Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

"Κλειστόν λόγω κρίσης"-Καταιγισμός λουκέτων στην αγορά από τον Ιανουάριο- Έκλεισαν 150 επιχειρήσεις στην Πάτρα

"Κλειστόν λόγω κρίσης"-Καταιγι...

Η ιδιαίτερη περίπτωση του εμπορικού κέντρου

Το ντόμινο των λουκέτων στην εμπορική αγορά της Πάτρας δεν φαίνεται να έχει τελειωμό.

Η αρχή έγινε πριν απο περίπου μια πενταετία αλλά οι ρυθμοί στη συνέχεια ήταν καταιγιστικοί.

Είναι χαρακτηριστικό οτι απο τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο του 2015 ήδη έχουν κλείσει περισσότερες απο 150 επιχειρήσεις και πως στις ουρές των ανέργων προστέθηκαν τουλάχιστον 400-500 άτομα.

Τα στοιχεία προέρχονται απο το ισοζύγιο της έναρξης λειτουργίας νέων επιχειρήσεων και του λουκέτο σε κάποιες άλλες για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Αντίστοιχα ανησυχητικά ήταν τα στοιχεία που προέκυπταν και απο την πρόσφατη απογραφή και χαρτογράφηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας απο τον  Σεπτέμβριο 2013 έως τον Σεπτέμβριο 2014.

Τότε η αναλογία των κλειστών προς τις ανοιχτές επιχειρήσεις στο κέντρο της Πάτρας είχε κινηθεί πτωτικά το πρώτο εξάμηνο (από 24,1% τον Σεπτέμβριο σε 22,1% το Μάρτιο) ενώ στην συνέχεια επανήλθε στο επίπεδο του προηγούμενου Σεπτεμβρίου και έφτασε στο 24,2%.

Η περίπτωση της Πάτρας ενέχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς παρουσιάζει και σχετικά σταθερά πρότυπα χωρικής κατανομής των κλειστών επιχειρήσεων που φαίνεται ότι συγκεντρώνονται στο περίγραμμα του εμπορικού κέντρου.

Τα μεγαλύτερα θύματα, της επιδρομής της κρίσης εξακολουθούν να είναι τα εμπορικά καταστήματα πώλησης ειδών ένδυσης και υπόδυσης αλλά και οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων καθώς τα αυτοκίνητα έχουν γίνει πλέον είδος πολυτελείας, ενώ τα ακριβά αυτοκίνητα που κάποτε έκοβαν βόλτα στην πόλη της ...φιγούρας τώρα αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση.

Παρά τις εξαγγελίες περί ερχομού της ανάπτυξης, η Πάτρα δεν φαίνεται να την βλέπει ούτε με τα κυάλια, με τους δρόμους των «ενοικιάζεται» να αλλάζουν μόνο το ...χαρτί όταν αυτό φθείρεται από τον χρόνο και τις μικρές επιχειρήσεις εκτός κέντρου να εξακολουθούν να σφαγιάζονται από την κρίση.

Μόνο μέσα στο 2014 ανέστειλαν την λειτουργία τους 1.200 καταστήματα στην περιοχή των Πατρών, ενώ το πρώτο πεντάμηνο του 2015 αποδεικνύει οτι μάλλον έρχονται και άλλα λουκέτα καθώς είναι πολλοί οι έμποροι που βρίσκονται ένα βήμα πριν τα κλείσουν.

Οι οδοί Γούναρη (ιδίως ψηλά μετά το ύψος των Υψηλών Αλωνίων) και Κορίνθου, όπως και το στενάκι της Ραδινού κατέχουν τα σκήπτρα στα λουκέτα ενώ σε ό,τι αφορά την εστίαση και την αναψυχή, η Τριών Ναυάρχων μαζεύει τις στάχτες της, ιδίως μετά το «άνοιγμα» της Ηφαίστου στην διασκέδαση  «χτυπώντας» ακόμη και την περιβόητη Ρήγα Φεραίου η οποία ωστόσο εξακολουθεί να "βασιλεύει" τις περισσότερες ώρες της ημέρας, αποδεικνύοντας ότι ο πεζόδρομος είναι συνώνυμος της ευκαιρίας για βιώσιμα καταστήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ανακατατάξεις στην αγορά της Πάτρας: Κλείνουν τα εμπορικά, ανοίγουν καφέ, μπακάλικα, ζαχαροπλαστεία, φούρνοι και κουρεία!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά