Back to Top
#TAGS Κορωνοϊός Επίδομα 800 ευρώ Πατρών-Πύργου Έβρος
Εξάπλωση κορωνοϊού Χάρτης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Δυτική Ελλάδα-Προσφυγικό: Έρχονται κι άλλα hot spots στην Ηλεία-Ποιες περιοχές έχουν "προβάδισμα"-Συνεδριάζει το Αίγιο για τους χώρους φιλοξενίας

Δυτική Ελλάδα-Προσφυγικό: Έρχονται κι άλλα hot spots στην Ηλεία-Ποιες περιοχές έχουν "προβάδισμα"-Συνεδριάζει το Αίγιο για τους χώρους φιλοξενίας

Η συνάντηση έγινε χθες στην Αθήνα

Η προετοιμασία και άλλων κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στην Ηλεία, ήταν η μεγαλύτερη είδηση που βγήκε από τη συνάντηση του δημάρχου Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας και υπεύθυνο για το θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος Δημήτρη Βίτσα. Η συνάντηση έγινε χθες στην Αθήνα συμμετείχε και ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Μίγκος.

Αδειάζουν το παραθεριστικό κέντρο LM Village στη Μυρσίνη του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης- Εντός των επόμενων ημερών φτάνουν οι πρόσφυγες

Δυτική Ελλάδα:Έρχονται 300 πρόσφυγες στην Ηλεία ...

Σκοπός της επαφής αυτής ήταν να συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες για την εγκατάσταση προσφύγων στο παραθεριστικό κέντρο LM VILLAGE στη Μυρσίνη και να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Στην κουβέντα που έγινε ο κ. Βίτσας πληροφόρησε τους εκπροσώπους του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης για το θέμα της δημιουργίας κέντρων φιλοξενίας στην Ηλεία πέραν του LME Village.

Δυτ. Ελλάδα: Σε επαγρύπνηση αστυνομία και λιμενικό για το ...

Δυτική Ελλάδα: Χωρίς αποφάσεις η σύσκεψη για το ...

Ο συριακής καταγωγής Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης δηλώνει: «Θα δεχτούμε Σύριους πρόσφυγες πολέμου, όχι μετανάστες»


Τι είπαν Βίτσας - Μοράντ
Η συζήτηση ήταν εκτενέστατη (διήρκεσε πάνω από μιάμιση ώρα) και εξετάστηκαν όλες οι πτυχές του ζητήματος. Ο δήμαρχος πληροφόρησε τον αναπληρωτή Υπουργό ότι το παραθεριστικό κέντρο ανήκει και στο Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης και όχι στο Δήμο Φυλής όπως επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί, προσκομίζοντας του όλα τα σχετικά έγγραφα καθώς και αποδείξεις πληρωμής ενοικίων από το Δήμο Άνω Λιοσίων προς το Δήμο Λεχαινών για την ενοικίαση του 50% που ιδιοκτησιακά ανήκουν στο δήμο της Ηλείας, κατοχυρώνοντας τα δικαιώματα του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης.

Ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι δεν γνώριζε το ιδιοκτησιακό καθεστώς και ουσιαστικά παραπλανήθηκε από τους υπεύθυνους του Δήμου Φυλής γι αυτό και δεν είχε κάνει καμιά ενημέρωση στο δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης. Επιπλέον υποσχέθηκε ότι στο εξής ο δήμος Ανδραβίδας - Κυλλήνης θα είναι ισότιμος συνομιλητής και συνδιαχειριστης του κέντρου φιλοξενίας. Στην επιτροπή διοίκησης του κέντρου θα συμμετέχουν και άτομα από το Δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης. Ο κ. Μοράντ επέδωσε στον κ. Βίτσα και ιδιοχείρως την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, καθώς και το ψήφισμα των κατοίκων της Μυρσίνης και του ζήτησε να δεσμευτεί ότι θα τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στην απόφαση. Ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι θα εγκατασταθούν σύντομα, όταν ολοκληρωθούν πλήρως οι εργασίες από την Πολεμική Αεροπορία, 36 οικογένειες Σύριων προσφύγων πολέμου με παιδιά, που φιλοξενούνται τώρα στον Πειραιά.

Επιπλέον δεσμεύτηκε ότι η συνολική διαχείριση θα γίνει από το Κράτος. Δηλαδή η σίτιση, η φύλαξη και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, θα έχει πιο ενεργό ρόλο στη συνέχεια και μάλιστα θα προσληφθούν και εργαζόμενοι με οκτάμηνες συμβάσεις που θα εργάζονται αποκλειστικά στο χώρο φιλοξενίας των προσφύγων. Οι θέσεις αυτές προβλέπονται μόνο για δήμους που έχουν τέτοιες δομές.

Αυτοψία Βίτσα στο LM Village και πλήρης αποκατάσταση μετά τη χρήση


Ο κ. Βίτσας δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφθεί τον χώρο και ο ίδιος για να διαπιστώσει προσωπικά την εφαρμογή όλων των προϋποθέσεων. Μετά την αποχώρηση των προσφύγων, όπου ένα μέρος τους θα γυρίσει στην Συρία και ένα άλλο θα μεταφερθεί σε Ευρωπαϊκές χώρες και το τέλος της κρίσης το παραθεριστικό συγκρότημα το οποίο είναι πολλά χρόνια κλειστό, με τεράστιες ελλείψεις και λεηλατημένο, θα αποδοθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση πλήρως ανακαινισμένο και λειτουργικό η οποία με σωστό σχεδιασμό και ενέργειες θα το εκμεταλλευτεί πλέον ως προς το σκοπό που κατασκευάστηκε

. Ο αναπληρωτής υπουργός εκτίμησε ότι όχι μόνο δεν θα υποβαθμιστεί η περιοχή αλλά θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη, όπως θέσεις εργασίας, προμήθειες ειδών από την τοπική αγορά κλπ. Παράλληλα παρουσίασε τα κέντρα φιλοξενίας που λειτουργούν Πανελλαδικά και κάλεσε να τα επισκεφθούν εκπρόσωποι του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης, για να δουν τον τρόπο λειτουργίας τους. Επιπλέον ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, συνομίλησε με τον επικεφαλής αξιωματικό που έχει αναλάβει το LM Village και ο οποίος υποσχέθηκε αμέριστη συμπαράσταση και άμεση επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος που θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας των προσφύγων.

Και νέα κέντρα φιλοξενίας στην Ηλεία


Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας όπως γράφει το  ilialive.gr αποκάλυψε στους εκπροσώπους του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης πως στην Ηλεία θα δημιουργηθούν και άλλα κέντρα φιλοξενίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν προβάδισμα έχουν το παραθεριστικό κέντρο της 117 ΠΜ στη Μιμόζα της Κυλλήνης, κατασκηνώσεις της Εκκλησίας αλλά και ιδιωτικές κατασκηνώσεις που πιθανότατα να ενοικιαστούν για το σκοπό αυτό. Επίσης προχωρούν οι συζητήσεις με τους δήμους του νομού για την κατάθεση προτάσεων, ενώ υπάρχουν επαφές και με άλλους ιδιώτες που διαθέτουν μεγάλους χώρους που υπό προϋποθέσεις μπορεί να φιλοξενήσουν αρκετούς πρόσφυγες.

 

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγίου

Σήμερα "κληρώνει" για το τι στάση θα κρατήσει ο Δήμος Αιγιαλείας στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, κατόπιν της πρόσκλησης του Υπουργείου Εσωτερικών προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση που ζητά να υποδειχθούν χώροι προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων. Το θέμα θα συζητηθεί πρώτο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας.

Aίγιο: Σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο η δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων

 

Ειδήσεις