Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Κορωνοϊός Νάσος Νασόπουλος Πόλεμος στην Ουκρανία Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα Πανελλήνιες 2022 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Πατρινού Νίκου Τόμπρου για τον Μοναχισμό στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος

Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Πατρινού...

Την Τετάρτη 19/6/2019 στην αίθουσα του Συνοδικού Μεγάρου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Eκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του Πατρινού ιστορικού Νίκου Τόμπρου με τίτλο «Ο Μοναχισμός στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος (1833-1862)», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηρόδοτος, θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019 στις 19.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνοδικού Μεγάρου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην οδό Ιασίου 1, στην Αθήνα. Το βιβλίο 608 σελίδων κυκλοφορεί στη σειρά Νεότερη Ιστορία και Πολιτισμός.

Η ίδρυση και η συγκρότηση του ελληνικού βασιλείου δεν άφησαν αλώβητο τον μακραίωνο μοναστηριακό θεσμό του νότιου ελλαδικού χώρου, αφού σε σύντομο χρονικό διάστημα μοναστηριακοί και εκκλησιαστικοί φορείς είδαν να μειώνονται δραματικά τα μοναστηριακά συγκροτήματα της επικράτειας και ο αριθμός των προσώπων που διαβιούσαν σε αυτά. Οι εν λόγω εξελίξεις, που προκάλεσαν πληθώρα αντιδράσεων στην ελληνική κοινωνία, αποδόθηκαν κατά κύριο λόγο στα μέτρα που έλαβε αρχικά η αντιβασιλεία και μετέπειτα ο Όθωνας για τον θεσμό.

Μεταξύ των σκοπών της παρούσας μελέτης, που βασίζεται σε αρχειακό υλικό, είναι η επανεξέταση της προαναφερθείσας άποψης ως προς την ορθότητα της και η κατανόηση των λόγων για τους οποίους η πολιτεία επέβαλε τα συγκεκριμένα μέτρα.

Συγχρόνως καταδεικνύονται οι πρόσθετες παράμετροι που συνέβαλαν στις ποιοτικές και αριθμητικές διαφοροποιήσεις του θεσμού, οι οποίες σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου. Προσέτι μελετώνται οι μέθοδοι που χρησιμοποίησαν οι μοναστηριακοί φορείς για να προασπίσουν στο πλαίσιο του νεότευκτου κράτους τον θεσμό που υπηρετούσαν. Ερευνώνται τέλος τα πρόσωπα που εγκαταβίωσαν (προεπαναστατικά και μετεπαναστατικά) στις μονές της ελληνικής επικράτειας, προκειμένου να σκιαγραφηθεί το «προφίλ» των μοναχών και παράλληλα να γίνουν αντιληπτοί οι λόγοι που οδήγησαν τα πρόσωπα στην επιλογή να εγκαταλείψουν τα εγκόσμια και να αφιερώσουν τον υπόλοιπο βίο τους στον μοναχισμό. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Ο Νίκος Φ. Τόμπρος είναι διδάκτορας και απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έκανε μεταπτυχιακή επιμόρφωση στου Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, παρακολουθώντας το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών "Ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση". Είχε συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Ερευνητικού Ακαδημαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών. Διδάσκων στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Ιστορικής δημοσιογραφίας" του Ιονίου Πανεπιστημίου (2004-2008), στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2004-2008), στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (2003-2004, 2005-2008).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture