Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Η προσπάθεια της κυβέρνησης για τον αντικαπνιστικό δείχνει να έχει αποτέλεσμα

Η προσπάθεια της κυβέρνησης για τον αντι...

Της Ασπασίας Ρηγοπούλου*  

 

Η προσπάθεια που κάνει η νέα Κυβέρνηση για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου δείχνει να έχει αποτελέσματα.

Κι αυτό διότι από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η εφαρμογή του νόμου δεν υπήρξε περίοδος χάριτος ή προσαρμογής αλλά οι συνέπειες ήταν και είναι άμεσες. 

Ίσως είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε η εφαρμογή ενός νόμου να αντιμετωπίζεται με τόση σοβαρότητα και συνέπεια. Ότι ανακοίνωσε η Κυβέρνηση το εφαρμόζει στο απόλυτο. Κι αυτό είναι που περνάει με σαφήνεια στους πολίτες  το μήνυμα ότι δεν υπάρχει πισωγύρισμα. Η επιβολή προστίμων, μπορεί να φαντάζει σε κάποιους σκληρό ως μέτρο και ιδιαίτερα στην οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, αλλά δυστυχώς η καθημερινή πρακτική αποδεικνύει ότι εάν δεν υπάρχουν συνέπειες δεν υπάρχει σεβασμός και τήρηση του νόμου. Κι αυτό αφορά το σύνολο των παρανομούντων.  

Στα θετικά θα πρέπει να προσμετρήσουμε ότι η εφαρμογή ξεκίνησε από τα δημόσια κτίρια, βουλή, υπουργεία, νοσοκομεία, σχολεία. Είναι τραγικό να μιλάμε για ανάγκη της διακοπής του καπνίσματος στα νοσοκομεία και τα σχολεία εν έτη 2019. Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου θα πρέπει να αποτελέσει στόχο για τον καθένα μας και ολόκληρη την κοινωνία. Το αν έχουμε μπει στη σωστή διαδρομή για το σβήσιμο του τσιγάρου θα φανεί σε λίγο καιρό που θα επιστρέψουμε στους κλειστούς χώρους εστίασης και αναψυχής. Τότε θα κριθεί ο βαθμός εφαρμογής του μέτρου αλλά και η δική μας ετοιμότητα να συμβάλλουμε στην προσπάθεια. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας να ζουν και να μεγαλώνουν σ’ ένα καθαρό περιβάλλον απαλλαγμένο από τα νέφη του τσιγάρου. Σεβόμαστε την ανάγκη του καπνιστή ο οποίος όμως μπορεί να την ικανοποιήσει χωρίς να παραβιάζει το δικαίωμα της ελεύθερης αναπνοής του συνδαιτυμόνα του.

Άλλωστε ας κάνουμε κι ένα τεστ ως κοινωνία. Αυτό της απόλυτης εφαρμογής ενός νόμου. Διότι η παθογένεια στη χώρα μας αφορά την παραγωγή νόμων αλλά τη μη εφαρμογή τους. Ο συγκεκριμένος αφορά την ποιότητα και την ίδια μας τη ζωή. Επομένως μόνον όφελος μπορούμε να έχουμε.             

 

  * Η Ασπασία Ρηγοπούλου είναι γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και πολιτευτής της Ν.Δ. 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις