Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Πόλεμος» δίχως τέλος για τη Νομική της Πάτρας – Αντιδρούν οι δικηγορικοί σύλλογοι – Στο «πόδι» η Κομοτηνή, θέλει να δει τον Τσίπρα

«Πόλεμος» δίχως τέλος για τη Νομική της ...
Βγενόπουλος Φάνης

Ο δικηγορικός σύλλογος της Πάτρας διαχωρίζει τη θέση του στο θέμα

Νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ του νομικού κόσμου και όχι μόνο, έχει προκαλέσει η ίδρυση της Νομικής Σχολής της Πάτρας, η οποία προβλέπεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ο πόλεμος κατά της ίδρυσης τέταρτης Νομικής Σχολής, ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο του 2018, όταν ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, είχε εξαγγείλει τη λειτουργία της στο Πανεπιστήμιο Πατρών και συνεχίζεται ακόμη και την ύστατη στιγμή, πριν δηλαδή γίνει νόμος του κράτους.

Αντίθετοι οι δικηγορικοί σύλλογοι

Η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος σε σημερινή ανακοίνωσή της, επαναλαμβάνει την αντίθεσή της στην ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής. Ειδικότερα, με αφορμή την κατάθεση σχεδίου νόμου στη Βουλή σχετικά με την ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, η συντονιστική επιτροπή επιβεβαιώνει την από 3.4.2018 απόφαση της Ολομέλειας με την οποία εκφράζει την αντίθεσή της στην ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής, χωρίς προηγούμενη μελέτη και διαβούλευση με την ακαδημαϊκή και νομική κοινότητα.

Ακόμη, η συντονιστική αναφέρει ότι «η ίδρυση ακαδημαϊκών ιδρυμάτων πρέπει να γίνεται με τρόπο ορθολογικό και να ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά και εκπαιδευτικά κριτήρια στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού για τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα».

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, αναφέρει η συντονιστική επιτροπή, οποιαδήποτε σκέψη για την ίδρυση Νομικής Σχολής προϋποθέτει ότι έχουν προηγουμένως επιλυθεί τα προβλήματα και έχουν ενισχυθεί επαρκώς οι λειτουργούσες Νομικές Σχολές, ιδίως δε της Κομοτηνής για προφανείς λόγους.

Διαφοροποιείται ο Δικηγορικός Σύλλογος της Πάτρας

Ο Δικηγορικός της Πάτρας, από την πρώτη στιγμή, έχει διαφοροποιηθεί από τη θέση της συντονιστικής επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Σε επικοινωνία που είχε σήμερα το thebest.gr με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Θανάση Ζούπα, επανέλαβε τη θέση του συλλόγου, υπέρ της ίδρυσης της Νομικής στην Πάτρα. Όπως σημείωσε ο κ. Ζούπας χαρακτηριστικά: «Από τη στιγμή που δεν αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων στις Νομικές Σχολές της χώρας, δεν μπορώ να καταλάβω τις αντιδράσεις. Ίσα-ίσα θα υπάρξει καλύτερη και ορθολογικότερη μάθηση των φοιτητών. Όπως και να έχει η φοίτηση στη Νομική δεν πρέπει να συνδέεται με την επαγγελματική αποκατάσταση».

Στο πόδι η Κομοτηνή

Αναβρασμός επικρατεί στην πόλη της Κομοτηνής μετά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στην ίδρυση Νομικής στην Πάτρα. Και αυτό διότι, η τοπική ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου, αλλά και η τοπική κοινωνία, εκφράζει την ανησυχία της για υποβάθμιση και αποψίλωση της αντίστοιχης σχολής του ΔΠΘ στην Κομοτηνή.

Μάλιστα, την περασμένη Τετάρτη, το Δημοτικό Συμβούλιο της Κομοτηνής αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το θέμα. Η συνάντηση αυτή θα γίνει σε συνεννόηση με άλλους φορείς της περιοχής, και τους βουλευτές Ροδόπης, αλλά και με τη συμμετοχή της επιτροπής που έχει συσταθεί από τη Νομική Κομοτηνής για τη διαχείριση του ζητήματος. Μάλιστα μέλη της επιτροπής παρέστησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής και ζήτησαν δυναμική αντίδραση τόσο από το Δήμο όσο και από όλη την κοινωνία.

Σημειώνεται πως για το συγκεκριμένο θέμα, πριν από λίγους μήνες, είχε γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κομοτηνή, ενώ η Πρυτανεία του Δημοκριτείου είχε αποφασίσει για αρκετές ημέρες και την αναστολή όλων των μαθημάτων. Βασικότερη πηγή ανησυχίας από τη δημιουργία της Νομικής στην Πάτρα, για την Κομοτηνή, είναι ότι οι φοιτητές από το Λεκανοπέδιο θα προτιμούν να δηλώνουν τη Σχολή της Πάτρας καθώς βρίσκεται πολύ πιο κοντά στο σπίτι τους.

Διαφωνεί η ΝΔ με τη Νομική της Πάτρας

Να σημειωθεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πάρει, δια του προέδρου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκάθαρη θέση κατά της δημιουργίας Νομικής στην Πάτρα. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί πως: «η μελλοντική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα ακυρώσει την πρόθεση της σημερινής κυβέρνησης να ιδρύσει τέταρτη Νομική Σχολή».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΝΟΔΕ ΝΔ Αχαΐας, η οποία με ανακοίνωσή της έχει ταχθεί κατά της δημιουργίας Νομικής στην Πάτρα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις