Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Δημήτρης Παπαμιχαήλ: Αγαπούσε την Πάτρα και τα μπαρμπούνια

Δημήτρης Παπαμιχαήλ: Αγαπούσε την Πάτρα ...

Κυκλοφόρησαν 3.000 αφίσες του 38ου Φεστιβάλ Πάτρας

Κάθε χρόνο η συλλεκτική αφίσα του Φεστιβάλ Πάτρας του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων είναι ξεχωριστή και αξίζει τον κόπο να την κρατά φυλαγμένη στο αρχείο του ο θεατρόφιλος θεατής. Πέρυσι ήταν η Τζένη Καρέζη, πρόπερσι ο Στάθης Ψάλτης και φέτος ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος που ηγείται του Φεστιβάλ συνεχίζοντας τη μεγάλη παράδοση και παρακαταθήκη του πατέρα του Ανδρέα Δ. Ανδριόπουλου που ξεκίνησε το θεσμό του Φεστιβάλ Πάτρας το 1981, επέλεξε για θέμα και κεντρικό πρόσωπο της αφίσας ένας σπουδαίο πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

Ήταν καλοκαίρι του 1998 και ο Παπαμιχαήλ είχε έρθει στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο της Πάτρας για να παρουσιάσει την παράσταση αρχαίου δράματος «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία μάλιστα Σταύρου Τσακίρη, με τη Θεατρική Διαδρομή. Το κοινό της Πάτρας αποθέωσε και τις δύο βραδιές τον μεγάλο Δημήτρη Παπαμιχαήλ ως Οιδίποδα και το Αρχαίο Ωδείο γέμισε και στις δύο παραστάσεις που δόθηκαν με επιτυχία. Όπως θυμήθηκε ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος, ο Παπαμιχαήλ είχε έρθει από τις 16 Αυγούστου στην Πάτρα και έκανε πρόβες στο Αρχαίο Ωδείο ενώ είχε πάει για φαγητό μαζί με τον αξέχαστο Ανδρέα Δ. Ανδριόπουλο και τις τρεις μέρες και μάλιστα αγαπημένο του γεύμα ήταν τα φρέσκα μπαρμπούνια!

Στην Πάτρα είχε έρθει τότε για να δει και να χειροκροτήσει τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και ο σπουδαίος μεταφραστής, δημοσιογράφος, λογοτέχνης και κριτικός Μάριος Πλωρίτης.

Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τότε με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ με τον Ανδρέα Ανδριόπουλο του Φεστιβάλ Πάτρας κεντρικά θέματα ήταν φυσικά παραλειπόμενα από τις ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου όπου ο Παπαμιχαήλ υπήρξε από τα μεγαλύτερα και δημοφιλέστερα αστέρια καθώς και η μεγάλη του αγάπη για την Αλίκη Βουγιουκλάκη που είχε φύγει από τη ζωή, τότε 2 χρόνια πριν τον Ιούλιο του 1996.

Η επιλογή του Παπαμιχαήλ και του ρόλου του ως Οιδίπους επί Κολωνώ, δεν έγινε φέτος τυχαία αλλά λόγω και της παράστασης «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη με τον Δημήτρη Λιγνάδη που στις 28 και 29 Ιουλίου 2019 ουσιαστικά ανοίγει το φετινό, 38ο Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του ΟΚΠΕ στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο στις 21.30 μετά τις επιτυχημένες και sold out παραστάσεις που δόθηκαν στην Επίδαυρο.

Να σημειώσουμε ακόμα πως η φετινή συλλεκτική αφίσα που θα δίνεται δωρεάν σε όλους τους θεατές των παραστάσεων του Φεστιβάλ Πάτρας, κυκλοφόρησε σε πάνω από 3.000 αντίτυπα. Επίσης είναι έτοιμο και θα διατίθεται από τα σημεία προπώλησης του 38ου Φεστιβάλ (Γωνιά του Βιβλίου, Discover Bookstore, κατάστημα Dur) το έντυπο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 38ου Φεστιβάλ Πάτρας 2019 - Θεσμός Αρχαίου Δράματος.

*Η φωτογραφία του Δ. Παπαμιχαήλ, όπως διευκρινίζεται, είναι τμήμα της αυθεντικής αφίσας της παράστασης και προέρχεται από το ιστορικό αρχείο του Φεστιβάλ Πάτρας. Η παράσταση «Οιδίπους επί Κολωνώ» είχε τότε φιλοξενηθεί στο 17ο Φεστιβάλ Πάτρας 1998 - Θεσμός Αρχαίου Δράματος.

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ έσβησε το 2004 σε ηλικία 70 ετών.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight