Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Παρουσιάστηκε το δοκίμιο του προέδρου του «Κύκλου Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών» , εφέτη Δημήτρη Ορφανίδη - ΦΩΤΟ

Πάτρα: Παρουσιάστηκε το δοκίμιο του προέ...

Στον κήπο του Πολύεδρου

 

Το δοκίμιο του προέδρου του «Κύκλου Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών», εφέτη Δημήτρη Ορφανίδη, με τίτλο «Ο 21ος αιώνας του Κ. Π. Καβάφη», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ροδακιό» παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στον κήπο του βιβλιοπωλείου «Πολύεδρο», στην Πάτρα.

   Μιλώντας κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο Δημήτρης Ορφανίδης, επισήμανε ότι «ο Καβάφης έχει πολλές πλευρές, και αν μου επιτρέπεται, να πω ότι το δοκίμιο αυτό είναι πρωτότυπο για κάποιον ιδιαίτερο λόγο, είναι ακριβώς το γεγονός πως ο Καβάφης είναι ο μοναδικός νεοέλληνας ποιητής ο οποίος πιάνει τον μίτο που άφησε ο Όμηρος στην Οδύσσεια, τον φέρνει σήμερα στο παρόν και μας κάνει υποδείξεις για το μέλλον».

   Παράλληλα, τόνισε ότι «ο Όμηρος, ειδικά στην Οδύσσεια, διδάσκει στρατηγική και το ίδιο κάνει και ο Καβάφης με πολλά ποιήματά του, μέρος των οποίων είναι και τα ποιήματα του Ιουλιανού».

   Επίσης, ανέφερε ότι «ο Καβάφης έχοντας επίγνωση του υψηλού ελληνικού πολιτισμού δεν θέλει να είναι πεσμένη η Ελλάδα και ο ελληνισμός, αλλά θέλει να πάρουν τη θέση που τους αξίζει και για αυτό μέσα από το ιστορικό υπόβαθρο διδάσκει στρατηγική».

   Ακόμη ο Δημήτρης Ορφανίδης μίλησε και την επίσκεψη του Καβάφη στην Πάτρα το καλοκαίρι του 1901 κάνοντας μία σύντομη περιγραφή από όσα είχε γράψει στο ημερολόγιό του.

   Για το βιβλίο του Δημήτρη Ορφανίδη μίλησε ο δικηγόρος, ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας Χρήστος Μούλιας, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η πρώτη επαφή μου με τον Δημήτρη Ορφανίδη και το έργο του είναι μέσω του βιβλίου του που παρουσιάζουμε, και από το οποίο μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση μια φράση και την οποία κράτησα: "Ο μόνος εφικτός τρόπος μη υποταγής στο παρόν είναι η αξιοπρέπεια"».

   Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Μούλιας, «αυτό είναι ένα σχόλιο με ιδιαίτερη βαρύτητα, γιατί είναι γραμμένο από έναν εν ενεργεία δικαστικό».

 

AΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις