Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το "φάντασμα" του 409 πρώην στρατιωτικού νοσοκομείου και η εμπλοκή που το έχει αφήσει ερειπωμένο κι έρημο εδώ και 2 χρόνια

Το "φάντασμα" του 409 πρώην στ...

Το κληροδότημα κι όρος που δεν αφήνει πολλά περιθώρια...

Έχουν περάσει σχεδόν δυο χρονια από την ημέρα που το 409 πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο της Πάτρας ερήμωσε, με τη μετεγκατάσταση των κλινικών του στο νέο κτίριο του Γενικού Νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας.

Από εκείνες τις μέρες του Μαρτίου του 2017 που γινόταν η μετεγκατάσταση του ιατρικού εξοπλισμού είχε ξεκινήσει η συζήτηση για την αξιοποιηση του ακινήτου. Πέρασαν περισσότερες από 600 ημέρες κι ακόμη δεν υπάρχει σαφής απάντηση για το τι πρόκειται να γινει κι όσο ο χρονος περνά τόσο η κατάσταση γίνεται δυσκολότερη για το ήδη γερασμένο οίκημα.

 

 

Πληροφορίες θέλουν να υπάρχει … εμπλοκή στη διαχείριση του κτιρίου ανάμεσα στα Υπουργεία Υγείας και Εθνικής Άμυνας και τους κληρονόμους του κτιρίου. Κι αυτό γιατί η διαθήκη βάση της οποίας γίνεται η διαχείριση του κληροδοτήματος έχει ως απαράβατο όρο τη χρήση του για τη λειτουργία υγειονομικής μονάδας η οποία θα εξυπηρετεί και τον στρατό.

Μέχρι την μετεγκατάσταση των κλινικών η διαχείριση γινόταν από την 6η ΥΠΕ, η οποια την επέστρεψε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όταν έφυγαν για το ΓΝ Πατρών Αγ. Ανδρέας εξοπλισμός και γιατροί.

Αν η περαιτέρω αξιοποίηση του οικήματος του 409 δεν γίνει υπό τον όρο που αναφέρει η διαθήκη ανοίγει ο δρομος διεκδίκησής του από τους κληρονόμους.

Αυτός ο όρος άλλωστε εμπόδισε και την 6η Υγειονομική Περιφέρεια να το αξιοποιήσει για τη στέγαση κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου.

Την ίδια ώρα η υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Αχαϊα Ανδρέα Κατσανιώτη, αποκάλυψε ότι το Υπουργειο της εν αγνοία του Υπουργείου Υγείας προχώρησε στην αναζήτηση ιδιώτη για την αξιοποίηση του πρώην στρατιωτικού νοσοκομείου. Κάτι που ωστόσο δεν μπορεί να υλοποιηθεί με δεδομένα τα όσα αναφέρονται στη διαθήκη.

Υπενθυμίζεται ο παραιτηθείς πλέον υπουργός εθνικής άμυνας Πάνος Καμμένος λίγο μετά τη μετεγκατάσταση του  409 Στρατιωτικού Νοσοκομείου είχε εκφράσει την πρόθεση να το επαναλειτουργήσει σαν ένα πρότυπο Πρωτοβάθμιο Ιατρικό κέντρο που θα αποτελείται από στρατιωτικούς ιατρούς όλων των Σωμάτων, και παράλληλα θα παρέχει φαρμακευτικό υλικό για στρατιωτικούς εν αποστρατεία και εν ενεργεία.

Πρακτικά όλα αυτά σημαίνουν πως άμεσα τα Υπουργεί Υγείας και Εθνικής Άμυνας θα πρέπει να συνεργαστούν για να βρεθεί μια λύση πριν το κτίριο αρχίσει να καταρρέει παραδομένο στη φθορά του χρόνου.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ 409 ΚΑΙ Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟ

Οι έντονες διαµάχες που επικράτησαν στην Πατρινή κοινωνία περί της τοποθεσίας ίδρυσης του Σανατορίου, έδωσαν την ιδέα στον Πατρινό βιοµήχανο και µεγαλέµπορο Βασίλειο Μαραγκόπουλο, να αναλάβει στις 13 Μαΐου 1936 την πρωτοβουλία σύσκεψης όλων των οργανώσεων της Πάτρας .

Η ενέργεια και οι προτάσεις του βρίσκουν ανταπόκριση, τόσο µεταξύ των τοπικών φορέων, όσο και από το Υπουργείο Υγιεινής και έτσι το Μάρτιο του 1937, στη θέση «Ζάστοβα» στις πλαγιές του Παναχαϊκού όρους, πλησίον του χωριού Ελεκίστρα, άρχισε η ανέγερση κτιρίου- νοσοκοµείου , το οποίο θα προοριζόταν να λειτουργήσει ως σανατόριο .

Επιπλέον, κατασκευάσθηκε και δρόµος µήκους 15 χλµ., που οδηγούσε στο περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου. Η κατασκευή του κτιρίου και του δρόµου έγιναν µε δαπάνες του Βασιλείου Μαραγκόπουλου, ο οποίος ήταν από τους µεγάλους ευεργέτες της πόλης των Πατρών. Είναι χαρακτηριστικό του πνεύµατος της εποχής, ότι ο Βασίλειος Μαραγκόπουλος χρησιµοποί ησε για όλες τις εργασίες κατοίκους των γύρω χωριών, τους οποίους επλήρωνε εξ ιδίων.

Πίστευε πως η σωστή φιλανθρωπία δεν είναι να χορηγούνται επιδόµατα στους φτωχούς αλλά να τους αναθέτουν δουλειά, ώστε εργαζόµενοι να κερδίζουν τα προς «το ζην».

Με δαπάνες του ιδίου ανεγέρθηκε στη συνοικία του Προφήτη Ηλία το Μαραγκοπούλειο Στρατιωτικό Νοσοκοµείο Πατρών, το οποίο ήταν γνωστό µε την ονοµασία «409 Στρατιωτικό Νοσοκοµείο» και που μεχρι το 2017 αποτελoύσε παράρτηµα του Νοσοκοµείου του Αγίου Ανδρέα Πατρών.

Ανδριάντας του Βασίλη Μαραγκόπουλου μάλιστα βρίσκεται μέσα στο προαύλιο του 409 πρώην Στρατιωτικού Νοσοκομείου. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 17 Μαΐου 1953.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις