Back to Top
ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2020

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ανατροπές στη δεύτερη μέρα του StartupWeekendPatras 2019

Ανατροπές στη δεύτερη μέρα του StartupWeekendPatras 2019

Όλα όσα έγιναν

Η δεύτερη μέρα του StartupWeekendPatras 2019 επεφύλασσε στους συμμετέχοντες πολλή συζήτηση, πολλή δουλειά, πολλές προκλήσεις, πολλές ανατροπές.  Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

«Όλα στο πολύ- πράγμα καθόλου τυχαίο αφού όταν ξεκινάς να ανταγωνίζεσαι στον χρόνο για να προλάβεις να δώσεις στην ιδέα σου υλοποιήσιμη μορφή μέσα σε 54 μόλις ώρες, όλα γίνονται πιο γρήγορα, πιο έντονα, πιο καταλυτικά.

Αφού απόλαυσαν το πρωινό που προσέφεραν οι Coffeeisland και HippocratesFarm, οι συμμετέχοντες έκαναν και επίσημα τη γνωριμία των mentors που θα τους καθοδηγούσαν στο χτίσιμο της δικής τους startup, καθιστώντας την ιδέα τους βιώσιμη στην αγορά για αρκετό καιρό ώστε να διεκδικήσει μια θέση στο πάνθεον των επιτυχιών της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Fundraising, marketing consulting, web και app developing, interactive media storytelling, innovation hubs, value proposition, hardware product development:  στο SWP δενείναι μόνολέξεις- κλειδιάσεθεωρητικόμάθημα επιχειρηματικότητας. Είναι οι τομείς εξειδίκευσης των mentors, είναι όλα αυτά που θα πρέπει να μάθεις να παίζεις στα δάχτυλα- ή που θα πρέπει να παίζουν στα δάχτυλα οι συνεργάτες που θα αποκτήσεις χάρη στο networking που σου χαρίζουν διοργανώσεις όπως το StartupWeekend.

Μετά από δυο ώρες εργασίας, οι ομάδες ρίχτηκαν σε μια realtimesurvey εφαρμόζοντας τις αρχές του businessideavalidation και εκμεταλλευόμενοι την παρουσία  των επισκεπτών του PatrasIQ προκειμένου να αξιολογήσουν την ισχύ και τις προοπτικές της επιχειρηματικής τους ιδέας στον πραγματικό κόσμο .  Αλλά τα πράγματα δεν έμειναν εκεί.

Μετά από ένα γρήγορο, αλλά γευστικό γεύμα- χορηγία του efood.gr, αυτό που είχε σειρά τυπικά ήταν ένα workshop. Αλλά όταν τον σχεδιασμό του workshop τον έχει αναλάβει η ομάδα της GrowthMindset, τίποτα δεν μπορεί να είναι «τυπικό». Διότι, όπως εξήγησε ο Δήμος Ζητουνιάτης συστήνοντας το mentality του GrowthMindset( vsFixedMindset), o στόχος είναι να μάθεις, τελικά «να αμφισβητείς τις αντιλήψεις που απαρτίζουν την εικόνα που έχεις για τον κόσμο, έτσι ώστε να κατορθώνεις να τον ανακαλύπτεις ξανά και ξανά- κάθε φορά από άλλη οπτική. «Αν το πιστέψετε, μπορείτε να το κάνετε!». Μπορεί λοιπόν να μη γίνεται να μεταμορφώσεις κάθε χαρτονόμισμα της Μονόπολης σε εικοσάευρο, μπορείς όμως να μάθεις να ζεις σαν μάγος: να οραματίζεσαι το ανέφικτο και μετά να βρίσκεις τρόπους να το πραγματοποιείς…

Τη GrowthMindset εκδοχή ενός workshop έστησε, για χάρη των startuppers του SWP, ο Θάνος Ζητουνιάτης, μεταμορφώνοντας το επόμενο session σε μια σκοτεινή πρόκληση. Ένα μυστήριο για δυνατούς λύτες, μια συνταγή αγωνίας που περιελάμβανε μια εταιρεία στο χείλος της καταστροφής, ένα ανθρώπινο δυναμικό με συχνά αμφίβολη ατζέντα κι έναν μοναχικό CEO που έπρεπε να βρεί τις απαραίτητες ισορροπίες πριν να είναι πολύ αργά. Οι τυχεροί παίκτες απόλαυσαν μια μοναδική εμπειρία, εξασκώντας τις ικανότητές τους στην αξιολόγηση δεδομένων για τη λήψη αποφάσεων αλλά και στη διαπραγμάτευση για να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία που διέθεταν οι «αντίπαλες» ομάδες.

Πόσο βιώσιμο είναι ένα επιχειρηματικό πλάνο, αν δεν εξασφαλίζει το κέρδος; Ένα επιχειρηματικό μοντέλο πρέπει να είναι λειτουργικό και οικονομικά βιώσιμο, υπογράμμισε ο Παναγιώτης Τσάγγας κατά τη διαδικασία του mentoring. Ο Βασίλης Σπυρόπουλος, από την άλλη,  έδωσε έμφαση στην εξέταση και την προσεκτική οργάνωση της δομής της εταιρίας, στην εξίσωση κόστους- αποδοτικότητας του προσωπικού και στην έγκαιρη εύρεση επενδυτών, ενώ ο Βασίλης Καραβασίλης της eNVy τόνισε την ανάγκη επειχειρηματικού σχεδιασμού που να βασίζεται, στο μεγαλύτερο μέρος της τουλάχιστον, σε υπαρκτή τεχνολογία. Καλή γνώση του νομικού πλαισίου συνέστησε  ο Νίκος Ζαχαριάδης, ενώ σε σχεδιασμό στρατηγικών αποφυγής δυσκίνητων μηχανισμών προκάλεσε τους strtuppers ο Νάσος Κοσκινάς.

Το pivoting θα μπορούσε ίσως να αναδειχθεί σε κύριο μάθημα της δεύτερης ημέρας του SWP: “Keepgoing” συνέχισε να επαναλαμβάνει ο Βασίλης Γεωργιτζίκης, ενώ η Κατερίνα Στούμπου παρότρυνε τις ομάδες να εξετάσουν πιθανά σενάρια τόσο αποτυχίας, όσο και επιτυχίας, υποστηρίζοντας με ενθουσιασμό πως «καμιά ιδέα δεν είναι κακή, αρκεί να την υποστηρίξεις με ζήλο και πάθος. Μόνο έτσι θα βρεθεί λύση σε κάθε πρόβλημα.

Fanswithbenefits, Delivery+, Optics, DigitalFittingRoom, SmartParking, Parkforshare, KINECTRIcity, PASSify… υπό τις καίριες συμβουλές και παροτρύνσεις των mentors, οι ομάδες συνέχισαν να εργάζονται πυρετωδώς σχηματοποιώντας τις ιδέες τους πάνω στα BusinessModelCanvas και ValidationBoardTemplates.

Καθώς η δεύτερη ημέρα του StartupWeekendPatras 2019 έφτανε στο τέλος της, mentors και συμμετέχοντες με φόντο το εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα του Πατραϊκού Κόλπου και με οδηγό τα «μαγικά» της facilitator Αμαλίας Αγαθού έκαναν  ικανοποιημένοι μια ανασκόπηση της σημερινής ημέρας, θέτοντας τους όρους και τους στόχους της αυριανής "Ημέρας της Κρίσεως" ενώπιον των judges... των οποίων η αυριανή άφιξη αναμένεται να ταράξει τις ισχύουσες ισορροπίες!

Για τους πιο γενναίους, η μέρα ακόμη δεν έχει τελειώσει… αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούν ακόμη και το τελευταίο από τα 194.400 προβλεπόμενα δευτερόλεπτα που τους αναλογούν, ομάδες startuppers συνέχισαν την πυρετώδη προετοιμασία τους στις εγκαταστάσεις του POS4WORK ως αργά το βράδυ. H πρόκληση των 54 ωρών συνεχίζεται!"

Κοινωνία