Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

«Διαστάσεις του Χωροχρόνου»: Παρουσιάστηκε το πέμπτο βιβλίο του ποιητή Σωτήρη Π. Βαρνάβα

«Διαστάσεις του Χωροχρόνου»: Παρουσιάστη...

Στην Αγορά Αργύρη

Σε μια ενδιαφέρουσα ποιητική βραδιά τη Δευτέρα 10 Ιουνίου παρουσιάστηκε στην Αγορά Αργύρη, η ποιητική συλλογή του Σωτήρη Π. Βαρνάβα "Διαστάσεις του Χωροχρόνου",  εκδόσεις Γαβριηλίδης 2018. Την εκδήλωση διοργάνωσαν η  Ένωση Κυπρίων Νομού Αχαΐας, ο Σύλλογος Ιθακησίων Πάτρας «Ο Οδυσσεύς»,  οι εκδόσεις "Γαβριηλίδης" και το βιβλιοπωλείο «Πολύεδρο».

 

Στην εκδήλωση χαιρέτισαν οι πρόεδροι των δυο συλλόγων  Οδυσσέας Κουφοπαύλου, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών και Γιάννης Καραντζής π. επ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρων  αντίστοιχα και στη συνέχεια πήρε το λόγο η Αννα Κατσιγιάννη, επ. Καθηγήτρια Συγκριτικής Φιλολογίας, συντονίστρια της εκδήλωσης η οποία μεταξύ άλλων σημείωσε: «Στο πέμπτο κατά σειρά  βιβλίο του Σωτήρη  Βαρνάβα "Διαστάσεις του χωροχρόνου", που παρουσιάζουμε σήμερα αξιοποιούνται περισσότερο  τα κοιτάσματα της νεοελληνικής και της κυπριακής διαλέκτου, καθώς ο αφηγητής διαλέγεται δημιουργικά και με την παλαιότερη κυπριακή διάλεκτο, παραθέτοντας απόσπασμα από το χρονικό του Λεόντιου Μαχαιρά. Το ένθετο, μεταφρασμένο στην αγγλική γλώσσα ποίημα, προσδίδει πολυφωνικό τόνο στην ποιητική αφήγηση. Όλη τούτη η εναλλαγή γλωσσικών ιδιωμάτων υπογραμμίζει το γεγονός ότι βασικό θέμα του βιβλίου, εκτός από το ατομικό βίωμα και τη συλλογική ιστορική κυρίως εμπειρία, είναι η γλώσσα, καθώς μάλιστα η ποίηση του Βαρνάβα είναι γλωσσοκεντρική».

Ακολούθησαν οι υπόλοιποι ομιλητές. Αποσπάσματα των ομιλιών τους παρατίθενται πιο κάτω:

 

Σωκράτης Σκαρτσής, ποιητής, ομότιμος Καθηγητής. (Διάβασε η Άννα Κατσιγιάννη, λόγω κωλύματος του ιδίου).

 

 «Με αυτή τη γλώσσα και ποιητική βαθύνοια, σε ποιήματα κάποτε δύσκολα αλλά πάντα καθαρά για την αγνότητα πρόσληψης, ο Βαρνάβας παράγει λυρικές στιγμές ενιαίες και αξεχώριστες από σύντομες δραματικές συνθέσεις, σε μια ποιητική συλλογή που αποτελεί πραγματική προσφορά, μέσα στην ξηρασία της ποιητικής εκζήτησης που μας δέρνει, φτάνοντας πραγματικά στο γελοίο και στο επικίνδυνο. Ώστε, όσο με αφορά, μπορώ να πω ότι στη μακρά μου αναστροφή και γνώση της ποιητικής μας παραγωγής, σπάνια ευτύχησα να διαβάσω ποίηση σαν αυτή του Σωτήρη Βαρνάβα, που είναι οντολογικά αποτελεσματική και καθαρή, ακόμη και στις στιγμές της λιγότερης αμεσότητας, γιατί είναι μια ποίηση που αληθινά παλεύει να πραγματώσει το πάντα καίριο κριτήριο του Archibald MacLeish ότι το ποίημα δεν πρέπει να λέει αλλά να είναι».

 

Από την πλευρά του ο Γιώργης Χαριτάτος, υποψήφιος διδάκτορας τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, μεταξύ άλλων ανέφερε:

 

«Με κεντρικούς ορίζοντες την επιστροφή στις ρίζες της ιθαγένειας, την ανθρωπογεωγραφία του σώματος, την αυτοαναφορική γραφή με σκοπό τη συνομιλία με το ερωτικό ποιητικό υποκείμενο, τις συχνές αναφορές στο φως και τη συμπαντική διάσταση που προσλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής, ο αφηγητής συγκινείται ή συγκινεί, στοχάζεται, προκαλεί λυρικές αγωνίες χωρίς εξάρσεις, αλλά και συνειρμικές αποτυπώσεις της ευαισθησίας της μνήμης».

 

Στέλιος Μαρφέδας, ποιητής, δοκιμιογράφος

 

«Για τον Βαρνάβα, η Αλήθεια,  δεν τελεί υπό διαρκή αμφισβήτηση, καθ’ όσον η έρευνά  της υπακούει μεν στις ανάγκες του ανθρώπου, ωστόσο  η αναζήτησή της δεν την καταργεί από το κέντρο της ζωής του.

Τα ποιήματά του  είναι ασκήσεις μνήμης σε πεδίο στοχασμών, προσπάθειες ανάδειξης της άλλης  πραγματικότητας  που δημιούργησαν τα γεγονότα, πέραν της επιφαινόμενης,   και η οποία αξίζει να εκτεθεί και να μνημονευτεί, λόγω ακριβώς της άδηλης διάστασής της. Τα γεγονότα δεν είναι απλώς συμβάντα. Κουβαλάνε μέσα τους ένα φορτίο αναγκαιότητας, μιας   νομοτέλειας  που προγράφει τα δικαιώματα του ανθρώπου και περιορίζει τον ορίζοντα των επιλογών του».

 

Γιάννης Καραντζής, π. επ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

 

«H ποίηση δεν εκθέτει απλώς ένα βιωμένο γεγονός, διεγείρει συναισθήματα και στοχαστική διάθεση και η ποίηση του Σωτήρη Βαρνάβα, μπορεί κανείς να πει, ότι είναι βαθιά στοχαστική παράλληλα δε και πληθυντική.

 Η στοχαστική του διάθεση στηρίζεται, όπως προείπαμε, συνειρμικά με τις εμπειρίες και τα βιώματα του ποιητή αλλά και με τις επιστημονικές του γνώσεις και αγωνίες. Έτσι, αναδύονται σε πολλά ποιήματά του, οι αγωνίες του για το περιβάλλον και την τύχη του αλλά και ο ισχυρός του σύνδεσμος με τη φύση και δη με τη μαγευτική φύση της Ιθάκης»

 

Στην αποφώνησή του ο ποιητής Σωτήρης  Βαρνάβας, αφού ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές και διοργανωτές, διάβασε ένα ποίημά του αφιερωμένο στη μνήμη του φίλου και συναδέλφου του Αργύρη Καλλιάφα:

 

.... Να πήρες άραγε μαζί

 στίχους των στοχασμών μας

 δείγμα να  δούνε οι ουρανοί τα ανθρώπινα;

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture