Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μητροπολίτης Πατρών: Η βαριά κληρονομιά πέφτει στους δικούς μας ώμους

Μητροπολίτης Πατρών: Η βαριά κληρονομιά ...

Πλήθος κόσμου στην Θεία Δοξολογία στην πλ. Τριών Συμμάχων & στην λιτανεία της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέα

Συγκινητική και εντυπωσιακή ήταν πραγματικά η συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις για την 55η επέτειο της ανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέου στην πόλη του μαρτυρίου του, την Πάτρα.

Ιδιαίτερα την Κυριακή 29-9-2019 το απόγευμα που κορυφώθηκε και το διήμερο των εκδηλώσεων, η προσέλευση του κόσμου χαρακτηρίστηκε από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών. Στις 7 το απόγευμα εψάλη η Θεία Δοξολογία στην πλατεία Τριών Συμμάχων ενώ η ανθοστόλιστη Τιμία Κάρα τοποθετήθηκε στη συνέχεια σε στρατιωτικό τζιπ και ξεκίνησε η λιτανεία κατά μήκος της οδού Αγ. Ανδρέου έως το ναό. Είχε προηγηθεί η δια θαλάσσης μεταφορά της Τιμίας Κάρας και της εικόνας του Πολιούχου μας Αποστόλου Ανδρέου με το φέρι μποτ να είναι γεμάτο από πιστούς.

Στη διάρκεια της Θείας Δοξολογίας παρισταμένων και των αρχιερέων που είχαν έρθει στην Πάτρα, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος μίλησε για λίγο και έκαναν αίσθηση τα λεγόμενα του ότι η Ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία και θρησκεία μας δεν είναι απλά μία πολιτιστική αξία αλλά ο λόγος της υπάρξεως μας και πρόσθεσε πως το μάθημα των θρησκευτικών δεν δείχνει μόνο τον πολιτισμό. Επίσης ο κ.κ. Χρυσόστομος έκανε σύντομη μνεία στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που πριν λίγο καιρό έκρινε (η ολομέλεια του) ως αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τις αποφάσεις του πρώην υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, με τις οποίες καθορίστηκαν τα προγράμματα σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών του Δημοτικού σχολείου, του Γυμνασίου και του Λυκείου.

«Η βαριά κληρονομιά πέφτει στους δικούς μας ώμους. Όπως είπε και στον κήρυγμα του ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέας το πρωί της Κυριακής στη Θεία λειτουργία την Κυριακή, “μιλάμε, διαλεγόμεθα αλλά δεν παραχωρούμε τίποτε από τα προνόμια της Ορθόδοξης διδασκαλίας μας”. Η εκκλησία είναι μία και έξω από αυτήν δεν υπάρχει η Αλήθεια. Ας παραμείνουμε Εδραίοι, αφοσιωμένα μέλη στην αμώμητον πίστη μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.

Αξίζει ακόμα ν’ αναφερθεί πως ο κ.κ. Χρυσόστομος έκανε σύντομη αναφορά και στη λαμπρή σελίδα του 1821 και στις εκδηλώσεις που θα γίνουν για τα 200 χρόνια από την Κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης λέγοντας πως το κέντρο των λαμπρών, όπως προβλέπεται, εορτασμών θα είναι η Πάτρα και η Αχαΐα.

Δεν παρέλειψε τέλος να περιγράψει την ημέρα εκείνη της 26ης Σεπτεμβρίου του 1964 που η Τιμία Κάρα επεστράφη από την Ρώμη στην Πάτρα. Ο 91χρονος σήμερα Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος που ως αρχιμανδρίτης τότε ήταν στην μεταφορά της Τιμίας Κάρας στην Πάτρα και είχε χρέη μεταφραστή, είχε πει πως ο Ρωμαιοκαθολικός καρδινάλιος Μπέα που σαν άνθρωπος ήταν ψυχρός, όταν είδε την λαοθάλασσα να ραίνει με άνθη τον χαριτόβρυτον θησαυρό, την Τιμία Κάρα, να αγάλλεται και να κλαίει, «έσπασε» και ο ίδιος και δάκρυσε. «Η Τιμία Κάρα και ο Σταυρός του Αγίου Ανδρέα είναι μία μεγάλη δωρεά και ευλογία για την πόλη μας που μας φώτισαν με το φως της Θεογνωσίας, μία λαμπάδα που κρατάμε άσβεστη», είπε ο κ.κ. Χρυσόστομος.

Το παρών στη Θεία Δοξολογία έδωσαν εκπρόσωποι των αρχών και όπως προείπαμε, πολύς κόσμος που μάλιστα ακολούθησε όλη την λιτανεία ενώ όπως τέλος είπε ο κ.κ. Χρυσόστομος, σε δύο μήνες από τώρα θα γιορτάσουμε και θα τιμήσουμε την μνήμη του Πολιούχου Αποστόλου Ανδρέου. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για την συνδρομή τους το Δήμο και τη Δημοτική μουσική, τους μαθητές των σχολείων, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τους ιεροψάλτες και όλους όσους συνέβαλαν στον άρτιο εορτασμό.

Αξίζει ακόμα να πούμε πως συνεργείο της ΕΡΤ1 ήταν στην Πάτρα από το Σάββατο το βράδυ και μετέδωσε το πρωί της Κυριακής την πανηγυρική, πολυαρχιερατική Θεία λειτουργία. Την ευαγγελική περικοπή στη Θεία δοξολογία στην Τριών Συμμάχων ανέγνωσε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος κήρυξε τον Θείο λόγο στον εσπερινό το Σάββατο το απόγευμα.     

Παρόντες ήσαν ακόμη ο Μητροπολίτης Κανάγκας κ. Θεοδόσιος και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Κερνίτσης κ. Χρύσανθος και Τολιάρας & Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομος.

Οι φωτ. είναι από το σάιτ της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

Κείμενο - ρεπορτάζ: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις