Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Ναι μεν, αλλά» από τους ξενοδόχους της Αχαΐας για τη φιλοξενία προσφύγων

«Ναι μεν, αλλά» από τους ξενοδόχους της ...
Βγενόπουλος Φάνης

Στάση αναμονής στην πρόσκληση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Με επιφυλακτικότητα μεν, πρόθυμα δε, υποδέχονται οι ξενοδόχοι της Αχαΐας την πρόσκληση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, να διαθέσουν τις κλίνες τους για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών. Για αυτό και για την ώρα κρατούν στάση αναμονής, έως ότου ενημερωθούν επίσημα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το θέμα και για τους όρους και τις προϋποθέσεις φιλοξενίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δημοσίευσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μίσθωση τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτημάτων για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο.

Σύμφωνα, με την ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τα ακίνητα πρέπει να έχουν δυναμικότητα τουλάχιστον 20 κλινών, να είναι έτοιμα προς χρήση και να έχουν άδεια λειτουργίας σε ισχύ. Επίσης, να βρίσκονται σε όλη την επικράτεια εκτός από τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Ως ανώτατο όριο τιμής μονάδος ορίζονται τα δώδεκα ευρώ ανά ωφελούμενο ανά ημέρα διαμονής χωρίς Φ.Π.Α.

Το thebest.gr, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Δημήτρη Διαμαντόπουλο, ο οποίος δήλωσε ότι ακόμη είναι νωρίς για να βγουν συμπεράσματα για το εάν θα υπάρξει ενδιαφέρον από τους ξενοδόχους της περιοχής ώστε, να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Και αυτό, όπως εξήγησε, χρειάζεται πρώτα να ενημερωθεί ο κλάδος από την Περιφέρεια, που είναι αρμόδια. Ο κ. Διαμαντόπουλος εξέφρασε μεν, την πρόθεση των συναδέλφων του να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Μάλιστα, υπενθύμισε πως στο παρελθόν ξενοδοχείο στην περιοχή του Ρίου είχε φιλοξενήσει μετανάστες  χωρίς να υπάρξουν προβλήματα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κατέθεσε τον προβληματισμό του για την αποζημίωση των 12 ευρώ ημερησίως ανά οφελούμενο που διαθέτει το υπουργείο. Και αυτό διότι, όπως είπε, το ποσό είναι πάρα πολύ μικρό και δυσανάλογο του κόστους της φιλοξενίας κατά τους χειμερινούς μήνες. Παράλληλα, έθεσε και την παράμετρο της υποδοχής των προσφύγων και μεταναστών από τις τοπικές κοινωνίες.

Ο Κώστας Ντεμίρης, πρόεδρος των ξενοδόχων Δυτικής Αχαΐας, μιλώντας στο thebest.gr έδωσε και μια άλλη διάσταση του ζητήματος που αφορά τη χρονική διάρκεια του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Και τούτο, διότι, η χρονική διάρκεια είναι στους έξι μήνες με δικαίωμα παράτασης ενός ακόμη εξαμήνου.

Το γεγονός αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Ντεμίρης, λειτουργεί αποτρεπτικά για τους ξενοδόχους της Δυτικής Αχαΐας για να συμμετάσχουν, καθώς ήδη έχουν κλείσει με διεθνείς ταξιδιωτικούς πράκτορες την επόμενη καλοκαιρινή σεζόν.

«Εάν το Υπουργείο μονομερώς επεκτείνει χρονικά τη διάρκεια του προγράμματος για άλλους έξι μήνες, τότε οι ξενοδόχοι που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να αποζημιώσουν τους ταξιδιωτικούς πράκτορες με τους οποίους ήδη έχουν έλθει σε συμφωνία», ανέφερε ο πρόεδρος των ξενοδόχων Δυτικής Αχαΐας.

Προσφυγικά καταλύματα αναζητά το δημόσιο και στη Δυτ. Ελλάδα - Η προκήρυξη αναλυτικά

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις