Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Αλλοίωση της κοίτης του ποταμού Κράθη στο Δήμο Ακράτας

Αλλοίωση της κοίτης του ποταμού Κράθη στ...
Πετρή Σμαρώ

Εργασίες διάνοιξης δρόμων, κοπής δέντρων και αμμοληψίας

Με επιστολή τους προς την εταιρεία J&P ΑΒΑΞ Α.Ε., η οποία κοινοποιείται στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ΕΥΔΕ Μελετών, Κατασκευών Έργων Παραχώρησης Πελοποννήσου, στην Κοινοπραξία «Ολυμπία Οδός», στο Δήμο Ακράτας, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Δ/νση Ελέγχου Κατασκευής Έργων (ΔΕΚΕ), στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας, Δ/νση Τεχνικών  Έργων, στο Δασαρχείο Αιγίου και στον τοπικό τύπο, η  υπεύθυνη και τα Μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κ.Π.Ε. Ακράτας, επισημαίνει ότι μετά από αυτοψία διαπίστωσε αλλοίωση του ποταμού Κράθη Ακράτας και ζητά από την εταιρεία να γνωστοποιήσει, μεταξύ άλλων, την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων καθώς επίσης ποιες ενέργειες έχει δεσμευτεί να αναλάβει για την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου μετά το πέρας των εργασιών.

Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Μετά από καταγγελίες που μας έχουν κοινοποιηθεί από τις 19-11-2010, πραγματοποιήσαμε αυτοψία στην κοίτη του ποταμού Κράθη, όπου διαπιστώσαμε εκτεταμένες εργασίες διάνοιξης δρόμων, κοπής δέντρων, αμμοληψίας και θραύσης βράχων από την εταιρεία J&P ΑΒΑΞ.

Επίσης στο φωτογραφικό αρχείο που μας κατατέθηκε αποτυπώνονται η κίνηση βαρέων οχημάτων και η αλλαγή της γεωλογικής φυσιογνωμίας της περιοχής με μετακινήσεις υλικών και περιορισμό της φυσικής ροής του ποταμού. Η περιοχή του βόρειου τομέα της κοίτης του Κράθη είναι ιδιαίτερης αισθητικής αξίας και λειτουργεί ως πόλος έλξης τόσο για τους κατοίκους της περιοχής της Ακράτας  όσο και για τις περιβαλλοντικές ομάδες από σχολεία όλης της χώρας που επισκέπτονται τον ποταμό Κράθη στη θέση «Φούρνοι». Η κοίτη του ποταμού Κράθη ανήκει στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού, του οποίου το βόρειο άκρο ορίζεται στις συντεταγμένες Χ, Ψ= (349241, 4221923) και ( 34819,1 4221902) σύμφωνα με την Κ.Υ.Α 40390/01.10.2009. Η υδρολογική και η γεωστατική συμπεριφορά της περιοχής είναι κρίσιμη για την κωμόπολη της Ακράτας και το χωριό Ποροβίτσα, που είναι χτισμένα στο προσχωσιγενές υλικό του ποταμού Κράθη. Παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την άδεια βάση ποιας άδειας πραγματοποιείτε τις περιγραφόμενες εργασίες, καθώς επίσης ποιες ενέργειες έχετε δεσμευτεί να αναλάβετε για την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου μετά το πέρας των εργασιών. Τέλος παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για το αν έχετε λάβει υπόψη σας αντιπλημμυρική μελέτη που να εξασφαλίζει ότι οι επεμβάσεις στην κοίτη του ποταμού δε θα προκαλέσουν μελλοντικές πλημμύρες στην περιοχή».

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΩΙΤΣΟΥΔΗΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις