Back to Top
ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2020

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η πατρινή ιδέα για πρόσβαση των ΑΜΕΑ στη θάλασσα που έφτασε στην Ιταλία

Η πατρινή ιδέα για πρόσβαση των ΑΜΕΑ στη θάλασσα που έφτασε στην Ιταλία

Σε ποιες παραλίες έχει τοποθετηθεί το Seatrac- Εντός και εκτός συνόρων!

Το seatrac ξεκίνησε το ταξίδι του από την Πάτρα και τοποθετήθηκε σε πολλές παραλίες της Ελλάδας και έφτασε μέχρι την Ιταλία. Μάλιστα σύντομα θα ξεκινήσουν εργασίες εγκατάστασης στο Παλέρμο ενώ στο Μπαρι υπάρχει ήδη seatrac.

Πρόκειται για το ηλεκτροκίνητο κάθισμα που επιτρέπει την αυτόνομη πρόσβαση ατόμων με κινητικές αναπηρίες στη θάλασσα. Η ομάδα του πατρινού Ιγνάτιου Φωτίου που εμπνεύστηκε και κατασκεύασε το seatrac κατάφερε  να ικανοποιήσει το αίτημα των ΑμΕΑ και των εμποδιζόμενων ατόμων (υπερήλικες και τραυματίες) για αυτόνομη, ασφαλή και αξιοπρεπή πρόσβαση σε πολλές παραλίες της χώρας, έγινε πραγματικότητα χάρη στην τοποθέτηση ειδικών ραμπών και βοηθητικών υποδομών.

Με την τοποθέτηση του seatrac στις παραλίες, οι πολίτες όλων των ηλικιών με αναπηρία απολαμβάνουν τη θάλασσα και το κολύμπι, το οποίο εκτός από δικαίωμα αποτελεί και ανάγκη, καθώς η θαλασσοθεραπεία αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο αποκατάστασης ασθενών με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα.

Πώς έγινε η αρχή 

Ο πατρινός Ιγνάτιος Φωτίου κατάφερε να εξελίξει το επάγγελμά του μέσα απο δράσεις και πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της καινοτομίας και ταυτόχρονα προσφοράς σε ειδικές ομάδες πληθυσμού. Είναι ιδρυτικό μέλος του spin-off startup TOBEA (Think Out of the Box Engineering Applications), που προέρχεται από το Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής, του τμήματος Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και ασχολείται με καινοτομίες σε θέματα που διευκολύνουν την καθημερινότητα ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Ο Ιγνάτιος Φωτίου, ως μέλος της TΟΒΕΑ συμμετείχε στη σύλληψη της ιδέας και κατασκευής του seatrac και μάλιστα γι’ αυτήν του την κατασκευή, που σχεδίασε μαζί με τον Γεώργιο Σωτηριάδη υπό τον Καθηγητή Βασίλειο Κωστόπουλο σε συνεργασία με τον Μάκη Φεσσιάν, και η οποία λειτουργεί ήδη με ηλιακή ενέργεια στην παραλία του Αγίου Βασιλείου, έχει κερδίσει δύο φορές το πρώτο βραβείο καινοτομίας στο διαγωνισμό «Η Ελλάδα Καινοτομεί 2’».

 

 

 

Το Seatrac πήγε... Μύκονο!

Στην Πάτρα, η λειτουργία του seatrac πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, στην Πλάζ και στην παραλία του Αγίου Βασιλείου. 

Για όσους δεν έχουν προμηθευτεί παλαιότερα το σχετικό τηλεχειριστήριο για τη λειτουργία του μηχανήματος, μπορούν να το δανείζονται από το φυλάκιο στην είσοδο της Πλαζ ή να απευθύνονται στο κτίριο της πρώην ΑΔΕΠ, Ελ. Βενιζέλου και Σολωμού από τις 8.30 το πρωί, έως τις 2 το μεσημέρι στο τηλέφωνο 2614 409972 (Επαμεινώνδας Σταμάτης).

Η ειδική ράμπα Seatrac και πώς βοηθά άτομα με κινητικά προβλήματα να απολαύσουν τη θάλασσα

Η ειδική ράμπα Seatrac κατασκευάστηκε για να λειτουργεί σαν βοηθητικός εξοπλισμός ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με κινητική αναπηρία ή περιορισμένη κινητικότητα ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση τους στη θάλασσα. Η κύρια ιδέα πίσω από την δημιουργία του ήταν να δώσει στα άτομα με αναπηρία την ευκαιρία να απολαύσουν μια απλή δραστηριότητα όπως το κολύμπι χωρίς καμία άλλη βοήθεια.

Τι δεν φαντάζεστε για το Seatrac και τη λειτουργία του

*Αποτελείται βασικά από ένα μηχανισμό αποτελούμενο από ράγες σταθερής τροχιάς μέσα στις οποίες ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα μπορεί να κινηθεί μέσα και έξω από το νερό.

*Χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια σαν τη μόνη πηγή για την τροφοδοσία του.

*Ελέγχεται μέσω τηλεχειριστηρίου. Έτσι, δεν χρειάζεται εκπαίδευση του τελικού χρήστη.

*Δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα. Η συσκευή μπορεί να εγκατασταθεί κατά προτίμηση στην αρχή της θερινής περιόδου και να απεγκατασταθεί στο τέλος της. Δεν επιφέρει αλλοιώσεις στο περιβάλλον ούτε έχει μόνιμες επιπτώσεις σε αυτό.

 

Σε ποια μέρη έχει τοποθετηθεί το Seatrac και πώς να μάθετε περισσότερα

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για όλα τα seatrac που έχουν τοποθετηθεί στις παραλίες εδώ.

Μέρη που διαθέτουν Seatrac: 

Πλαζ Πάτρας    

 Λευκάδα

Αμμουδιά

 Δρέπανο- Ηγουμενίτσα

Κύπρος Πρωταράς

Κύπρος Αγία Νάπα

 Άγιος Ονούφριος - Χανιά

 Καλαφάτης - Mύκονος

 Δήλεσι   

 Εβγάτης - Λήμνος

 Μύρινα - Λήμνος

 Ραφήνα

 Γλυφάδα 

 Κύπρος- Καλαμιές    

 Πόρτο Ράφτη- Άγιος Σπυρίδωνας

 Βούλα    

Βόλος

ΚΑΑΥ Αγίου Ανδρέα

 Ψάθα

 Άλιμος- Λουτρά

 Άλιμος- Καλαμάκι

 Σύρος- Βούλγαρη

 Άγιος Βασίλειος

 Σύρος- Βάρη

Κύπρος Λεμεσος

 Γαλάζια ακτή

 Κεφαλονιά

 Λάρισα    

Τσαμάκια Λέσβος  

 Σπάτα

Ηράκλειο

 Ωρωπός    

 Πόρτο Ράφτη- Παραλία Αυλάκι  

 Καλαμάτα-Ξενοδοχείο Φιλοξένια

 Καλαμάτα- Εκκλησία Αναστάσεως

Κύπρος Trinity παραλία

 Άγιοι Απόστολοι - Χανιά

 Νέα Χώρα - Χανιά

Καμινάκι - Mύκονος

Σπέτσες

 Κέρκυρα  

 Μαραθώνας- Παιδικές

 Μπάρι Ιταλία

Αγία Μαρίνα

Κατάκολο

Αλεξανδρούπολη

Χίος

Καβάλα

Ναύπακτος

Νέστος

Παράλιο Άστρος

 Σαράντη

Λουτράκι

 Άκολη

Παραλία  Βόλβης

 Κινέτα 

Καλό Λιβάδι - Μύκονος

 Νέα Μάκρη

 Ανάβυσσος  

Ολυμπιακή Ακτή  

 Βατερά Λέσβος

     

Ειδήσεις