Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ίδρυμα ογκολογικών ασθενών «Η Ελπίδα» - Στήριξη ουσίας και αξιοπρέπειας

Πάτρα: Ίδρυμα ογκολογικών ασθενών «Η Ελπ...

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ

Πολύτιμη στήριξη και διέξοδο αποτελεί για τους καρκινοπαθείς, οι οποίοι εκ των πραγμάτων βιώνουν το δικό τους Γολγοθά, το Ίδρυμα Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών ‘Η ΕΛΠΙΔΑ’, που διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές για να φιλοξενεί δωρεάν ογκολογικούς ασθενείς μαζί με τους συνοδούς τους από όλη τη Νοτιοδυτική Ελλάδα. Ο ξενώνας του ιδρύματος βρίσκεται στην Πάτρα, πολύ κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου και φιλοξενεί ασθενείς οι οποίοι αναγκαστικά πρέπει να μετακινηθούν στην Αχαϊκή πρωτεύουσα για να υποβληθούν σε θεραπευτικές αγωγές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, καθώς και στο Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο «Ο Άγιος Ανδρέας».

Ο ξενώνας τέθηκε σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο του 2013 και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 9.489 διανυκτερεύσεις, μεταξύ των οποίων και αρκετοί Ηλείοι. Ο αριθμός αυτός σαφέστατα αποδεικνύει την αναγκαιότητα ύπαρξής του και όσοι μπαίνουν σε αυτή την περιπέτεια γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει να υπάρχει ένας χώρος δωρεάν διαμονής και σίτισης, κατά την διάρκεια της θεραπευτικής αγωγής.

Το Ίδρυμα Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών «Η ΕΛΠΙΔΑ» ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της τέως Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας. Έχει χαρακτηριστεί ως έργο πιλοτικό και πρωτοποριακό για όλη τη χώρα. Με το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» εποπτεύεται ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Εξυπηρετεί ογκολογικούς ασθενείς οικονομικά αδύναμους, οι οποίοι υποβάλλονται σε θεραπευτική αγωγή στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Πάτρας, τα οποία έχουν ογκολογικά Τμήματα και προέρχονται από Μεσσηνία, Ηλεία, ορεινή Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και τα νησιά του Ιονίου Πελάγους. Η κατασκευή και ο εξοπλισμός του χρηματοδοτήθηκαν από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης της τέως Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας και από δωρεές φορέων και προσώπων.

Οι υποδομές

Η «ΕΛΠΙΔΑ» διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές για να φιλοξενεί δωρεάν ογκολογικούς ασθενείς μαζί με τους συνοδούς τους, από όλη την Νοτιοδυτική Ελλάδα. Η συμβολή του Ιδρύματος είναι καθοριστική, καθώς ελαχιστοποιείται η ταλαιπωρία του ασθενούς και του δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσει συστηματικά την θεραπευτική του αγωγή.

Το κτήριο περιλαμβάνει δύο  ορόφους, με 23 δίκλινα δωμάτια, χώρους υποδοχής, τραπεζαρία, γραφεία, σαλόνι και ημιυπόγειο τεχνικό όροφο. Οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να συνοδεύονται. Οι συνοδοί δύναται να φιλοξενούνται κι αυτοί μαζί με τον ασθενή, καθ’όλη τη διάρκεια της θεραπευτικής αγωγής του, καταβάλλοντας συμβολικά το χρηματικό ποσό των 10 ευρώ για κάθε ημέρα παραμονής, αν και όπως ανέφερε ο διευθυντής του Ιδρύματος κ. Χρήστος Παπασημακόπουλος, σε περιπτώσεις που όντως υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα δεν καταβάλλουν χρήματα ούτε οι συνοδοί. Για τους ασθενείς, εκτός από τη διαμονή παρέχεται επίσης δωρεάν και πλήρης διατροφή, που περιλαμβάνει πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό γεύμα.

Αναγκαία η ύπαρξή του

 

Όπως εξηγεί ο κ. Παπασημακόπουλος, με δεδομένο ότι παρατηρείται μεγάλη αύξηση σε ογκολογικά κρούσματα, το Ίδρυμα διαθέτει τις κλίνες του κατά σειρά προτεραιότητας και σύμφωνα πάντα με το παραπεμπτικό του θεράποντος ιατρού.

«Για να δεχτούμε έναν ασθενή, πρέπει να έχουμε το παραπεμπτικό του γιατρού, ο οποίος καθορίζει και το χρονικό διάστημα παραμονής του ασθενούς στο Ίδρυμα. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί η διαμονή να είναι και τρεις μήνες» ανέφερε ο κ. Παπασημακόπουλος, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην προσφορά του Ιδρύματος: «Ο αριθμός ασθενών που έχει φιλοξενηθεί τα τελευταία τρία χρόνια στο Ίδρυμα είναι ιδιαίτερα υψηλός και αποδεικνύει την αναγκαιότητα ύπαρξής του. Καλύπτουμε όλη τη νοτιοδυτική Ελλάδα και η πλειοψηφία όσων έρχονται στον ξενώνα είναι άνθρωποι με οικονομικά προβλήματα, που δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται σε καθημερινή βάση και δεν τους το επιτρέπει και η θεραπευτική αγωγή. Έτσι, με τη λειτουργία του ξενώνα λύνουμε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα και σχεδόν σε ημερήσια βάση φιλοξενούμε 30 με 35 άτομα. Οι ασθενείς είναι πολύ ευχαριστημένοι από την παραμονή τους και τη φιλοξενία και οι κριτικές είναι θετικές από όλους».

Ο ξενώνας παραμένει κλειστός τα Σαββατοκύριακα, καθώς δεν γίνεται θεραπευτική αγωγή Σάββατο και Κυριακή, οπότε οι ασθενείς μετακινούνται στα σπίτια τους και τις οικογένειές τους.

Στήριξη

Στην πρόσφατη συνεδρίασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, μέσω της τροποποίησης του ήδη εγκεκριμένου οικονομικού προϋπολογισμού για το 2016 του Ιδρύματος, ενέκρινε την πρόσληψη πέντε υπαλλήλων στον Ογκολογικό ξενώνα και πιο συγκεκριμένα 4 υπαλλήλων ΤΕ Νοσηλευτικής και ενός ακόμα ΤΕ Κοινωνικού Λειτουργού.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπασημακόπουλος, για το Ίδρυμα αποτελούν μεγάλη βοήθεια και οι χορηγίες, ενώ από την εστία παρέχεται το φαγητό για να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες και φυσικά όποιος θέλει να προσφέρει και να στηρίξει την προσπάθεια, η προσφορά του είναι ευπρόσδεκτη.

«Στα πλαίσια της κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης, η λειτουργία του Ιδρύματος κρίνεται απαραίτητη για τους πάσχοντες συνανθρώπους μας, έτσι ώστε να συνεχίσουμε συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας τους, χαρίζοντάς τους ποιότητα και αξιοπρέπεια στη ζωή»επισημάνθηκε από τον κ. Παπασημακόπουλο, ο οποίος ανέφερε ότι τα χρόνια λειτουργίας του ιδρύματος έχουν φιλοξενηθεί εκεί και πολλοί Ηλείοι και το ίδρυμα είναι στη διάθεσή τους.

Το Ίδρυμα βρίσκεται επί της οδού Ιπποκράτους στο Ρίο Πατρών και όποιος χρειάζεται να επικοινωνήσει μπορεί να το κάνει στο τηλέφωνο: 2610-911431.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις