Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μια μαθήτρια του 1938 διηγείται πώς ήταν τότε τα σχολεία Γλαράκη στην Πάτρα

Μια μαθήτρια του 1938 διηγείται πώς ήταν...
Παπαδάκου Γωγώ
[email protected]

Η ιστορία του 9ου δημοτικού σχολείου της Πάτρας

Το  9ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών  ανήκει στο  σχολικό συγκρότημα Γεώργιος Γλαράκης  που είναι το πρώτο σχολικό συγκρότημα Δημοτικών Σχολείων στην  Πάτρα. Βρίσκεται  στην Άνω Πόλη  στο  τέρμα  της οδού Παλαιών  Πατρών Γερμανού (αρ. 184) στην  περιοχή  Ταμπάχανα - που λεγεται και συνοικία  Γλαράκη -, από τις παλαιότερες της Πάτρας στην Άνω πόλη, που συνορεύει με τις συνοικίες Αρόη, Κρητικά, Σύνορα, Άγ.Δημήτριος και Μαρούδα. ("Δ. Καρατζά, Χ. Χαραλάμπους, Δ. Γκότση, Γ. Λύρα, Πάτρα, ονομάτων επίσκεψις", 1995). Το σχολικό κτίριο   περιβάλλεται από τις οδούς Παλαιών Πατρών Γερμανού ,  3ου Συντάγματος  Ορειβατικού Πυροβολικού *, Γεωργίου Ρούφου και  Δανιηλίδος.

Χτίστηκε    σε   χώρο όπου παλαιότερα υπήρχε το Κτήμα Γεωργίου Γλαράκη   το οποίο δώρισε η οικογένεια Γλαράκη για να ανεγερθεί Σχολείο, δεδομένου ότι υπήρχε έλλειψη σχολείων στην αναπτυσσόμενη τότε περιοχή , και για το λόγο αυτό το Σχολείο συνδέθηκε με το όνομα του παλαιότερα διατελέσαντος Νομάρχη Aχαΐας και Ήλιδας.

                  

Γεώργιος Γλαράκης, Πίνακας Εθνικό Ιστορι...

Γεώργιος Γλαράκης, Πίνακας Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Αθήνα.

Χτίστηκε    σε   χώρο όπου παλαιότερα υπήρχε το Κτήμα Γεωργίου Γλαράκη   το οποίο δώρισε η οικογένεια Γλαράκη για να ανεγερθεί Σχολείο, δεδομένου ότι υπήρχε έλλειψη σχολείων στην αναπτυσσόμενη τότε περιοχή , και για το λόγο αυτό το Σχολείο συνδέθηκε με το όνομα του παλαιότερα διατελέσαντος Νομάρχη Aχαΐας και Ήλιδας.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν θα δείτε στιγμιότυπα του 1926,1927,1928 από πρόχειρο κτίσμα στον κήπο Γλαράκη   που στέγαζε προσωρινά το 9ο Δημοτικό Σχολείο - πριν την ανέγερση του υπάρχοντος κτηρίου το 1933-  (μαρτυρία της Ελισάβετ Π., της οποίας η μητέρα Ευγενία Σ. απεικονίζεται στiς φωτογραφίες ανάμεσα στα άλλα παιδιά). 

Στην παλιά φωτογραφία  (1938), διακρίνεται αμυδρά η παλαιότερη εν ζωή  μαθήτρια    του 9ου Δημοτικού Σχολείου  Παναγώτα Ρ. ,   92 ετών σήμερα, η οποία κατά τη φωτογραφική λήψη φοιτούσε στο 9ο Δημοτικό στην ΣΤ τάξη:

"Το σχολείο μας, το 9ο δημοτικό,  ήταν καινούριο, καλοχτισμένο, γερό κτίριο, φωτεινό, με ωραία μωσαϊκά στους διαδρόμους και μάρμαρα στις σκάλες.

Είχε 7 εκπαιδευτικούς (6 δασκάλους-ες και 1 διευθυντή που έκανε και μαθήματα στην ΣΤ- ήταν αυστηροί αλλά μας αγαπούσαν), με 30 και πλέον μαθητές ανά αίθουσα, με 1 επιστάτρια-καθαρίστρια.

Ήταν χωρίς θέρμανση (το χειμώνα ξυλιάζανε τα πόδια μας), χωρίς κυλικείο (με 2 δεκάρες αγόραζες -όποιος είχε- 1 κουλούρι από πλανόδιο με κασελάκι που ερχόταν στα κάγκελα).

Είχε άμμο στο προαύλιο, στο οποίο παίζαμε κυνηγητό (δεν υπήρχαν μπάλες). Το κτίριο ήταν όπως σήμερα, έχοντας το ίδιο προαύλιο με το απέναντι 8ο Δημοτικό-με το οποίο τα πηγαίνανε πολύ καλά- "  (εκτός από τη νέα πτέρυγα που φιλοξενεί το 12ο Νηπιαγωγείο που κατασκευάστηκε το 1990-1991).

Η κ. Παναγιώτα Ρ. κατοικεί ακόμα στο σπίτι που γεννήθηκε στην οδό Αγίου Δημητρίου και μέχρι πριν λίγα χρόνια πήγαινε στο 9ο δημοτικό σχολείο για να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις