Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οι «παράξενοι» και μόνιμοι κάτοικοι της Πανεπιστημιούπολης της Πάτρας - ΦΩΤΟ

Οι «παράξενοι» και μόνιμοι κάτοικοι της ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Μια ματιά στη χλωρίδα και την πανίδα

Πλούσια και ενδιαφέροντα στοιχεία για την Πανεπιστημιούπολη της Πάτρας περιλαμβάνει το λεύκωμα του Παναγιώτη Λαμπρόπουλου, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του Γιάννη Πικραμένου. Πρόκειται για ένα φωτογραφικό οδοιπορικό, το οποίο περιλαμβάνει εικόνες και στοιχεία για τη χλωρίδα και την πανίδα της Πανεπιστημιούπολης.

Στον φυσικό χώρο της Πανεπιστημιούπολης συναντάμε δύο ποταμούς, τον Σέλεμνο και τον Χάραδρο.  Στην κοίτη του Χαράδρου «φιλοξενούνται» κέντρανθοι, βερμπάσκα, θυμάρια, ασφάκες, πλατάνια, αγραπιδιές, σχίνοι και κουτσουπιές.

Όπως γράφει στο λεύκωμα (εκδόθηκε το 2008)  ο τότε Αναπληρωτής  Καθηγητής  Τμήματος Βιολογίας  παρά την υλοποίηση  ενός εντατικού προγράμματος απόκτησης κτιριακής υποδομής, η Πανεπιστημιούπολη δεν είναι ολοκληρωτικά αποστερημένη από τους «φυσικούς» κατοίκους της.

Τα ζώα που πρώτα και αμέσως γίνονται αντιληπτά από τους επισκέπτες της Πανεπιστημιούπολης είναι τα πουλιά. Περιστέρια, δεκαοχτούρες, κούκοι, κουκουβάγιες, γκιόνηδες, καρακάξες, κουρούνες, καρδερίνες και άλλα, «κατοικούν» στην περιοχή.

 

Πέρα από τα πουλιά υπάρχουν και άλλα ζώα, όπως σκαντζόχοιροι, νυχτερίδες, κουνάβια, νυφίτσες, αλεπούδες, ασβοί, φίδια, χελώνες, βάτραχοι. Υπάρχουν περισσότερα από 20 είδη θηλαστικών, 18 είδη ερπετών και 3 – 4 είδη αμφίβιων. Βέβαια ενώ ο αριθμός των ειδών δεν είναι μικρός, οι πληθυσμοί τους παρουσιάζουν αριθμητική και χωρική συρρίκνωση, σύμφωνα με τον κ. Χονδρόπουλο.

 

«Ματιές» στη χλωρίδα

Η εμφάνιση της Πανεπιστημιούπολης σύμφωνα με τον Δασολόγο – Περιβαλλοντολόγο, Δρ. Γιώργο Χρονόπουλο, μεταμόρφωσε το τοπίο . Η προϋπάρχουσα φυσική βλάστηση κατακερματίστηκε και τμήματα βιοτόπων καταστράφηκαν ή αλλοιώθηκαν, ωστόσο εποίκισαν και νέα είδη, πέρα από αυτά που χάθηκαν ή έγιναν σπάνια.

Στην Πανεπιστημιούπολη έχουν καταγραφεί περίπου 330 είδη αυτοφυούς (άγριας χλωρίδας).

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις