Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εορτή του Σταυρού το Σάββατο & πανηγυρίζει το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία

Εορτή του Σταυρού το Σάββατο & πανηγ...

Τιμά την θαυματουργική εύρεση Σταυροσχήμου Ξύλου στον κορμό ενός πεύκου στον περίβολο του

Το νέο εκκλησιαστικό έτος ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου και μετά τη μεγάλη εορτή του Γενέσιου της Υπεραγίας Θεοτόκου ακολουθεί η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου και τη μέρα αυτή πανηγυρίζει και το φερώνυμο παρεκκλήσι της γυναικείας Ιεράς Μονής του Προφήτη Ηλία Πατρών απέναντι από το 409 πρώην Στρατιωτικό Νοσοκομείο, κάτω από το Γηροκομειό.

Κάθε χρόνο την μέρα αυτή οι καλόγριες του μοναστηριού αυτού που βρίσκεται κοντά στην Πάτρα, τιμούν με σεβασμό, ευλάβεια  και κατάνυξη την μεγάλη Δεσποτική εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού του Ιησού Χριστού και για έναν επιπλέον λόγο που έχει να κάνει μ’ ένα θαύμα που έχει συντελεστεί στον περίβολο του μοναστηριού.

Όπως λέγεται, στα μέσα περίπου της δεκαετίας του ’60 βρέθηκε στον κορμό ενός πεύκου, στον περίβολο της μονής, χαραγμένο το σχήμα του ζωοποιού Σταυρού του Ιησού Χριστού και το συγκεκριμένο τμήμα του ξύλου φυλάσσεται πλέον σε εικόνα που τίθεται για προσκύνημα από τους πιστούς στο μοναστήρι.

Το παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού έχει ανεγερθεί το 1982 προς τιμήν ακριβώς της ευρέσεως του αχειροποίητου Βυζαντινού Σταυρού που βρίσκεται θεϊκώς χαραγμένος σε τεμάχιο ξύλου πεύκου, και είχε εγκαινιαστεί από τον Μακαριστό Μητροπολίτη πρώην Πατρών κυρό Νικόδημο το 1986.

Σύμφωνα με το φετινό πρόγραμμα της θρησκευτικής πανήγυρης (το μοναστήρι γιορτάζει και στις 20 Ιουλίου, του Προφήτη Ηλιού του Θεσβίτη), που μας εστάλη, την παραμονή της εορτής, την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2018, στις 18.30 το απόγευμα θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ.κ. Χρυσάνθου, ο οποίος και θα κηρύξει το Θείο λόγο.

Το πρωί της Σαββάτου 14 Σεπτεμβρίου 2018, στις 7 π.μ. θα αρχίσει ο Όρθρος και εν συνεχεία θα τελεστεί η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, στον τόπο της εύρεσης του Σταυροσχήμου Ξύλου στον κορμό του δέντρου και θ΄ακολουθήσει πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά Θείου κηρύγματος, υπό του Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριου Κωτσάκη, ηγούμενου της ιεράς μονής Ομπλού.

Τέλος ο λαμπρός εορτασμός στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία που είναι πάντα ξεχωριστός και συγκεντρώνει πολύ κόσμο στο ιδιαίτερα φιλόξενο αυτό μοναστήρι στις παρυφές της πόλεως των Πατρών, θα ολοκληρωθεί με τον μεθεόρτιο εσπερινό στις 6.30 το απόγευμα του Σαββάτου 14/9/2019 όπου θα ψαλούν και οι Χαιρετισμοί του Τιμίου Σταυρού ενώ το Θείο λόγο θα κηρύξει ο αρχιμανδρίτης π. Ιωσήφ Μήλιας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις