατρο act στην Πάτρα και τις ώρες 14:00-18:00.

Τα σεμινάρια γενικά είναι ανοιχτού επιπέδου και απευθύνονται σε άτομα με καλή φυσική κατάσταση που επιθυμούν να βελτιώσουν και να εξελίξουν την σωματικότητα της κίνησης τους ανεξάρτητα του αν διαθέτουν προηγούμενη θεατρική ή χορευτική εμπειρία. Στόχος είναι να δοθούν στους συμμετέχοντες τα κατάλληλα εργαλεία για το σώμα που θα τους επιτρέψουν να αναπτύξουν τις διαφορετικές ιδιότητες τους και να εμβαθύνουν στην ολιστική διερεύνηση των εκφραστικών τους δυνατοτήτων με κινησιολογική ακρίβεια και τεχνική αρτιότητα στην σκηνική τους παρουσία.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων του κάθε σεμιναριακού κύκλου είναι τα 14 άτομα, το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 40 € για το κάθε διήμερο και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις εγγραφές. Σε όλους τους συμμετέχοντες, θα δίδονται βεβαιώσεις παρακολούθησης απο την Spyros Kouvaras / Synthesis 748 Dance Company. Για δηλώσεις συμμετοχής, πληροφορίες και εγγραφές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν τηλεφωνικά στα 6939769081, 2610272037, 6936122263 ή ηλεκτρονικά στο [email protected]

*Για την εγκυρότητα της εγγραφής στο πρώτο σεμινάριο, απαιτείται κατάθεση προκαταβολής 25 €, μέχρι και την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, στο ταμείο του θεάτρου act ή με web banking στον ακόλουθο λογαριασμό της τράπεζας ALPHA BANK: IBAN / GR7701402900290002340015561 (με την αιτιολογία ACT LAB). Δικαιούχος: Σπύρος Κουβαράς        

«ACTOR’S PHYSICAL TRAINING AND TECHNIQUES»

To πρώτο σεμινάριο του Σπύρου Κουβαρά για φέτος, με τίτλο, «Actor’s    physical training and techniques» του Σπύρου Κουβαρά, έχει ως στόχο να δώσει τα κατάλληλα εργαλεία στο σώμα ώστε να κινηθεί φυσικά, ελεύθερα και ευχάριστα, χρησιμοποιώντας τις ιδιότητές του. Εστιάζει στις οργανικές και μυοσκελετικές λειτουργίες του σώματος, στις κινητικές του δυνατότητες, στη δύναμη, στην αντοχή καθώς και στις διαφορετικές ποιότητες κίνησης που μπορεί να αναπτύξει το κάθε σώμα. Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν πως να χρησιμοποιούν τα μέλη τους μαζί ή απομονωμένα όταν χρειάζεται, πως να διαχειρίζονται την ενέργειά τους και πως να καταλαβαίνουν τη διαδοχικότητα των κινήσεων ώστε να αποκτήσουν συνείδηση του σώματός τους μέσα στο χώρο.

Το ασκησιολόγιο και οι αυτοσχεδιασμοί έχουν ως αφετηρία τις τεχνικές και θεωρητικές αναλύσεις των J. Grotowski, V. Meyerhold και Etienne  Decroux και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, κινησιολογικές φράσεις που επικεντρώνονται στην ενεργοποίηση του μυικού συστήματος, στη μετακίνηση του σώματος στον κάθετο και οριζόντιο άξονα, στις διαφορετικές ταχύτητες που μπορεί να αναπτύξει, στη ροή και στην ακρίβεια των κινήσεων με σκοπό να κινηθεί αρμονικά. Αυτές οι προσεγγίσεις θα γίνουν μέσα από την σχέση του σώματος με τον χώρο, μέσα από την σχέση του με τον χρόνο και την δυναμική καθώς και μέσα από τον κινησιολογικό διάλογο με τους άλλους.

Αναλυτικά:

- Physical training exercises

-   Μυοσκελετική ενδυνάμωση

-    Ασκήσεις ισορροπίας και ανισορροπίας

-    Διαφορετικές ποιότητες και δυναμικές κίνησης

-    Ταχύτητες και Ρυθμός: βραδύτητα, εκρηκτικότητα, ρυθμική σταθερότητα

-    Σύνθεση κινησιολογικών φράσεων και κινητικών εικόνων

Επόμενες ημερομηνίες και θεματικές σεμιναρίων:

Δεκέμβριος 2019: 7-8/12 | «Neutral mask and the performer»

Φεβρουάριος 2020 (8-9/2): «The poetry of movement»

Απρίλιος 2020 (4-5/4): «The body as musical instrument»

Ιούνιος 2020 (6-7/6): «Moving objects».

Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές: 6939769081, 2610272037, 6936122263 ή ηλεκτρονικά στο [email protected]

*Ο Σπύρος Κουβαράς είναι χορογράφος / performer με βάση του την Αθήνα και το Παρίσι. Σπούδασε Graphic Design, Εφαρμοσμένες Τέχνες και Ιστορία της Τέχνης στο κολλέγιο ΑΚΤΟ στην Αθήνα και σύγχρονο χορό και χορογραφία στο Centre National de la Danse και στο Studio Ménagerie de Verre στο Παρίσι. Παράλληλα, αποφοίτησε από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Σωματικού Θεάτρου στο Παρίσι - Académie Européenne de Théâtre Corporel / École Magenia, υπο την διεύθυνση της Ella Jaroszewich. Εγκατεστημένος απο το 2004 έως το 2016 στο Παρίσι, ίδρυσε τον Μάιο του 2008 την Synthesis 748 και μέχρι τώρα έχει χορογραφήσει 10 παραγωγές της ομάδας.

Από το 2010 έως και το 2016 η Synthesis 748 επιχορηγήθηκε και υποστηρίχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας και το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Χορού ενώ το 2017 και το 2019 επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας έχοντας πια η ομάδα ως έδρα της την Αθήνα. Παραστάσεις, performances και χορογραφικά installations του Σπύρου Κουβαρά έχουν, μεταξύ άλλων, παρουσιαστεί στα CICA Museum (South Korea), International Visual Theatre (Paris), Centre National de la Danse (Paris), MACVAL-Museum of Contemporary Art (Paris), Espace André Malraux (Herblay), KW-Institute of Contemporary Art (Berlin), Flutgraben (Space/Time Berlin-International Platform of Contemporary Art), Abundance Festival (Sweden), Tanzwoche Dresden (Germany), Tanztage (Germany), Biennale of Performing Arts of Bogotà (Colombia), Uovo Performing Arts  Festival (Italy), Kappatos gallery (Greece); Owl Art Space gallery (Greece), Galleria Zero (Spain), Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (θέατρο και αίθουσα Νίκος Κεσσανλής), Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Σύγχρονο Θέατρο και Θέατρο Ροές. Στην Πάτρα, στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων, έχουν παρουσιαστεί σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ, τα έργα του, «L’Isolement dans un espace infini» (2010) και «Nova Aetas» (2014), ενώ σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ της πόλης, το 2016 παρουσιάστηκε στο Ρωμαϊκό Ωδείο, το έργο του «3 mountains not to climb».

Τον Φεβρουάριο του 2017, είχε διακαλλιτεχνική συνεργασία με το art@CMS, ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα του πειράματος CERN, στα γαλλοελβετικά σύνορα, που τον τίμησε με την ανάθεση της χορογράφησης οπτικοακουστικής εγκαταστάσης του INFN, ενώ πρόσφατα παρουσίασε την solo, χορογραφική performance, «Aequam» στο ΕΜΣΤ-Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση του Μουσείου και του International Performance Philosophy Network.

Το καλοκαίρι του 2018 ο Σπύρος Κουβαράς υπήρξε προσκεκλημένος καλλιτέχνης της Valletta 2018-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, όπου και του ανατέθηκε να χορογραφήσει την performance «Kazin Barokk», της Έλλης Παπακωνσταντίνου και του ODC Ensemble, ένα site specific project με την συμμετοχή διεθνών performers στην Notre Dame-Gate, της Βαλέτα.

Τον Μάρτιο του 2019, το έργο του «OPUS I # temporality», παρουσιάστηκε στο CICA Museum στην Νότια Κορέα και έκτοτε το οπτικοακουστικό υλικό της χορογραφικής του performance εκτίθεται ως έργο της μόνιμης συλλογής του Μουσείου. Διδάσκει και διοργανώνει σεμινάρια Χορογραφικής Σύνθεσης, Σύγχρονου Χορού και Κινησιολογίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και για το συνολικό έργο και την έρευνα του για την διαλεκτική σχέση του σύγχρονου χορού και των εικαστικών τεχνών, ο Σπύρος Κουβαράς υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Σύγχρονων Καλλιτεχνών, Pépinières Européennes και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου. Εργογραφία του περιλαμβάνεται σε διεθνείς βιβλιογραφικές εκδόσεις σύγχρονης τέχνης και παραστατικών τεχνών.  

*Εκ των υποστηρικτών επικοινωνίας του act είναι και το thebest.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture