Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τι είπε Ο Αρχιεπίσκοπος για τη συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας στην παρουσίαση βιβλίου του Πατρινού Νίκου Τόμπρου

Τι είπε Ο Αρχιεπίσκοπος για τη συμφωνία ...

Χθες στην Αθήνα

Της πολιτικής του στο διάλογο με την κυβέρνηση υπεραμύνθηκε προ ολίγου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος μιλώντας σε εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Πατρινού Νίκου Τόμπρου με τίτλο «Ο Μοναχισμός και το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος».

«Ενας Πρωθυπουργός μέσα σε διακόσια χρόνια, λέει: “Ναι. Πήραμε την περιουσία της Εκκλησίας. Δεν σας αποζημιώσαμε», ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος εστιάζοντας στη συμφωνία Εκκλησίας - Πολιτείας και στην παραδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης για τις οφειλές του ελληνικού κράτους προς την Εκκλησία της Ελλάδος.

Ειδικότερα, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε: «Γίναμε μάρτυρες μιας παρεξηγήσεως σε μία συζήτηση μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας. Είναι νωρίς να ψάξει κανείς να δει τι έφταιξε. Ο χρόνος θα δείξει. Στη συζήτηση μέσα γίνεται λόγος για μια πρόταση και αυτό μεταφέρθηκε στην καθημερινότητα ως συμφωνία. Είναι άλλο η πρόταση και άλλο η συμφωνία».

Και πρόσθεσε τα εξής: «Ενας Πρωθυπουργός μέσα σε διακόσια χρόνια, λέει: “Ναι. Πήραμε την περιουσία της Εκκλησίας. Δεν σας αποζημιώσαμε”. Αυτό το παίρνει ο αέρας;», ενώ προσέθεσε ότι «το 1939 έγινε νόμος που λέει ότι όποια περιουσία απαλλοτριώθηκε και δεν αποζημιώθηκε επιστρέφει στους ιδιοκτήτες. Θα το πάρει και αυτό ο αέρας;».

Αναφέρθηκε, ακόμη, στις περιουσίες των ιερών μονών τονίζοντας πως τις απέκτησαν επειδή τις αγόρασαν και σημειώνοντας ότι «κάθε γεγονός στην ιστορία κρίνεται όχι με τα σημερινά κριτήρια, αλλά της εποχής, γι’ αυτό και το βιβλίο θα είναι πολύ ωφέλιμο τα επόμενα χρόνια», ενώ για το θέμα μισθοδοσίας του Κλήρου ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε:  «Οι κληρικοί δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Δεν θα μπορούσαν ποτέ κατά την ουσία, αλλά και κατά το νόμο, να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά οι απολαβές, η μισθοδοσία, οι συντάξεις εξισούνται με εκείνες των δημοσίων υπαλλήλων. Μην τα μπερδεύουμε».

Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ παρέστησαν οι Επίσκοποι Θαυμακού κ. Ιάκωβος, Θεσπιών κ. Συμεών, Πρωτοσύγγελλος της Αρχιεπισκοπής, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοχάρης, κληρικοί και λαϊκοί.

Για το βιβλίο

Το νέο βιβλίο του Πατρινού ιστορικού Νίκου Τόμπρου έχει τίτλο  «Ο Μοναχισμός στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος (1833-1862)» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηρόδοτος. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνοδικού Μεγάρου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην οδό Ιασίου 1, στην Αθήνα. Το βιβλίο 608 σελίδων κυκλοφορεί στη σειρά Νεότερη Ιστορία και Πολιτισμός.

Η ίδρυση και η συγκρότηση του ελληνικού βασιλείου δεν άφησαν αλώβητο τον μακραίωνο μοναστηριακό θεσμό του νότιου ελλαδικού χώρου, αφού σε σύντομο χρονικό διάστημα μοναστηριακοί και εκκλησιαστικοί φορείς είδαν να μειώνονται δραματικά τα μοναστηριακά συγκροτήματα της επικράτειας και ο αριθμός των προσώπων που διαβιούσαν σε αυτά. Οι εν λόγω εξελίξεις, που προκάλεσαν πληθώρα αντιδράσεων στην ελληνική κοινωνία, αποδόθηκαν κατά κύριο λόγο στα μέτρα που έλαβε αρχικά η αντιβασιλεία και μετέπειτα ο Όθωνας για τον θεσμό.

Μεταξύ των σκοπών της παρούσας μελέτης, που βασίζεται σε αρχειακό υλικό, είναι η επανεξέταση της προαναφερθείσας άποψης ως προς την ορθότητα της και η κατανόηση των λόγων για τους οποίους η πολιτεία επέβαλε τα συγκεκριμένα μέτρα.

Συγχρόνως καταδεικνύονται οι πρόσθετες παράμετροι που συνέβαλαν στις ποιοτικές και αριθμητικές διαφοροποιήσεις του θεσμού, οι οποίες σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου. Προσέτι μελετώνται οι μέθοδοι που χρησιμοποίησαν οι μοναστηριακοί φορείς για να προασπίσουν στο πλαίσιο του νεότευκτου κράτους τον θεσμό που υπηρετούσαν. Ερευνώνται τέλος τα πρόσωπα που εγκαταβίωσαν (προεπαναστατικά και μετεπαναστατικά) στις μονές της ελληνικής επικράτειας, προκειμένου να σκιαγραφηθεί το «προφίλ» των μοναχών και παράλληλα να γίνουν αντιληπτοί οι λόγοι που οδήγησαν τα πρόσωπα στην επιλογή να εγκαταλείψουν τα εγκόσμια και να αφιερώσουν τον υπόλοιπο βίο τους στον μοναχισμό. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Ο Νίκος Φ. Τόμπρος είναι διδάκτορας και απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έκανε μεταπτυχιακή επιμόρφωση στου Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, παρακολουθώντας το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών "Ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση". Είχε συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Ερευνητικού Ακαδημαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών. Διδάσκων στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Ιστορικής δημοσιογραφίας" του Ιονίου Πανεπιστημίου (2004-2008), στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2004-2008), στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (2003-2004, 2005-2008).

 

Με πληροφορίες από kathimerini.gr

φωτο ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις