Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Δελτίο Ειδήσεων Κορωνοϊός Πανελλήνιες Εξετάσεις 2020 I Can't Breathe ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Εξάπλωση κορωνοϊού Χάρτης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Oύτε σε φαρμακείο, ούτε σε εκκλησία ή εστιατόριο – Ελεύθεροι «πολιορκημένοι» οι παραπληγικοί στην Αχαΐα

Oύτε σε φαρμακείο, ούτε σε εκκλησία ή εστιατόριο – Ελεύθεροι «πολιορκημένοι» οι παραπληγικοί στην Αχαΐα
Μακρυγένη Ελευθερία

Τι λέει στο thebest.gr o Πρόεδρος του Συλλόγου Παραπληγικών Νίκος Χουλιάρας για την προσβασιμότητα

Παρά τις προσπάθειες και τις βελτιώσεις για να αυξηθεί η πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα στο φυσικό αλλά και δομημένο περιβάλλον στην Πάτρα και την Αχαΐα, το αποτέλεσμα είναι ότι δυστυχώς η περιοχή εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να είναι «αφιλόξενη» και μη προσβάσιμη στα άτομα που κινούνται με αμαξίδιο. Πρόσφατα ο Σύλλογος προέβη σε μια σειρά ενεργειών, κάνοντας νέες παρεμβάσεις σε συλλόγους και φορείς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Όπως αναφέρει στο thebest.gr ο Πρόεδρος του Συλλόγου Παραπληγικών Αχαΐας Νίκος Χουλιάρας έχουν γίνει βήματα, αλλά ακόμα οι δυνατότητες πρόσβασης παραμένουν περιορισμένες. Πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν έχουν δημιουργήσει τη  δυνατότητα αυτή όπως τονίζει, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πολλά περιθώρια για ένα άτομο που κινείται με αμαξίδιο, να μπορεί να πιει έναν καφέ, να απολαύσει ένα γεύμα ή δείπνο, να πάει σε φαρμακείο, σε ένα ιδιωτικό ιατρείο, ακόμα και στην εκκλησία.

Επιπρόσθετα αναφέρει ότι ενώ υπάρχει πρόσβαση στα νοσοκομεία, ακόμα υπάρχουν ελλείψεις όπως πχ η δυνατότητα εξέτασης στις συνθήκες που απαιτούνται,  στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικώ,ν από τα οποία απουσιάζουν τα ειδικά κρεβάτια.

Την ίδια ώρα ωστόσο παρατηρεί και ο ίδιος έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας στο επίπεδο που έχει να κάνει με τις θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ, οι οποίες πολλές φορές καταλαμβάνονται από οδηγούς που δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα ή οι ράμπες, όπου υπάρχουν, σε πεζοδρόμια αποκλείονται πάλι από αντικανονική στάθμευση.

Στην πρόσφατη ανακοίνωσή του για τον νέο κύκλο παρεμβάσεών του ο Σύλλογος ανέφερε:

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών- παράρτημα Αχαΐας εκπροσωπεί 470 μέλη τετρα/παραπληγικούς  και κινητικά αναπήρους στο Νομό Αχαΐας με σκοπό, την πλήρη αποκατάστασή τους, την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των ιδίων και των οικογενειών τους.

Πάγια θέση του Συλλόγου μας είναι ότι, η πλήρης και από κάθε άποψη πρόσβαση στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, σε κάθε τομέα της ζωής, σε κάθε αγαθό και υπηρεσία, αποτελεί για τα άτομα με τετρα/παραπληγία και κινητικές αναπηρίες, ζήτημα ζωτικής σημασίας.

Είναι επίσης γεγονός ότι, παρά τις όποιες μέχρι σήμερα προσπάθειές μας η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και ιδιαίτερα η πόλη της Πάτρας, παραμένει  γενικά  σε μεγάλο βαθμό μη προσβάσιμη για τους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων και τα άτομα με κινητικές αναπηρίες.

Με δεδομένα τα προαναφερόμενα, προβήκαμε  το τελευταίο διάστημα  σε μια σειρά από ενέργειες με σκοπό την άμβλυνση του ανωτέρω αρνητικού φαινομένου.

Συγκεκριμένα:

Αποστείλαμε επιστολή σε μια σειρά από Επαγγελματικούς Συλλόγους της Πάτρας με την οποία τους ζητήσαμε τα μέλη τους να κάνουν ότι χρειάζεται και όπου είναι δυνατόν, ώστε να  καταστήσουν τους επαγγελματικούς τους χώρους πλήρως και από κάθε άποψη προσβάσιμους  για τα άτομα με κινητικές αναπηρίες.

Αποστείλαμε επιστολή προς τη Μητρόπολη Πατρών με αίτημα τη δημιουργία προσβάσιμων Ιερών Ναών.

Αποστείλαμε επιστολές στους Δήμους της Αχαΐας με προτάσεις για ολοκληρωμένη πρόσβαση των κινητικά αναπήρων στους Δήμους τους (παραλίες, δημόσια κτίρια, πεζοδρόμια κ.λ.π).

Ολοκληρώσαμε ένα κύκλο συναντήσεων, σε καλό κλίμα, με εκπροσώπους και αντιπροσωπείες Δ.Σ φορέων και υπηρεσιών (κ. Δήμαρχο Πατρέων, κ. Αντιπρύτανη ΑΕΙ Πατρών, κ. Διοικήτρια Π.Γ.Ν.Π, Εμπορικό Σύλλογο Πατρών, ΣΚΕΑΝΑ), με σκοπό την επίλυση ζητημάτων που μας αφορούν.

Τέλος αναμένουμε τα αποτελέσματα των παραπάνω ενεργειών μας, με την ελπίδα ότι η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, η πόλη μας, η  Πάτρα και οι υπηρεσίες της, θα καταστούν τελικά λιγότερο εχθρικές για τα άτομα με κινητικές αναπηρίες.

Ειδήσεις