Back to Top

ΘΕΑΤΡΟ

/

Συνεχίζονται οι πρόβες για τον "Προμηθέα" του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ενόψει Επιδαύρου -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Συνεχίζονται οι πρόβες για τον "Προμηθέα" του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ενόψει Επιδαύρου -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Η παράσταση αναμένεται να συζητηθεί και φιλοδοξεί να εντυπωσιάσει κοινό & κριτικούς

Δίχως αμφιβολία η φετινή καλοκαιρινή παράσταση του ΔΗΗΠΕΘΕ Πάτρας σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου, Σταύρου Τσακίρη, «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου θα συζητηθεί και θα είναι από τα καλλιτεχνικά event της περιόδου.

Ήδη στο επίσημο σάιτ του Φεστιβάλ Αθηνών, Επιδαύρου έχουν αναρτηθεί φωτογραφίες από τις πρόβες που συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς στην Αθήνα ενόψει της πρεμιέρας της παράστασης σε περίπου 2 μήνες στις 9 και 10 Αυγούστου στις 21.00 στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου ενώ λίγο μετά στις 12 και 13/8 θα μεταφερθεί στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο της Πάτρας.

Ο Προμηθέας τιμωρείται από τον Δία επειδή έδωσε τη φωτιά στους ανθρώπους. Ο Ήφαιστος έχει αναλάβει να τον δέσει σφιχτά με αλυσίδες πάνω σε απόκρημνους βράχους. Το Κράτος και η Βία επιθεωρούν τον απρόθυμο Ήφαιστο. Στον βράχο καταφθάνουν οι κόρες του Ωκεανού, οι Ωκεανίδες, θρηνώντας για το μαρτύριο του ήρωα. Κι ενώ ο Προμηθέας και ο Ωκεανός μιλούν για τη σκληρότητα του Δία, επί σκηνής εμφανίζεται ένα ακόμη πλάσμα που υποφέρει από την εκδικητικότητα των θεών: Είναι η Ιώ, ερωμένη του Δία, που εκείνος μεταμόρφωσε σε δαμάλα για να τη γλιτώσει από τη ζήλεια της Ήρας, χωρίς όμως να το καταφέρει, καθώς η πανούργα εκείνη έχει στείλει τον Οίστρο, μια ενοχλητική βοϊδόμυγα, να βασανίζει την Ιώ, ακολουθώντας την ανελέητα ως τα πέρατα του κόσμου.

Ο Προμηθέας προφητεύει το μέλλον της, που συνδέεται και με τη δική του μοίρα, αφού κάποιος απόγονός της, πολλά χρόνια μετά, θα τον απελευθερώσει. Προφητεύει επίσης την πτώση του Δία, αρνείται όμως πεισματικά να φανερώσει στον απεσταλμένο του, Ερμή, το πώς θα γίνει αυτή. Η τραγωδία τελειώνει με τους κεραυνούς του Δία να πέφτουν ενάντια στον κρατούμενο με την ελεύθερη συνείδηση, που αντιστέκεται.

Η παράσταση θα παιχθεί στην Επίδαυρο με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

Σαφώς αυτό που «ιντριγκάρει» τους θεατρόφιλους είναι η επιλογή μίας σπουδαίας ηθοποιού από το εξωτερικό, της Κάθριν Χάντερ για τον ρόλο του Προμηθέα.

Ο Σταύρος Τσακίρης υπογράφει και την δραματουργική επεξεργασία, η μετάφραση είναι του Δημήτρη Δημητριάδη & η σκηνική εγκατάσταση του σημαντικού δημιουργού Κώστα Βαρώτσου.

Κοστούμια Γιάννης Μετζικώφ

Κίνηση Marcello Magni

Σχεδιασμός φωτισμών Σάκης Μπιρμπίλης

Βοηθοί σκηνοθέτη: Έφη Ρευματά -Μαρία Φλωράτου.

Παίζουν οι: Kathryn Hunter (Προμηθέας), Νικήτας Τσακίρογλου (Αφηγητής), Δημήτρης Πιατάς (Ήφαιστος), Πέγκυ Τρικαλιώτη (Ιώ), Γεράσιμος Γεννατάς (Ωκεανός), Αλέξανδρος Μπουρδούμης (Κράτος), Ηλιάνα Μαυρομάτη (Ερμής), Αντιγόνη Φρυδά (Ερμής), Κώστας Νικούλι (Ερμής), Περικλής Βασιλόπουλος (Κορυφαίος).

Πολύ καλά πηγαίνει και η προπώληση των εισιτηρίων για την παράσταση. Επίσης θα παρουσιαστεί και στο Ηρώδειο στα τέλη Αυγούστου.

Οι φωτ. είναι από το σάιτ του Φεστιβάλ Αθηνών, Επιδαύρου.

Σχόλια

Culture