Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τι βλέπεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας; Γιόρτασε 10 χρόνια

Τι βλέπεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο της ...

Έχει μετατραπεί στον δυναμικότερο πολιτιστικό πυρήνα της Πάτρας σύμφωνα με τη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας Αναστασία Κουμούση

Δέκα χρόνια λειτουργίας και προσφοράς στον πολιτισμό συμπλήρωσε στις 24 Ιουλίου το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Πάτρας και όπως τονίζει, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, Αναστασία Κουμούση, «το μουσείο έχει μετατραπεί σταδιακά τα τελευταία πέντε χρόνια στον δυναμικότερο πολιτιστικό πυρήνα της Πάτρας, έγινε πιο εξωστρεφές και προσιτό, προσελκύοντας το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών στις περιοδικές του εκθέσεις, δίνοντας βήμα στη σύγχρονη εικαστική δημιουργία και σχεδιάζοντας ποικίλες δράσεις.»

Παράλληλα, η Αναστασία Κουμούση επισημαίνει ότι «μετά τη συνένωση σε ολόκληρη την Ελλάδα των Εφορειών Αρχαιοτήτων, η οποία έγινε τον Οκτώβριο του 2014, σηματοδοτήθηκε μια νέα εποχή για το νέο αρχαιολογικό μουσείο.»Σχετικά με τον ρόλο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, η Αναστασία Κουμούση λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «η χάραξη στρατηγικής μας για το μουσείο έχει ως στόχο όχι μόνο την αύξηση της επισκεψιμότητας και τη γενικότερη προβολή του, αλλά την ένταξή του στην τοπική κοινωνία, την υποστήριξή της στην αναβάθμιση της εκπαιδευτικής και κοινωνικής του διάστασης, την προσέλκυση διαφορετικών κατηγοριών κοινού και την ανάπτυξη σταθερών δεσμών με το μουσείο.»

Μάλιστα, το αυξημένο ενδιαφέρον του κοινού για τα εκθέματα του αρχαιολογικού μουσείου καταδεικνύεται, σύμφωνα με την Αναστασία Κουμούση, από την αύξηση της επισκεψιμότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2015 κόπηκαν 19.246 εισιτήρια, το 2016 κόπηκαν 20.178 εισιτήρια, το 2017 κόπηκαν 25.640 εισιτήρια , το 2018 κόπηκαν 26.365 εισιτήρια και το πρώτο εξάμηνο του 2019 κόπηκαν 17.641 εισιτήρια.

   Όσον αφορά στις δράσεις του μουσείου, η Αναστασία Κουμούση περιγράφει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ τις πιο σημαντικές:

   *Καθιερώθηκε το 'Έκθεμα του μήνα', με την παρουσίαση στον προθάλαμο του μουσείου άγνωστων αρχαιοτήτων που βγαίνουν για πρώτη φορά από τις αρχαιολογικές αποθήκες.

   *Διοργανώθηκε το 2015 η πρώτη από την ίδρυσή του αρχαιολογική έκθεση αφιερωμένη στην Πάτρα του Αποστόλου Ανδρέα.

   *Άνοιξαν οι πόρτες του μουσείου σε 18 εικαστικές εκθέσεις και σε αναγνωρισμένους σύγχρονους καλλιτέχνες που εξέθεσαν τα έργα τους όχι μόνο στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, αλλά και μέσα στους εκθεσιακούς χώρους επιτυγχάνοντας έναν 'διάλογο' με τις αρχαιότητες.

   *Παρουσιάστηκαν τέσσερις εκθέσεις αρχειακού υλικού και κειμηλίων που διέθεσαν μεταξύ άλλων η Βουλή των Ελλήνων, η εφημερίδα 'Πελοπόννησος', ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, το πολιτιστικό ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς, το αρχείο του ιστορικού Βασίλη Λάζαρη, έξι φωτογραφικές εκθέσεις και ακόμη έξι ποικίλου περιεχομένου.

   *Διοργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν δεκάδες νέες εκπαιδευτικές δράσεις που απευθύνονται σε παιδιά, ενήλικες και ευπαθείς κοινωνικά ομάδες πληθυσμού.

   *Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα 'Εκτός των τειχών' και συγκεκριμένα στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας των φυλακών του Αγίου Στεφάνου.

   *Δανείστηκαν μακροχρόνια αρχαιότητες στο Δικαστικό Μέγαρο Πατρών.

   *Επιστήμονες κύρους έδωσαν συνολικά 35 διαλέξεις.

   *Διοργανώθηκαν και φιλοξενήθηκαν επιστημονικές ημερίδες, βραδιές ποίησης και φεστιβάλ κινηματογράφου.»

 Παράλληλα, η Αναστασία Κουμούση κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι «το νέο αρχαιολογικό μουσείο προβλήθηκε σε διεθνές επίπεδο με τον προσωρινό δανεισμό αρχαιοτήτων σε μουσεία του εξωτερικού, όπως του Τόκυο, της Οσάκα, της Καρλσρούης και της Ινδιανάπολις των ΗΠΑ, στο πλαίσιο εκθέσεων για τον μυκηναϊκό κόσμο ή την ρωμαϊκή αρχαιότητα.»

 Επίσης, σημειώνει ότι «στην επιτυχή υλοποίηση των στόχων μας συμβάλλουν οι συνεργασίες με άλλα υπουργεία, την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον δήμο Πατρέων και άλλους φορείς.»

Στο μεταξύ, όπως λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Αναστασία Κουμούση «η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, θα διοργανώσει από τις 26 Αυγούστου έως τις 31 Δεκεμβρίου, με αφορμή την συμπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας του μουσείου, μια μεγάλη αρχαιολογική έκθεση με τίτλο «Η Πάτρα της Μεσογείου».

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στις πολιτισμικές αλληλεπιδράσεις και εμπορικές σχέσεις της Πάτρας και της Αχαΐας με περιοχές της Μεσογειακής λεκάνης από την 2η χιλιετία π. Χ. έως τον 18ον αι. μ. Χ.

Σύμφωνα με την Αναστασία Κουμούση, «το θέμα επελέγη για να συνδυαστεί με τους ΙΙ Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες που διοργανώνονται στην πόλη της Πάτρας και θα εκτεθούν αρχαιότητες που κατά κύριο λόγο βγαίνουν από τις αρχαιολογικές αποθήκες για πρώτη φορά.»

   

 Τα εκθέματα του μουσείου

 Το νέο αρχαιολογικό μουσείο Πατρών, το οποίο όπως προαναφέρθηκε εγκαινιάσθηκε στις 24 Ιουλίου του 2009, έχει συνολικό εμβαδό 5.955 τ.μ. και διαθέτει τρεις μεγάλες αίθουσες για τις μόνιμες εκθέσεις Ιδιωτικού Βίου, Δημόσιου Βίου και Νεκρόπολης, μία αίθουσα για περιοδικές εκθέσεις, σύγχρονους χώρους υποδοχής και εξυπηρέτησης κοινού, αμφιθέατρο κ.α.

 Η ενότητα του Ιδιωτικού Βίου περιλαμβάνει εκθέματα που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή τόσο των κατοίκων της πόλης όσο και των κατοίκων των οικισμών της δυτικής Αχαΐας από τα προϊστορικά έως τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια (3000 π.Χ. - 4ος αιώνας μ.Χ.).

Στα εκθέματα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ψηφιδωτά δάπεδα από τις κατοικίες των Πατρών, που είναι διακοσμημένα με θέματα εμπνευσμένα από τη μυθολογία και τη φύση.

 Η ενότητα του Δημόσιου Βίου περιλαμβάνει τη χρονική περίοδο από το 1500 π.Χ. έως τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Ο επισκέπτης μπορεί να δει μεταξύ άλλων ρωμαϊκά δάπεδα με πολύχρωμα μαρμαροθετήματα και ψηφιδωτά δύο μεγάλων κτηρίων, καθώς και το τμήμα πλακόστρωτου αστικού δρόμου με πλευρική κιονοστοιχία.

Στην αίθουσα της Νεκρόπολης εκτίθενται ευρήματα που προέρχονται από τα νεκροταφεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής και χρονολογούνται από τα μυκηναϊκά έως τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια.Από τα εκθέματα ξεχωρίζουν το σύνολο των κτερισμάτων γυναικείας ταφής του 2ου αιώνα π.Χ. που περιλαμβάνει χρυσά κοσμήματα και αργυρά σκεύη, σειρά από χρυσά δακτυλίδια, περιδέραια, και ενώτια καθώς και τα νεκρικά στεφάνια, εκ των οποίων τα άνθη του ενός είναι κατασκευασμένα από πηλό και επιχρωματισμένα με διάφορα χρώματα και χρυσό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις