Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Στην Παλιά Βουλή παρουσιάζεται το βιβλίο του Σ. Μπουζάκη για την ιστορία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας

Στην Παλιά Βουλή παρουσιάζεται το βιβλίο...

Μεταξύ των ομιλητών οι Απόστολος Κακλαμάνης, Μαριέττα Γιαννάκου και ο Κώστας Γαβρόγλου

Εκδήλωση παρουσίασης του τελευταίου βιβλίου του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Σήφη Μπουζάκη, με τίτλο «Πανελλήνια Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών (1974 – 2018) Αγώνες για τη δημοκρατία και την αλλαγή στην εκπαίδευση – Θέσεις, αντιθέσεις, δράσεις, συγκρούσεις, πρόσωπα» θα πραγματοποιηθεί στην Παλιά Βουλή, στην οδό Σταδίου στην Αθήνα, το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, στις 18.00 το απόγευμα, με εισηγητές τους Απόστολο Κακλαμάνη, Μαριέττα Γιαννάκου, Κώστα Γαβρόγλου, Βαγγέλη Καραμανωλάκη και τον Παύλο Χρηστίδη.

Την εκδήλωση διοργανώνουν η Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΗ.ΣΥ. ΠΕ), η Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος και η Ελληνική Εταιρεία Ιστορικών της Εκπαίδευσης. Το βιβλίο του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Σήφη Μπουζάκη, αναφέρεται στην ιστορία της Δημοκρατικής Παράταξης των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΑΣΚ/ΔΝ). Όπως γράφτηκε, το συγκεκριμένο βιβλίο που έχει ήδη παρουσιαστεί στην Πάτρα, σε εκδήλωση στο Πολύεδρο, αποτελεί πρωτοποριακό γεγονός ιδιαίτερης σημασίας και αξίας καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχό του για κανένα συνδικαλιστικό χώρο. Η ιστορία της ΠΑΣΚ/ΔΝ έχει καταγραφεί από έναν επιστήμονα, ιστορικό της εκπαίδευσης, με αδιαμφισβήτητο κύρος και ουσιαστικά αποτελεί και την ιστορία ολόκληρου του χώρου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από τα χρόνια της Μεταπολίτευσης μέχρι τις μέρες μας.

Πιο συγκεκριμένα, το βιβλίο του κ. Μπουζάκη θα παρουσιάσουν οι:

Απόστολος Κακλαμάνης, π. πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, π. υπουργός

    Μαριέττα Γιαννάκου, βουλευτής επικρατείας, π. υπουργός

    Κώστας Γαβρόγλου, π. υπουργός παιδείας, ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ

    Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Αν. Καθηγητής Ιστορίας, Πρόεδρος ιστορικού αρχείου ΕΚΠΑ

    Παύλος Χρηστίδης, Δικηγόρος, εκπρόσωπος τύπου Κινήματος Αλλαγής.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι:

Σταύρος Πετράκης, Γραμματέας Πανελλαδικού Συμβουλίου της ΔΗΣΥ ΠΕ, Γενικός Γραμματέας ΔΟΕ και Θανάσης Κικινής, πρόεδρος ΔΟΕ.

Θα μιλήσει και ο ίδιος ο Σήφης Μπουζάκης

Προλογίζει και συντονίζει ο Κωνσταντίνος Μάγνης, διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Πελοπόννησος.

 *Το βιβλίο του Σήφη Μπουζάκη από τις εκδόσεις Π. Κούλης, Πάτρα, ουσιαστικά περιγράφει την ιστορία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) κατά τη μεταπολίτευση. Για τον λόγο αυτό, το βιβλίο έχει χρονική αφετηρία το 1974 και όχι το 1982, έτος που πρωτοεμφανίζονται οι παρατάξεις με τον νόμο για απλή αναλογική του τότε Υπουργού Εργασίας Α. Κακλαμάνη.  

Η παρουσίαση των δράσεων της ΠΑΣΚ και της ΔΟΕ, στην οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα κυριαρχεί η ΠΑΣΚ, γίνεται σε χρονικές τομές: 1974-1981, περίοδος αλλαγής, εκσυγχρονισμού-εξευρωπαϊσμού και μνημονίων.  Η θεωρία και η πράξη της ΠΑΣΚ και της ΔΟΕ, ως Ομάδων Πίεσης-Συμφερόντων,  ερμηνεύονται με τη βοήθεια των θεωριών του κορπορατισμού (κρατικού και κοινωνικού).

Το βιβλίο κλείνει με κριτική αποτίμηση της μακρόχρονης δράσης της ΠΑΣΚ στο πλαίσιο της ΔΟΕ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture