ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

SPOTLIGHT

/

Μια ιστορία σαν…σινεμά – Ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα για τα 40 χρόνια της Κινηματογραφικής Λέσχης Πατρών

 Μια ιστορία σαν…σινεμά – Ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα για τα 40 χρόνια της Κινηματογραφικής Λέσχης Πατρών
Μακρυγένη Ελευθερία

Μόλις κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία

«Τη μέρα που η φίλη μου η Μαρί χτύπησε την πόρτα μου, κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 1980 (μόλις είχαμε γυρίσει από Αμερική) και μου είπε: «Κατέβα θα πάμε κάπου που θα σου αρέσει», δεν φανταζόμουν ότι θα ξεκινούσα μια νέα φάση ζωής. Βρέθηκα στην Ομόνοια , στην πλατεία της Πάτρας και στον Κινηματογράφο{…} Κόλλησα! Δεν έφυγα ποτέ! Σαν θεατής, σαν φίλος, σαν μέλος, σαν ταμίας, σαν επικεφαλής του ΔΣ της Λέσχης, πέρασα από όλα τα σκαλιά της ιεραρχίας!». Αυτό είναι ένα μικρό παράθεμα από τα όσα γράφει η Πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρών Ελένη Δάσιου, στο βιβλίο – λεύκωμα που κυκλοφόρησε για τα 40 χρόνια της Λέσχης.

Είναι αδύνατον 40 χρόνια μιας τόσο  πολύπλευρα δραστήριας, Λέσχης να χωρέσουν σε μερικές σελίδε,ς όμως ο αναγνώστης εύκολα μπορεί να εισπράξει κάτι από την αγάπη και το «πνεύμα» των σινεφίλ.

Στο λεύκωμα, που επιμελήθηκαν ο Κώστας Λογαράς και η Ελένη Δάσιου και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πικραμένος»  μιλούν μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης, «ξετυλίγεται» η ιστορία της, παρουσιάζονται οι δραστηριότητές της ενώ παρατίθενται, τόσο τα θεωρητικά κείμενα για τον κινηματογράφο που έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στα προγράμματα, όσο και ο πλήρης κατάλογος των ταινιών της 40ετίας.

Η ιστορία της Λέσχης και ο πρόγονός της

Για ένα μικρό χρονικό διάστημα, όπως διαβάζουμε στο λεύκωμα της Λέσχης, λειτούργησε, αρχής γενομένης το 1961, Κινηματογραφική λέσχη στην Πάτρα. Πρακτικό αναφέρεται στην περί «Ιδρύσεως εν Πάτραις Σωματείου υπό την επωνυμίαν «Ελληνικός Σύνδεσμος Ερασιτεχνών Κινηματογραφιστών Ε.Σ.Ε.Κ. και εκλογής προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου», στο οποίο αναγράφεται το πρώτο ΔΣ. και υπογράφεται από 23 ιδρυτικά μέλη.

Το Ιδρυτικό Καταστατικό της Κινηματογραφικής Λέσχης εγκρίθηκε και υπεγράφη στις 25 Σεπτεμβρίου 1978.

Τα ιδρυτικά μέλη της Λέσχης ήταν οι:

Βασίλης Μακιός

Ηλίας Κούβελας

Ρέα Γαλανάκη

Αλέξης Σίνος

Άνθη Τομαρά

Βίκυ Παπαδοπούλου

Πέτρος Χρυσοβιτσάνος

Γεωργία Κάνιστρα

Αναστασία Βελλοπούλου

Φωτεινή Βελλοπούλου

Γεώργης Σπαθαράκης

Βαρβάρα Δεσποινιάδου

Ελένη Παπαευθυμίου

Αντιγόνη Ζαραροπούλου

Χαρουτιούν Ατταριάν

Βασίλης  Τζάννες

Αγγελική Χριστοπούλου

Καλλιρρόη Μαλλιώρη

Βασίλης Λαδάς

Ελένη Ζουρνά

Κώστας Σπαρτινός

Βασίλης Χριστόπουλος

Η πρώτη αίθουσα προβολής και στέκι της ήταν το σινέ Ομόνοια. Οι κινηματογραφικές αίθουσες που χρησιμοποίησε η Λέσχη για τις προβολές της ήταν oι:

OMONOIA, ΕΛΠΙΣ, ΠΑΛΛΑΣ, ΠΑΝΘΕΟΝ, ΑΣΤΥ, ΙΝΤΕΑΛ (παλιό), STER CINEMAS, ODEON VESO MARE (2009 – σήμερα).

Επίσης γινόταν μια δεύτερη επιπλέον προβολή την εβδομάδα, ως art cinema κάθε Δευτέρα στο νέο Ιντεάλ από το 2006 – 2009.

 

Σινέ Ομόνοια 1984

Σινέ Ομόνοια 1984

Σινέ Ομόνοια 1984

Ο περίφημος χορός μεταμφιεσμένων

Πραγματοποιείται κάθε χρόνο αδιαλείπτως από το 1979 ως σήμερα, την τελευταία Παρασκευή της αποκριάς, με διαφορετικό θέμα και η μεταμφίεση είναι υποχρεωτική. Ο όρος τηρείται απαρέγκλιτα για όλους ανεξαιρέτως. Όπως αναφέρεται στο λεύκωμα, το οποίο περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ξεκίνησε σαν ιδιωτικό πάρτι. Στη συνέχεια μεγάλωσε προσελκύοντας  παράγοντες και εκτός τοπικής κοινωνίας, από τον καλλιτεχνικό και επιστημονικό κόσμο και τον κόσμο της πολιτικής .

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ από τον χορό και άλλες εκδηλώσεις - δραστηριότητες

Σχόλια

Spotlight