Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δήμαρχος Καλαμάτας: "Ο σαϊτοπόλεμος δεν καταργήθηκε ποτέ - Είναι έθιμο εκατοντάδων ετών που ωφελεί την πόλη"

Δήμαρχος Καλαμάτας: "Ο σαϊτοπόλεμος...

Λίγες ώρες μετά το θανάσιμο τραυματισμό του εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη

«Οι σαϊτομαχίες είναι ένα έθιμο 150 ετών που δεν καταργήθηκε ούτε στη δικτατορία και κάνει καλό στην πόλη» δηλώνει ο δήμαρχος Καλαμάτας και υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκας λίγες ώρες μετά το θάνατο του εικονολήπτη Κώστα Θεοδωράκη που σωριάστηκε νεκρός, χτυπημένος από σαϊτα κατά την καταγραφή του φετινού εθίμου.

«Μιλάμε για ένα έθιμο 150 χρόνων» λέει ο Παναγιώτης Νίκας στο newsit.gr και δηλώνει αντίθετος στην κατάργησή του. Τον σαϊτοπόλεμο διοργανώνει κάθε χρόνο ο σύλλογος «Σαϊτομάχων». Με λεφτά του δήμου. Τα οποία εγκρίνονται από το υπουργείο Οικονομικών. Παράνομο κι επικίνδυνο είπατε; Ναι αλλά είναι έθιμο «150 ετών που δεν καταργήθηκε ούτε στη δικτατορία», τόνισε ο κ. Νίκας μιλώντας στο newsit.

Κατά τον Παναγιώτη Νίκα, ο δήμος και ο σύλλογος που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης, είχαν πάρει και φέτος όπως κάθε χρόνο όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για να μην υπάρξουν ατυχήματα. Μόνο που υπήρξε δυστύχημα. «Προφανώς όταν υπάρχει το μπαρούτι ή φωτιά, υπάρχουνε και άλλες καταστάσεις, το ατύχημα είναι ενδεχόμενο» λέει ο Παναγιώτης Νίκας.

«Αντικειμενικά», λέει ο Παναγιώτης Νίκας, το έθιμο ωφελεί την πόλη. Γιατί «όλα τα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε αυτό το γεγονός κάθε χρόνο» και γιατί «δε συμβαίνει μόνο στην Καλαμάτα, συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας στη Χίο, στο Αγρίνιο, στη Ναύπακτο».

Ένα έθιμο δεν καταργείται, λέει ο δήμαρχος Καλαμάτας και υποστηρίζει πως αν το έθιμο απαγορευτεί και δεν γίνεται σε ελεγχόμενο χώρο στην Καλαμάτα, θα «πάει στις γειτονιές» κι εκεί ο κίνδυνος για ατυχήματα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Κατηγόρησε το κράτος ότι παριστάνει πως δεν… ξέρει ενώ η δαπάνη του δήμου για να χρηματοδοτηθεί ο σύλλογος που διοργανώνει τον σαϊτοπόλεμο εγκρίνεται από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ το έθιμο παρουσιάζεται στις τηλεοράσεις, γίνεται διαφήμιση, μέχρι και συνέντευξη Τύπου! «Χιλιάδες κόσμος το παρακολουθεί αλλά το κράτος κάνει ότι δεν ξέρει τίποτα. Και αν θα συμβεί κάτι υπεύθυνος είναι ο Δήμος».

Κατά τον δήμαρχο Καλαμάτας ευθύνες έχουν και όσοι συμμετέχουν στον σαϊτοπόλεμο. «Υπάρχει ένας ανταγωνισμός μεταξύ γειτονιών και ενοριών. Και σε αυτό το πλαίσιο ενδεχομένως να είχαν φορτωθεί κάποιες σαΐτες παραπάνω απ’ ότι πρέπει με αποτέλεσμα να τους ξεφύγουν από τα χέρια».

Αν και δεν ξέρει ο ίδιος τι άλλο μέτρο θα μπορούσε να έχει ληφθεί  καλεί το κράτος να κάνει τις… προτάσεις του και σημειώνει πως «είναι πάρα πολύ δύσκολο να ελεγχθεί. Θα πρέπει να είσαι πάνω από την σαΐτα όταν τη γεμίζει ο σαϊτομάχος. Να υπάρχει ένα μέτρο τι πετρέλαιο βάζει μέσα, τι μπαρούτι βάζει. Είναι δύσκολο να ελεγχθεί αυτό».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις