Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Οι γυναίκες συγγραφείς «έσκισαν» στο Λονδίνο, νίκησαν και στα Μπούκερ και στα Βρετανικά Βραβεία

Οι γυναίκες συγγραφείς «έσκισαν» στο Λον...

Η Τζόχα Αχάρτι από το Ομάν και η Ιρλανδή Σάλι Ρούνει έγραψαν τα καλύτερα μυθιστορήματα, «στη σκιά τους» η Μισέλ Ομπάμα

Χαιρόμαστε πολύ, μα πάρα πολύ, επειδή σε δυο φημισμένες και έγκριτες λογοτεχνικές απονομές επικράτησαν δυο κυρίες της λογοτεχνίας και μάλιστα της νέας γενιάς.

ΤΑ «ΟΥΡΑΝΙΑ ΣΩΜΑΤΑ»

Η 40χρονη μυθιστοριογράφος και ακαδημαικός Τζόχα Αλχάρτι από το Ομάν, κέρδισε στο Λονδίνο το λογοτεχνικό βραβείο Man Booker International (Διεθνές Βραβείο Μπούκερ) για ένα έργο που μεταφράστηκε στα αγγλικά, το «Celestial Bodies -Ουράνια σώματα». Eίναι το πρώτο αραβικό βιβλίο σε αυτό το βάθρο,  ένα μυθιστόρημα που χαρακτηρίστηκε «οξυδερκές», «λυρικό» και «βαθύ» από την κριτική επιτροπή. Για πρώτη φορά από τη δημιουργία του το 2005, το Διεθνές Βραβείο Μπούκερ δίνεται σε μια συγγραφέα από τον Κόλπο, που είναι επίσης η πρώτη μυθιστοριογράφος του σουλτανάτου που έχει μεταφραστεί στα αγγλικά.

«Είναι μεγάλη τιμή», δήλωσε η συγγραφέας στο Γαλλικό Πρακτορείο, «πανευτυχής» που με αυτό το βραβείο «ανοίγει ένα παράθυρο στην πλούσια αραβική λογοτεχνία γενικότερα και στη λογοτεχνία του Ομάν ειδικότερα». Για την πρόεδρο της κριτικής επιτροπής, την Μπέτανι Χιουζ, «το βιβλίο κυριεύει το μυαλό και την καρδιά στον ίδιο βαθμό. Αναφέρεται στις δυνάμεις που μας περιορίζουν και εκείνες που μας απελευθερώνουν».

Στο μυθιστόρημά της «Celestial Bodies» (εκδόσεις Sandstone), η Τζόχα Αλχάρτι, 40 ετών, αφηγείται την αργή εξέλιξη της κοινωνίας του Ομάν μετά την αποικιοκρατία μέσα από τους έρωτες και τα βάσανα τριών αδελφών.Η εφημερίδα The Guardian χαιρέτισε ένα έργο που εξερευνά έναν «σχετικά άγνωστο στον κόσμο πολιτισμό» ενώ η The National χαιρέτισε από την πλευρά της την ανάδυση ενός «μεγάλου λογοτεχνικού ταλέντου».

Ακτινοβολώντας κάτω από  ασημένια μαντήλα, η Τζόχα Αλχάρτι ευχαρίστησε τους εκδότες της και τη μεταφράστρια του μυθιστορήματός της στα αγγλικά, τη Μέριλιν Μπουθ, 64 ετών. Οι δύο γυναίκες μοιράστηκαν 50.000 λίρες (περίπου 57.900 ευρώ).

Η Τζόχα Αλχάρτι έχει εκδώσει επίσης δύο συλλογές διηγημάτων, ένα παιδικό βιβλίο και τρία μυθιστορήματα στα αραβικά. Να σημειώσουμε πως φέτος, στα εν λόγω διεθνή βραβεία οι υποψηφιότητες ήταν κυρίως γυναικείες. Μόνο ένας άνδρας περιλαμβανόταν στους έξι φιναλίστ, ο Κολομβιανός Χουάν Μανουέλ Βάσκες για το «The Shape Of The Ruins» (κυκλοφορεί στα ελληνικά με τον τίτλο «Η μορφή των λειψάνων»). Οι υπόλοιποι ήταν η Γαλλίδα Ανί Ερνό για το μυθιστόρημά της «The Years» («Τα χρόνια»), η Γερμανίδα Μάριον Πόσμαν για το «The Pine Islands», η Πολωνή Όλγκα Τοκάρτσουκ για το «Drive Your Plow Over The Bones Of The Dead» και η Χιλιανή Αλία Τραμπούκο Σεράν για το «The Remainder And Other Stories».

ΤΟ «NORMAL PEOPLE»

 Το δεύτερο μυθιστόρημα της Σάλι Ρούνεϊ, «Normal People» ανακηρύχθηκε Καλύτερο Βιβλίο της Χρονιάς στην τελετή απονομής των ετήσιων Βρετανικών Βραβείων Βιβλίου (British Book Awards) που διοργανώνεται από το περιοδικό The Bookseller. Ηταν μια έκπληξη καθώς όλοι ανέμεναν το βραβείο να απονεμηθεί στη Μισέλ Ομπάμα για το «Becoming».

Η 28χρονη συγγραφέας από την Ιρλανδία περιγράφει την ερωτική σχέση μεταξύ δύο εφήβων αρχικά μαθητών και στη συνέχεια φοιτητών πανεπιστημίου, της Μάριαν και του Κόνελ από μία μικρή πόλη της Ιρλανδίας. Στην ιστορία της η συγγραφέας διερευνά ταξικές αποχρώσεις, τον ηλεκτρισμό της πρώτης αγάπης και τις πολύπλοκες εμπλοκές της οικογένειας και των φίλων.

Το δεύτερο βιβλίο της Σίλα Ρούνεϊ προσαρμόζεται  μάλιστα για τηλεοπτική σειρά του BBC3 με την ίδια  να ετοιμάζει το σενάριο.

Τα απομνημονεύματα της Μισέλ Ομπάμα «Becoming» γνώρισαν τεράστια επιτυχία στη Βρετανία, όπου πουλήθηκαν 654.000 αντίτυπα. Οι πωλήσεις του βιβλίου της Σάλι Ρούνεϊ έφθασαν τα 185.000 αντίτυπα. Ωστόσο η κριτική επιτροπή τίμησε την πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ με το βραβείο Καλύτερου Audiobook και όχι με την κορυφαία διάκριση της απονομής.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View