Σύντομα σε ισχύ η παγκόσμια συμφωνία για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία την επικύρωση από την Ε.Ε. της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. Η ταχύτατη διαδικασία που ακολουθήθηκε θα επιτρέψει να τεθεί σύντομα σε ισχύ η παγκόσμια συμφωνία για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και συνεπώς της ανόδου της μέσης θερμοκρασίας στον πλανήτη.
Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν με 610 ψήφους υπέρ, 38 κατά και 31 αποχές να επικυρωθεί η συμφωνία από όλες τις χώρες-μέλη.
Μετά τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ινδία, τους κύριους παράγοντες ρύπανσης του πλανήτη, η Ε.Ε. θα ενημερώσει μέσα στις επόμενες ημέρες τον ΟΗΕ σχετικά με την επικύρωση της συμφωνίας, παράλληλα με τις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες θα έχουν οριστικοποιήσει έως τότε την επικύρωσή της σε εθνικό επίπεδο.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Κλίματος και Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανέτε, δήλωσε ότι «η έγκριση της συμφωνίας σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
«Στόχος όλων μας είναι να μετατρέψουμε τις δεσμεύσεις μας σε πράξη» υπενθύμισε.
Η συμφωνία, που υπεγράφη το προηγούμενο Δεκέμβρη, μπορεί να τεθεί σε ισχύ μόνο αν επικυρωθεί από 55 χώρες τουλάχιστον.
Στις χώρες αυτές πρέπει να αντιστοιχεί επίσης το 55% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Οι χώρες που την έχουν επικυρώσει μέχρι στιγμής αντιστοιχούν μόνο στο 52% των εκπομπών. Με την επικύρωση της Ε.Ε. όμως, που ευθύνεται για το 12% των εκπομπών σε παγκόσμιο επίπεδο, ξεπερνάται το όριο του 55%.
Βέβαια, πρόσφατη επιστημονική μελέτη υποστηρίζει ότι ακόμα και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της συμφωνίας, η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη είναι πολύ πιθανό να φτάσει τους 1,5 βαθμούς στις αρχές της δεκαετίας του 2030 και τους 2,0 βαθμούς μέχρι το 2050, πολύ νωρίτερα δηλαδή από ότι πιστεύεται.
Ο Ρόμπερτ Ουάτσον, πρώην επικεφαλής της Διακυβερνητικής Υπηρεσίας του ΟΗΕ για το Κλίμα (IPCC), ο οποίος έχει επίσης εργαστεί για τη NASA, την Παγκόσμια Τράπεζα και τον Λευκό Οίκο ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να πετύχουμε το στόχο των 1,5 βαθμών. Για να επιτευχθεί το όριο των 2 βαθμών, οι προσπάθειες θα πρέπει να τριπλασιαστούν σε σχέση με ό,τι προβλέπει η περυσινή Συμφωνία του Παρισιού».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr










