Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Η μεγάλη αποχή, τα «ευτράπελα» και οι ανατροπές της β’ Κυριακής των εκλογών

Η μεγάλη αποχή, τα «ευτράπελα» και οι αν...
Χριστακόπουλος Θάνος

Σε Πάτρα, Αχαΐα και Δυτική Ελλάδα

Οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές αποτελούν παρελθόν όμως τα επιτελεία των παρατάξεων ακόμα αναλύουν τις παραμέτρους εκείνες που οδήγησαν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, ευχάριστο ή δυσάρεστο, ανάλογα με την περίσταση. Ανάμεσα σε πολλά άλλα φυσικά ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του β’ γύρου των εκλογών στην Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα ήταν και η αποχή.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα έπαιξε καθοριστικό ρόλο για το τελικό αποτέλεσμα αφού συνδυασμοί που είχαν κερδίσει την α΄ Κυριακή, βρέθηκαν πίσω και μάλιστα με λιγότερες ψήφους από την αρχική αναμέτρηση. Πάμε να δούμε πιο αναλυτικά το θέμα της αποχής, στην Περιφέρεια, στους Δήμους της Αχαΐας και κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις Δήμων της Δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα στις Περιφερειακές Εκλογές στη Δυτική Ελλάδα η συμμετοχή από το 60,62% του πρώτου γύρου, έπεσε στον δεύτερο γύρο μόλις στο 46,3%, με άλλα λόγια ψήφισαν περίπου 100.000 λιγότεροι εκλογείς. Αυτό, σε συνδυασμό φυσικά και με άλλου παράγοντες, φαίνεται πως επηρέασε περισσότερο τον Απόστολο Κατσιφάρα ο οποίος πήρε μόλις 1.400 παραπάνω ψήφους ενώ ο αντίπαλός του Νεκτάριος Φαρμάκης ανέβηκε κατά 25.000 ψήφους.

Στον Δήμο της Πάτρας τώρα η συμμετοχή έπεσε από το 62,57% στο 49,67%, άρα περίπου 22.000 λιγότεροι Πατρινοί προσήλθαν στις κάλπες. Οι διαφορά μεταξύ των δύο μονομάχων ήταν ήδη μεγάλη σε απόλυτους αριθμούς από τον πρώτο γύρο και αυτή η τάση διατηρήθηκε και στον δεύτερο αφού ο Κώστας Πελετίδης πήρε περίπου 14.000 περισσότερες ψήφους ενώ ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος περίπου 7.000 περισσότερους ψήφους από την μια Κυριακή στην άλλη.

Και στην Αιγιάλεια η πτώση της συμμετοχής ήταν σημαντική, ωστόσο αυτό δεν απέτρεψε τον Δημήτρη Καλογερόπουλο από το να κάνει την ανατροπή και να κερδίσει τον αντίπαλό του Χρήστο Γούτο οποίος προηγείτο με περίπου 1.200 ψήφους. Η συμμετοχή μειώθηκε από το 61,07% στο 47,48% γεγονός που μεταφράζεται σε περίπου 7.000 ψηφοφόρους. Παρά ταύτα ο κ. Καλογερόπουλος κατάφερε να πάρει 4.000 περισσότερες ψήφους από την πρώτη Κυριακή ενώ ο κ. Γούτος  μόλις 882 περισσότερες.

Στη Δυτική Αχαΐα, τόσο στον πρώτο γύρο όσο και στον δεύτερο καταγράφηκε αρκετά μεγάλο ποσοστό συμμετοχής, 71,71% και 61,24% αντίστοιχα. Εδώ όμως σημειώθηκε κάτι άλλο άξιο λόγου. Ο απερχόμενος Δήμαρχος Χρήστος Νικολάου που τελικά έχασε τις εκλογές από τον Σπύρο Μυλωνά, πήρε 412 λιγότερες ψήφους στον δεύτερο γύρο από εκείνες που είχε πάρει στο πρώτο. Αντιθέτως ο νέος Δήμαρχος κέρδισε περίπου 1.000 ψήφους κι έτσι κατέγραψε εντέλει μια άνετη επικράτηση.

Στα Καλάβρυτα ακόμα πιο εντυπωσιακά τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου καθώς και οι δύο υποψήφιοι Δήμαρχοι (Θανάσης Παπαδόπουλος και Γιώργος Λαζουράς) επηρεάστηκαν από την αποχή καταλαμβάνοντας λιγότερες ψήφους. Η συμμετοχή στις κάλπες έπεσε από το 60,17% στο 42,14% κι έτσι ο κ. Παπαδόπουλος απώλεσε περί τις 600 ψήφους, ενώ ο κ. Λαζουράς περί τις 900.

Πιο συνειδητοί πολίτες στην Αχαΐα αποδείχθηκαν οι εγγεγραμμένοι στου καταλόγους του Δήμου Ερυμάνθου… τουλάχιστον την πρώτη Κυριακή. Η συμμετοχή έφθασε στο 74,23%, έπεσε όμως στο 41,69% στον δεύτερο γύρο καθώς η μάχη για τον Δήμο είχε κριθεί από τον α’ γύρο και προσήλθαν για να ψηφίσουν μόνο για την Περιφέρεια. Σε απόλυτους αριθμούς ο Ν. Φαρμάκης κράτησε τις δυνάμεις του ενώ ο Απ. Κατσιφάρας βγήκε μεγάλος χαμένος από την αποχή αφού έχασε περίπου 1.000 ψήφους.

Από τις περιπτώσεις των άλλων Νομών η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι του Δήμου Πηνειού στην Ηλεία όπου με τη βοήθεια της αποχής που δεν ευνόησε τον αντίπαλό του, Ανδρέας Μαρίνος κατάφερε να ανατρέψει το σε βάρος του αποτέλεσμα και να κερδίσει τη Δημαρχεία. Η συμμετοχή έπεσε κατά 10 μονάδες με τον κ. Διονύση Γεωργόπουλο να χάνει περίπου 100 ψήφους από τον α’ γύρο και τον κ. Μαρίνο να κερδίσει περίπου 1.500 ψήφους που του έδωσαν και τη νίκη.

Αξιοπρόσεκτη και η περίπτωση του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων όπου η συμμετοχή έπεσε κατά 9 μονάδες με αποτέλεσμα και οι δύο διεκδικητές να χάσουν ψήφους σε σχέση με την α’ Κυριακή. Ο νικητής Διονύσης Μπαλιούκος έχασε περί τους 500 ψήφους και ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος περί τους 280. Σημειώνεται ότι τελικά η διαφορά τους έκατσε τελικά στους 129 ψήφους κάτι που σημαίνει ότι εάν ο κ. Δημητρόπουλος απλά κρατούσε τους ψήφους της α’ Κυριακής θα ήταν σήμερα Δήμαρχος…

Στην Αιτωλοακαρνανία η περίπτωση που ξεχωρίζει είναι του Ξηρομέρου όπου η συμμετοχή έπεσε κατά περίπου 20 μονάδες γεγονός που δεν βοήθησε τον Ερωτόκριτο Γαλούνη να καλύψει τη διαφορά που τον χώριζε από τον Γιάννη Τριανταφυλλάκη. Προφανώς η σημαντική τους διαφορά απογοήτευσε τους ψηφοφόρους του κι έτσι στον β’ γύρο πήρε περί τους 1.000 λιγότερους ψήφους, ενώ ο αντίπαλός του αύξησε τις δυνάμεις του κατά περίπου 600 ψήφους.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις