Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Το “σπιράλ” του Πέτρου Ψωμά θέλει την Πάτρα, πόλη για τους πολίτες!

Το “σπιράλ” του Πέτρου Ψωμά θέλει την Πά...

Ξεχωρίζουν οι θέσεις του για θέματα κοινωνικής πολιτικής

Σε ανακοίνωση της παράταξης "σπιράλ" αναφέρονται τα εξής: "Σειρά προγραμματικών θέσεων για κοινωνική πολιτική και τους τομείς του αθλητισμού και του πολιτισμού, παρουσιάζει το “σπιράλ” του υποψηφίου Δημάρχου Πατρέων Πέτρου Ψωμά, που θέλει την «Πάτρα, πόλη για τους πολίτες»!

Στις προτάσεις για την κοινωνική πολιτική ξεχωρίζουν οι θέσεις που αφορούν την ενίσχυση της υποστήριξης σε κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά, μέριμνα για τους αστέγους, δημιουργία παιδικού σταθμού ολιγόωρης φύλαξης παιδιών αλλά και στήριξη των δομών του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Κοινωνικού Φροντιστηρίου, της «Βοήθειας στο Σπίτι». Παράλληλα προτείνεται, μεταξύ άλλων και η κατάρτιση ειδικού προγράμματος στατικού ελέγχου για σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Πατρέων, που μπορούν να κάνουν την «Πάτρα, πόλη για τους πολίτες»!

Ειδικότερα στο πρόγραμμα του “σπιράλ” περιλαμβάνονται τα εξής:

Κοινωνική Πολιτική

Η καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αποτελεί βασική προτεραιότητα του “σπιράλ”. Απαιτείται συνολικός σχεδιασμός με στόχο την κοινωνική επανένταξη, όχι μόνο με μικροπαροχές και επιδοματική πολιτική που ενώ ανακουφίζουν προσωρινά, τελικά διαιωνίζουν την υποτίμηση και την αδυναμία των ευάλωτων συμπολιτών μας, καθιστώντας τους εξαρτώμενους. Επιδίωξή μας η προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης με τα ακόλουθα εργαλεία:

  • Δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου δικτύωσης και λειτουργίας δημοτικών κοινωνικών υπηρεσιών, εθελοντών και ΜΚΟ για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τις ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας και την αποφυγή επικαλύψεων αρμοδιοτήτων. Επικροτούμε τις φιλανθρωπικές δράσεις επιδιώκοντας τη συνεργασία και τη στήριξη όσων τις ασκούν παραδοσιακά και με επιτυχία.
  • Στήριξη των υπαρχουσών δομών, όπως το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό φροντιστήριο, τη «βοήθεια στο σπίτι» και ενίσχυση της προστασίας σε κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά, ηλικιωμένα άτομα, καθώς και σε ΑΜΕΑ.
  • Ενίσχυση προγραμμάτων για παιδιά προσχολικής ηλικίας: Το σημαντικό δίκτυο των παιδικών σταθμών του Δήμου χρειάζεται γρήγορη επέκταση, ώστε να καλύψει το σύνολο των οικογενειών που το έχουν ανάγκη, ενώ προτείνεται και η δημιουργία ενός τουλάχιστον παιδικού σταθμού ολιγόωρης φύλαξης παιδιών, που θα λειτουργεί πρωί-απόγευμα.
  • Θεσμός Συμβούλου του δημότη με λειτουργία τηλεφώνου καταγγελιών με καταγραφή παραπόνων, ενημέρωση κοινού και αντίστοιχη παραπομπή στο αρμόδιο τμήμα.
  • Πλατφόρμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο πλαίσιο της έξυπνης πόλης, ώστε να μπορεί ο πολίτης να κατευθυνθεί ή να κατευθύνει όποιον/α έχει ανάγκη.
  • Streetwork: Καταγραφή και συμβουλευτική κατεύθυνση σε άστεγους, χρήστες, επαίτες, μετακινούμενο πληθυσμό.
  • Μόνιμο Υπνωτήριο: καλύπτει άστεγους και άστεγες, καθώς και μετακινούμενο πληθυσμό. Στόχος είναι η παροχή υπηρεσιών διανυκτέρευσης, η ατομική φροντίδα και υγιεινή.
  • Κέντρο ημερήσιας φροντίδας και στήριξης αστέγων-μετακινούμενων πληθυσμών με καταγραφή, σίτιση, μαθήματα από εθελοντές σε παιδιά (και ενήλικες) μετανάστες και ρομά και δράσεις κοινωνικής ένταξης.
  • Εφαρμογή οδηγίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για εγκατάσταση σε κεντρικά σημεία της πόλης αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών με εκπαίδευση δημοτών για τη σωστή και άμεση χρήση τους.
  • Κοινωνική Επιχειρηματικότητα με τη δημιουργία (μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων) κοινωνικών επιχειρήσεων και κοινωνικών συνεταιρισμών, όπου θα εργάζονται άτομα κοινωνικά ευάλωτων ομάδων.

Ασφάλεια

 Αρκετές γειτονιές της Πάτρας σήμερα είναι εγκαταλελειμμένες στην τύχη τους με συχνή εκδήλωση παραβατικών συμπεριφορών, έχοντας ως αποτέλεσμα την υποβάθμισή τους. Στόχος του “σπιράλ” είναι η ενεργοποίηση της Δημοτικής Αστυνομίας και η συνεργασία της με τις αρμόδιες αρχές (όπως η Ελληνική Αστυνομία) με έμφαση στις περιπολίες.

Σχολεία

Έλεγχος στατικότητας. Ο Δήμος σήμερα φέρει την ευθύνη για τη συντήρηση και τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η υποχρέωση αυτή ασκείται σε συνθήκες υποχρηματοδότησης, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ελέγχου στατικότητας όλων των σχολικών μονάδων.

Δια βίου μάθηση. Παράλληλα πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για την ανάπτυξη προγραμμάτων δια βίου μάθησης, ενώ επίσης οι αύλειοι χώροι των σχολείων να παραμένουν σε χρήση από τους δημότες κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών, ως ελεύθεροι χώροι και χώροι αναψυχής.

Αθλητισμός

Παρότι δεν ανήκουν στην άμεση αρμοδιότητα του Δήμου, οι ιστορικές και επιτυχημένες ομάδες της πόλης, είναι οι πρεσβευτές της Πάτρας σε όλη τη χώρα αλλά και στο εξωτερικό. Από τη σκοπιά αυτή, ο Δήμος ενδιαφέρεται ώστε να έχει η Πάτρα εκπροσώπηση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο αλλά και ευρωπαϊκή παρουσία σε όλα τα αθλήματα, παρέχοντας στο βαθμό που του αναλογεί την υποστήριξη μέσω των υπαρχουσών δομών του και τη λήψη αποφάσεων που συχνά δεν έχουν κόστος, ξεπερνώντας γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Αθλητικός Τουρισμός/ Sports Events. Ο Δήμος  ανασυγκροτεί τις αθλητικές του υποδομές, προωθεί τη συνεργασία με το ΠΕΑΚ και αναζητεί τρόπους για την προσέλκυση στην Πάτρα μεγάλων αθλητικών γεγονότων σε όλα τα αθλήματα.

Ο Δήμος μπορεί να προχωρήσει στη διοργάνωση και την ουσιαστική στήριξη μεγάλων ετήσιων αθλητικών διοργανώσεων που αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής όπως:

-              ο κολυμβητικός διάπλους Ρίου-Αντιρρίου

-              διάφορες ποδηλατικές αναβάσεις στους ορεινούς όγκους πέριξ της πόλης

-              αγώνες αλεξιπτώτου πλαγιάς στον Ομπλό, Παναχαϊκό και στην ευρύτερη περιοχή

-              αγώνες kite-surf

Οι παραπάνω διοργανώσεις μπορούν να μετατραπούν σε πανελλήνια και διεθνή αθλητικά γεγονότα, με πολλαπλά οφέλη.

Τέλος, προτείνεται η δημιουργία  μόνιμου χώρου προπόνησης και άθλησης των νέων της πόλης μας που ασχολούνται με το skate, το οποίο αποτελεί πλέον και ολυμπιακό αγώνισμα.

Πολιτισμός

Ο Δήμος Πατρέων αποτελεί τον σημαντικότερο παραγωγό πολιτιστικών δράσεων στην πόλη, με τις πολλές και αξιόλογες δομές που διαθέτει. 

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, η Δραματική Σχολή, το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, η Δημοτική Πινακοθήκη, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Δημοτικό Ωδείο, η Ορχήστρα Νυχτών Εγχόρδων, τα Μουσικά Σύνολα, το Χορευτικό,  το Εικαστικό Εργαστήρι   συνθέτουν με τις δράσεις τους ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα σε ευρεία κλίμακα, εντός και εκτός της πόλης.

Ταυτόχρονα η Πάτρα έχει πλούσια πολιτιστική παραγωγή σε όλες τις μορφές τέχνης σε επαγγελματικό αλλά και ερασιτεχνικό επίπεδο, προϊόν  ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Διαθέτει θεατρικά σχήματα, σχολές χορού, εικαστικούς δημιουργούς, μουσικά σύνολα, χορωδίες, ωδεία, συγγραφείς, φωτογράφους, κινηματογραφιστές, graffiti και street artists κ.α.

Δεκάδες συλλογικότητες που προάγουν τον Πολιτισμό και συμμετέχουν στη διάσωση και ανάδειξη της Πολιτιστικής κληρονομιάς δημιουργούν κυψέλες παραγωγής τοπικής ταυτότητας και κουλτούρας ενώ χώροι του Υπουργείου Πολιτισμού, τόποι Χριστιανικής λατρείας και χώροι με ιστορικές μνήμες συμπληρώνουν μια ελκυστική πρόταση για κάθε πολίτη.

Νέο Μοντέλο Διαχείρισης. Το σύνολο των πολιτιστικών θεσμών του Δήμου υποφέρει από υποχρηματοδότηση. Κυρίως όμως υποφέρει από τη διαχρονική απουσία μιας σαφούς και συγκροτημένης πολιτιστικής πολιτικής, από συνέπεια και συνέχεια.

Η επόμενη δημοτική αρχή πρέπει να αποφασίσει μια μακρόπνοη πολιτιστική πολιτική, σε συνεργασία με επιτυχημένους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς που διαθέτει η πόλη, αλλά και τους τοπικούς  δημιουργούς, προκειμένου ο Δήμος και η Πάτρα να αποκτήσουν σαφείς και μετρήσιμους πολιτιστικούς στόχους.

Ο σχεδιασμός πολιτιστικών ενεργειών με διεθνή εμβέλεια διατηρώντας μικρό κόστος είναι  μία  κατεύθυνση που μας εμπνέει, και έχουμε απτά παραδείγματα εφαρμογής τους στο παρελθόν.

Ο Δήμος θα πρέπει να αποκτήσει, εκτός από το Καρναβαλικό Μουσείο και άλλα Θεματικά Μουσεία καθώς και σύγχρονους εκθεσιακούς χώρους για να φιλοξενεί εκθέσεις.

Φεστιβάλ/Συνέδρια.  Καλλιτεχνικοί τομείς για τους οποίους ήδη υπάρχει εμπειρία και παράδοση, μπορούν να πλαισιωθούν από συνέδρια, φεστιβάλ, συμπόσια κλπ..

Συνεργασία Δήμου και Καρναβαλιστών. Το Πατρινό Καρναβάλι, με την ιστορική διαδρομή 190 ετών, είναι ο μεγαλύτερος θεσμός της κοινωνίας της Πάτρας. Δημιουργείται τόσο από την έκφραση και την πρωτοβουλία των ίδιων των πολιτών όσο από τις οργανωτικές δομές του Δήμου. 

«Καρναβαλική Παιδεία».

-              Διοργάνωση σεμιναρίων/ημερίδων σε σχολικές κοινότητες από αρμόδιες μονάδες και φορείς, όπου θα πραγματεύονται η ιστορία και η κουλτούρα του πατρινού καρναβαλιού, το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού και οι τρόποι κατάρτισης πάνω σε καλλιτεχνικές κατασκευές.

-              Παιδαγωγικό διαδραστικό πρόγραμμα καρναβαλικού εργαστηρίου – Επισκέψεις σχολείων

-              Συντονισμός και υλοποίηση επιμορφωτικών σεμιναρίων, προγραμμάτων ή σχολών που αφορούν στον σχεδιασμό, την τεχνογνωσία και την κατασκευή καρναβαλικών αρμάτων,  καρναβαλικών  κατασκευών και λοιπών καλλιτεχνικών δημιουργιών, ώστε να στελεχωθεί το καρναβαλικό εργαστήρι με νέο παραγωγικό ανθρώπινο δυναμικό.

Υποστήριξη Πληρωμάτων

-              Υποστήριξη των καρναβαλικών πληρωμάτων στις κατασκευαστικές τους ανάγκες (υλικά, υποδομή, χώρος)  και παράλληλη ενθάρρυνση αυτών για συνεργασία στην κατάθεση ιδεών που θα αφορά στη συλλογική συμμετοχή σε δράσεις που θα προάγουν την εξωστρέφεια του Πατρινού Καρναβαλιού.

-              Παρότρυνση κι ενθάρρυνση των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των τοπικών σχολικών συγκροτημάτων για δημιουργία καρναβαλικών πληρωμάτων με συμμετοχή στον Κρυμμένο Θησαυρό και τις Καρναβαλικές Παρελάσεις.

Εκδηλώσεις

-              Υποστήριξη στις σχεδιαστικές, οργανωτικές και λειτουργικές ανάγκες του «Καρναβαλικού Μουσείου» που έχει σχεδιαστεί να πραγματοποιηθεί στα Παλαιά Σφαγεία Πατρών. Ανάδειξη αυτού προς όφελος της πόλης και του θεσμού, με στόχο και την προσέλκυση τουριστών.

-              Υποστήριξη και ενίσχυση των δράσεων συλλόγων και πληρωμάτων

-              Αναβάθμιση προγράμματος Παιδικού Καρναβαλιού

-              Ένταξη καρναβαλικών δράσεων πολιτιστικών πρωτοβουλιών στο πρόγραμμα του θεσμού.

Συντονισμός Φορέων

-              Διαρκής επικοινωνία και γόνιμη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της πόλης, προκειμένου να καταρτιστεί ένα ενιαίο στρατηγικό σχέδιο για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών τους, στην κορύφωση της καρναβαλικής περιόδου

-              Συνεχής συνεργασία και δημιουργικός διάλογος με τους εκπροσώπους πολιτιστικών φορέων, εκπροσώπους πληρωμάτων, παλιούς και νέους καρναβαλιστές, εθελοντές και λοιπούς εμπλεκόμενους."

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις