Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Δυτική Ελλάδα: Με πρωταγωνιστή τα Ελληνικά Πετρέλαια τρέχουν οι διαδικασίες εξόρυξης του μαύρου χρυσού

Δυτική Ελλάδα: Με πρωταγωνιστή τα Ελληνι...

Κατάκολο και Πατραϊκός Κόλπος στο επίκεντρο

Παρούσα στον παγκόσμιο χάρτης της πετρελαϊκής δραστηριότητας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων είναι πλέον η Ελλάδα με τις διαδικασίες για την έρευνα κοιτασμάτων να έχει ξεκινήσει σε πάνω από 10 περιοχές. Με πρωταγωνιστή τα Ελληνικά Πετρέλαια, την εθνική εταιρεία πετρελαίων, η Ελλάδα έχει καταφέρει να προσελκύσει πολυεθνικές εταιρείες-κολοσσούς, όπως η Total, η ExxonMobil, η Repsol, η Edison, οι οποίες συμμετέχουν κοινοπρακτικά στη διερεύνηση του ελληνικού υπεδάφους, µε τις προσδοκίες να είναι εξαιρετικά μεγάλες.

Αυτήν τη στιγµή σε παραγωγή συνεχίζουν να παραµένουν µόνο τα κοιτάσµατα του Πρίνου, όπου από την αρχή του έτους µπήκε σε παραγωγή και το «Πεδίο Ε». Ωστόσο, σε φάση ανάπτυξης βρίσκεται και το διαπιστωµένο από παλιά κοίτασµα του Κατακόλου στη Δυτική Ελλάδα. Την ίδια ώρα έχουν προχωρήσει σηµαντικά οι αρχικές έρευνες στον Πατραϊκό Κόλπο, όπου στις αρχές του 2020 τα ΕΛΠΕ θα κάνουν την πρώτη ερευνητική γεώτρηση.

Στη διαδικασία των σεισµικών ερευνών βρίσκεται και η χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, µε τις εργασίες να έχουν προς το παρόν σταµατήσει λόγω του χειµώνα. Περιοχές στις οποίες έχουν ήδη υπάρξει παραχωρήσεις και έχουν υπογραφεί και επικυρωθεί οι συµβάσεις είναι, στην ηπειρωτική Ελλάδα, η Αρτα-Πρέβεζα, η Αιτωλοακαρνανία και η Βορειοδυτική Πελοπόννησος, και στη θάλασσα το οικόπεδο 2 στο Βόρειο Ιόνιο και -από πολύ παλιά- το Θρακικό Πέλαγος, όπου τα ΕΛΠΕ σε συνεργασία µε την CALFRAC αναζητούν τρόπους επαναδραστηριοποίησης.

Υπάρχουν, τέλος, τέσσερις θαλάσσιες περιοχές για τις οποίες έχουν µονογραφηθεί οι παραχωρήσεις, αλλά αναµένεται να κυρωθούν το επόµενο διάστηµα από τη Βουλή. Πρόκειται για τα πολύ βαθιά νερά δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου τα ΕΛΠΕ «έφεραν» την Total και την ExxonMobil, το οικόπεδο στο Ιόνιο που έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία Repsol και ΕΛΠΕ και, τέλος, το οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, από τον προηγούµενο γύρο παραχωρήσεων, που βρίσκεται και αυτό στην τελική φάση.

Την ίδια στιγµή, η Ε∆ΕΥ (Ελληνική ∆ιαχειριστική Αρχή Υδρογονανθράκων) προετοιµάζεται να «βγει» στις διεθνείς αγορές προς αναζήτηση ενδιαφεροµένων για νέες περιοχές, από εκείνες, επί της ουσίας, που είχαν παραµείνει αδιάθετες σε προηγούµενους κύκλους παραχωρήσεων και των οποίων τα στοιχεία και δεδοµένα έχουν αναλυθεί εκ νέου και εµπλουτιστεί, µε στόχο να κινητοποιηθεί νέο επενδυτικό ενδιαφέρον. Ηδη, στις 18 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσµία για την υποβολή προσφορών στον διαγωνισµό της Ε∆ΕΥ για την εκπόνηση της στρατηγικής µελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της περιοχής νοτίως της Κρήτης.  Πρόκειται για θαλάσσια οικόπεδα που βρίσκονται ανατολικότερα των περιοχών που παραχωρήθηκαν στις Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ, στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

 

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά