Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Παράγινε το κακό με τα σκουπίδια στην Αιγιάλεια - Φωτιές σε βουνά σκουπιδιών

Παράγινε το κακό με τα σκουπίδια στην Αι...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Οι κάτοικοι κινητοποιούνται

Εκρηκτικό μείγμα σκουπιδιών παραμένει στους δρόμους της Αιγιάλειας, παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται για αποκομιδή των απορριμμάτων. Οι κάτοικοι ακόμη και τουριστικών περιοχών καταγγέλουν την οριακή κατάσταση η οποία πλέον, εκτός από τις ασθένειες που προκαλεί, έχει σαν αποτέλεσμα και την εκδήλωση εστιών φωτιάς. Το βράδυ της Δευτέρας η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε να επέμβει και να σβήσει αρκετές φωτιές, που εκδηλώθηκαν σε σωρούς απορριμμάτων.

Η κατάσταση είναι οριακή και οι κάτοικοι των περιοχών όπου εξακολουθούν να στοιβάζονται τα απορρίμματα, κινδυνεύουν, σύμφωνα με την ταμία του εκπολιτιστικού συλλόγου Αλκυόνη, στις Καμάρες, Σταματία Μπαλή.

Οι κάτοικοι της Αιγιάλειας κινητοποιούνται

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια που παραμένουν αμάζευτα εδώ και πολλούς μήνες λόγω του προβλήματος στον ΧΥΤΑ Αιγείρας αλλά και της αδυναμίας εύρεσης λύσης. Άλλες πηγές αναφέρουν πως ενδεχομένως οι φωτιές εκκινήθηκαν από εύφλεκτα υλικά τα οποία υποβοηθούμενα από τις υψηλές θερμοκρασίες των ημερών, ανεφλέγησαν.

Οι Πυροσβέστες μετέβησαν το βράδυ της Δευτέρας σε αρκετά χωριά της Αιγιάλειας όπως την Ακολη, τη Ροδοδάφνη και τα Σελιανίτικα όπου ευτυχώς οι φωτιές δεν επεκτάθηκαν σε βλάστηση.

Εξάλλου, μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα σκουπίδια, και όχι μόνο, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Αυγούστου στον κόμβο της Ακράτας στη ΠΕΟ Κορίνθου –Πατρών με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Ανατολικής Αιγιάλειας, του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Παραλίας Ακράτας και του Εμπορικού Συλλόγου Ανατολικής Αιγιάλειας και τη συμπαράσταση μεγάλου αριθμού συλλόγων και φορέων της περιοχής. Στη συγκέντρωση μίλησαν εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα ο Τριαντάφυλλος Οικονόμου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιώργος Σακελλαρόπουλος και η εκπρόσωπος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Φωτεινή Περεσιάδη. 

Όλοι οι ομιλητές καταδίκασαν τον τρόπο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή, τόνισαν ότι πρέπει να γίνουν τα έργα αποκατάστασης στο ΧΥΤΑ Αιγείρας, όπως ορίζει η δικαστική απόφαση, για να μπορέσει να κλείσει οριστικά, επισήμαναν την άμεση ανάγκη έναρξης σωστά σχεδιασμένων προγραμμάτων ανακύκλωσης, ενώ αναφέρθηκαν και στην αναγκαιότητα άμεσης δημοπράτησης των τοπικών αποχετευτικών δικτύων για τα υγρά απόβλητα. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων κ.κ. Χ.Γούτος και Τ. Παπακωνσταντινόπουλος.

Οι κάτοικοι και οι σύλλογοι και φορείς της Ανατολικής Αιγιάλειας που συγκεντρωθήκαν την Τρίτη 13 Αυγούστου στην Ακράτα εξέδωσαν ψήφισμα και αποφάσισαν:

1. Ο υπερκορεσμένος και μολυσματικός ΧΥΤΑ ΑΙγείρας, αποτελεί μια μόνιμη απειλή για την περιοχή. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να ολοκληρωθούν τα έργα που διατάζει η δικαστική απόφαση ώστε να περιοριστεί στο μέτρο του δυνατού η ρύπανση και να κλείσει οριστικά η λειτουργία του. Καμία σκέψη για μερική χρήση ή επέκτασή του δεν μπορεί να αποτελεί έστω και προσωρινό στοιχείο της λύσης του οξυμένου προβλήματος της αποκομιδής των απορριμμάτων στο δήμο μας.

2. Άμεσα πρέπει να δρομολογηθούν λύσεις ρεαλιστικές και επιστημονικά τεκμηριωμένες για την αποκομιδή των απορριμμάτων του δήμου μας . Ακρογωνιαίο λίθο αυτών των σχεδίων πρέπει να αποτελεί η διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση.

3. Η επεξεργασία από σήμερα προγραμμάτων ανακύκλωσης από τη νέα δημοτική αρχή, μπορεί να συμβάλλει αισθητά στη μείωση του όγκου των παραγόμενων απορριμμάτων, βελτιώνοντας έτσι πολύπλευρα οικονομικά και πρακτικά την μεταφορά τους σε άλλους ΧΥΤΑ, μιας που τους επόμενους μήνες και όσο τα οικονομικά του δήμου στενεύουν, το πρόβλημα θα οξύνεται περισσότερο. Η νέα δημοτική αρχή πρέπει να φροντίσει άμεσα γι αυτό.

4. Η άμεση δημοπράτηση του έργου κατασκευής των αποχετευτικών δικτύων των παραλιακών οικισμών ώστε να λειτουργήσει επιτέλους το κεντρικό αποχετευτικό σύστημα, είναι έργο.

 Οι κάτοικοι Ανατολικής Αιγιάλειας

Οι φορείς

•          Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Παραλίας Ακράτας

•          Φίλοι του Περιβάλλοντος Ανατολικής Αιγιάλειας

•          Σύλλογος Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας

•          Πολιτιστικός Σύλλογος «Αναγέννησις» Ακράτας

•          Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγείρας

•          Πολιτιστικός σύλλογος Αμπελοκήπων

•          Θεατρικό Εργαστήρι Αιγείρας

•          Φιλαρμονική Ακράτας

•          Αθλητική Ένωση Αιγείρας – Ακράτας

•          Φιλανθρωπικός σύλλογος Αιγείρας

•          Επιτροπή Αγώνα Ανατολικής Αιγιάλειας 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις