Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Οι μονάδες και τα διπλά… κόλαφος για τις μετεγγραφές

Οι μονάδες και τα διπλά… κόλαφος για τις...
Κυριάκος Δ. Σκιαθάς

Άρθρο του Κυριάκου Δ. Σκιαθά, εκπαιδευτικού αναλυτή -συγγραφέα

   Η επεξεργασία των βαθμολογικών στοιχείων των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2019 δείχνει ότι οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση επέλεξαν να σπουδάσουν σε τμήματα της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης χωρίς να λάβουν υπόψη τις ομοειδείς των επιλόγων τους σχολές της περιφέρειας. Η πανεπιστημιοποίηση των ΑΤΕΙ αντί να μικρύνει την εκπαιδευτική  απόσταση μεταξύ των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων των μεγάλων πόλεων και της περιφέρειας τελικώς τη μεγάλωσε.


   Η απότομη αύξηση πανεπιστημιακών τμημάτων με το ίδιο αντικείμενο είχε ως αποτέλεσμα σε σχολές με την ίδια ονομασία και επαγγελματικά δικαιώματα να εισάγονται φέτος μαθητές, ακόμα και με 16.000 και πλέον μόρια διαφορά. Έτσι με το «χαλαρό» σύστημα μετεγγραφών που ισχύει, αναμένεται να καταγράφουν μετεγγραφές ακραίας ανισότητας μορίων. Εντυπωσιακή είναι η διαφορά μορίων που καταγράφεται στις βάσεις σχολών του ίδιου επιστημονικού αντικειμένου μεταξύ των μεγάλων αστικών κέντρων και της περιφέρειας.

   Εισάγονται ιατροί με 3190 μόρια ( βαθμό~ 3 στα 20 ), φιλόλογοι με 2931 μόρια ( ~3 ), μαθηματικοί με 1876 μόρια ( ~2 ), οικονομολόγοι μόνο με 500 ( ούτε καν μονάδα ) κ.ο.κ. Υπάρχουν εισαγωγές σε νέα τμήματα που αντιστοιχούν σε Σχολές-Τμήματα υψηλού κύρους κεντρικών πανεπιστημίων.

Πολλά από αυτά τα νέα Τμήματα είτε δεν έχουν ακόμα εγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών και διδακτικό προσωπικό είτε προέκυψαν από τη μετονομασία υπάρχοντος Τμήματος ΑΤΕΙ χωρίς καμία ουσιαστική ακαδημαϊκή διαδικασία.

Αναμένεται να υπάρξει μαζική μετακίνηση φοιτητών από τα περιφερειακά νέα Τμήματα προς τα κεντρικά πανεπιστήμια λόγω της δημιουργίας πολλών νέων ομοειδών αντίστοιχων τμημάτων. Πρόκειται για μία πρωτοφανή κατάσταση που προκαλεί την αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας κατά της υπ’αριθμ. 104100/Ζ1/27-6-2019 (ΦΕΚ 2656/τΒ΄/1-7-2019) απόφασης του πρώην υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου για τις αντιστοιχίες των τμημάτων ΑΕΙ. Ειδικότερα η πανεπιστημιακή κοινότητα θέτει το ζήτημα της αλλαγής του ισχύοντος συστήματος μετεγγραφών και τον καθορισμό ανώτατου ορίου στο ποσοστό μετεγγραφών επί των εισακτέων ανά Τμήμα, υπενθυμίζοντας συγχρόνως, την πάγια θέση της, που λέει ότι ο αριθμός εισακτέων πρέπει να καθορίζεται σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια.

Ανεξαρτήτως όλων αυτών των δικαίων διεκδικήσεων, για τους επιτυχόντες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2019 δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στο σύστημα μετεγγραφών και να μην μεταβληθούν οι συνθήκες ολοκλήρωσής τους. Οι μετεγγραφές αποτελούν ζωντανό και αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού των υποψηφίων στο «δύσκολο ταξίδι» της εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση. Η όποια πρωτοβουλία αλλαγής στο ισχύον σύστημα των μετεγγραφών θα αλλοιώσει το χαρακτήρα των φετινών Πανελλαδικών και θα ζημιώσει τους πολλούς επιτυχόντες που προσβλέπουν σε αυτές.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις