Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ξεκινούν την Τετάρτη στην Αχάια Κλάους οι εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση από τους Γερμανούς

Ξεκινούν την Τετάρτη στην Αχάια Κλάους ο...

Την Πέμπτη 3/10 θα προβληθεί η συγκινητική ταινία "Το Τελευταίο Σημείωμα" του Π. Βούλγαρη

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων βάζει και φέτος τη δική του «σφραγίδα» στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 75 χρόνων απελευθέρωσης της Πάτρας από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, με σειρά δράσεων και εκδηλώσεων.

Σε αυτές συμμετέχουν, το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού και η Λαϊκή του Ορχήστρα καθώς και το Κουϊντέτο του Δημοτικού Ωδείου Πατρών. Επίσης θα γίνει προβολή της βραβευμένης κινηματογραφικής ταινίας «Το τελευταίο σημείωμα», σε σκηνοθεσία του Παντελή Βούλγαρη και πραγματοποίηση ομιλιών.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν έως και την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019 και αποσκοπούν να διατηρηθούν ζωντανές οι μνήμες και να τιμηθούν οι αγώνες του λαού.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019 στις 6.30 το απόγευμα στην Achaia Clauss

• Παρουσίαση του   δρώμενου «Η μέρα που άλλαξε το φως», το οποίο επιμελείται το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού  Δήμου Πατρέων και παρουσιάζει  το χρονικό της  απελευθέρωσης της  πόλης.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή του κουϊντέτου εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών (5 Ελληνικοί Χοροί του Νίκου Σκαλκώτα).

Επίσης θα προβληθεί βίντεο-ντοκουμέντο το οποίο έχει επιμεληθεί το Γραφείο Τύπου του Δήμου Πατρέων.

*Η αναχώρηση των λεωφορείων για την Achaia Clauss θα γίνει στις 6 το απόγευμα από το κάτω μέρος της πλατείας Γεωργίου.

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου στην αίθουσα «Αίγλη» της "VESO MARE" στην Ακτή Δυμαίων.

Προβολή της ταινίας  του Παντελή Βούλγαρη, « Το τελευταίο σημείωμα» (το απόγευμα στις 18.30, και το βράδυ στις 21.00).

Πρόκειται για μία δραματική ταινία διάρκειας 117 λεπτών με τους Αντρέα Κωνσταντίνου, Αντρέ Χένικε, Βασίλη Κουκαλάνι, Μελία Κράιλινγκ, Τάσο Δήμα. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία του 34χρονου Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ο οποίος εκτελούσε χρέη διερμηνέα για τον Γερμανό διοικητή του στρατοπέδου Χαϊδαρίου Καρλ Φίσερ και ήταν ένας από τους 200 αγωνιστές οι οποίοι εκτελέστηκαν στην Καισαριανή την 1η Μαΐου 1944.

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

•             Δοξολογία στην Μητρόπολη Πατρών (10.00 π.μ.) και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στα Ψηλαλώνια, στον τόπο εκτέλεσης αγωνιστών της αντίστασης και ομιλία της προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, Κατερίνας Γεροπαναγιώτη – Θεοδωρακοπούλου.

•             Ομιλία του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Γεωργίου. Θα ακολουθήσει Μουσική παράσταση από το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων και την Λαϊκή του Ορχήστρα. Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο «Αίγλη» της Veso Mare, στην Ακτή Δυμαίων.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ

Παράλληλα, ο Δήμος Πατρέων, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας προγραμματίζει σειρά δράσεων στο πλαίσιο του εορτασμού για την απελευθέρωση της Πάτρας, για να ενημερωθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες και να γνωρίσουν τα γεγονότα της περιόδου της γερμανικής κατοχής και της απελευθέρωσης.

*Στην φωτ. διακρίνεται ο εκλεγμένος Δήμαρχος της Πάτρας, Βασίλης (Λαλάκης) Ρούφος, την ημέρα της Απελεύθερωσης, 5/10/1944.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις