Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Σχολή κόμικς στην Πάτρα: Φτιάχνοντας έναν κόσμο από το μηδέν

Σχολή κόμικς στην Πάτρα: Φτιάχνοντας ένα...

Όταν οι ήρωες παίρνουν «φωνή» - H «φιλοσοφία» των κόμικς

Τα κόμικς έχουν το δικό τους στέκι στην Πάτρα. Στην οδό Καποδιστρίου 24α ο Ανδρέας Αγγελόπουλος μαθαίνει σε μικρούς και μεγαλύτερους πώς να δημιουργούν κόμικς. Πρόκειται για τη μοναδική σχολή κόμικς στην Πάτρα, όπου το λευκό χαρτί γεμίζει με ιστορίες και δράσεις ηρώων, σχεδιασμένες με αγάπη και με δημιουργική ματιά.

Ο Ανδρέας Αγγελόπουλος έχει μαθητές που καλύπτουν ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα, από  μαθητές Γυμνασίου μέχρι επαγγελματίες μεγαλύτερης  ηλικίας και διαπιστώνει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον για τα κόμικς.

Η δημιουργία κόμικς δίνει πολλές διεξόδους. Άλλοι το αντιμετωπίζουν ως τέχνη, άλλοι ως μορφή έκφρασης, ως διαδικασία ψυχανάλυσης  άλλοι ως επαγγελματική  επιλογή.

Συναντήσαμε τον Ανδρέα Αγγελόπουλο στη σχολή του, Τετάρτη απόγευμα λίγο πριν υποδεχτεί τους μαθητές του για μια «ξενάγηση» στον κόσμο των κόμικς.

 

Της Ελευθερίας Μακρυγένη

 

Τα κόμικς ως ψυχανάλυση

«Μέσω  του κόμικς μπορείς από το μηδέν να φτιάξεις έναν κόσμο, που υπάρχει ή δεν υπάρχει ή είναι σύνθεση κάποιων οραμάτων, ονείρων κλπ. Φτιάχνοντας τον βασικό ήρωα, τους δεύτερους και τρίτους ήρωες , τους βάζεις να κινούνται. Είναι σαν να κινείς τα όνειρά σου και τον εαυτό σου ή τη σκέψη σου. Είναι ένας τρόπος να πω κάτι, να επικοινωνήσω  με κάποιον κι ενώ δε γνωριζόμαστε να γνωριστούμε τώρα και φυσικά να ηρεμήσω κι εγώ μέσα μου».

Το περιεχόμενο ενός κόμικ μπορεί να είναι;

«Τα πάντα και τίποτα. Είναι και μηδενιστικό. Κι όταν λέω τα πάντα το εννοώ. Δηλαδή κοινωνικό, αστυνομικό, πολιτική προσέγγιση, παρωδία που είναι πολύ ωραίο κι εύκολο σήμερα να παρωδείς την κατάσταση δίπλα σου. Από την οικογένεια μέχρι την κοινωνία γύρω μας».

Ποιο είναι το αγαπημένο σας θέμα;

«Η παρωδία».

Από την πόλη τι θα παρωδούσατε.

«Δεν μ΄ενδιαφέρει η πόλη. Είναι πολύ ωραία και ταυτόχρονα τόσο άσχημη που μηδενίζεται από μόνη της. Δεν έχει ανάγκη από κανέναν να τη μηδενίσει».


 

Ένα σκίτσο το χαρακτηρίζουμε καλό με βάση ποια κριτήρια;

«Ως άνθρωπος θα έλεγα ένα σκίτσο ότι είναι πολύ καλό όταν κάποιος έχει ασχοληθεί πολύ, έχειςαφιερώσει χρόνο και αγάπη. Ως ζωγράφος θα το έκρινα με βάση κάποιους κανόνες που υπάρχουν, αλλά πάντα θα υπερασπιζόμουν το δικαίωμα να είναι προσωπικό.  Ακόμα και το λάθος που υπάρχει να είναι προσωπικό λάθος του δημιουργού του. Αλλά πρέπει να ξεκινάς την κριτική σου με αγάπη και κατανόηση. Κι έτσι να ξαναδίνεις  στον δημιουργό το δικαίωμα να ξαναπροσπαθεί».

Ποια είναι τα βασικά στάδια δημιουργίας ενός κόμικ;

«Το πρώτο στάδιο είναι η σύλληψη της ιδέας. Σπάμε την ιδέα σε κομμάτια, σε σκηνές. Στη συνέχεια κάνουμε story board.  Δηλαδή με πολύ απλά σχέδια και σκίτσα, οριοθετούμε την ιδέα μας, όχι μόνο με το μάτι, αλλά και με το μυαλό μαζί. Στη συνέχεια προχωράμε στο τελικό σχέδιο πάνω στο storyboard, το μελανώνουμε, το επιχρωματίζουμε και πηγαίνει για εκτύπωση. Ουσιαστικά οι δύο μεγάλες κατηγορίες είναι αυτή του τραπεζιού, που γράφουμε δηλαδή και του σχεδιαστηρίου».

Πόσος χρόνος απαιτείται συνήθως για να δημιουργήσουμε ένα κόμικ;

«Υπάρχουν δύο  παράγοντες. Πρώτον τι θέλει κάποιος να φτιάξει. Μια μικρή ή  μια μεγάλη και περίπλοκη ιστορία και δεύτερο  το αν θα κάνει πολλά χιλιόμετρα με το μολύβι, ώστε να προσεγγίσει σχεδιαστικά την ιστορία. Μια μικρή ιστορία φτιάχνεται γρήγορα, όμως για να κάνεις το λίγο ή το πολύ θέλεις  πολλή προεργασία. Δεν γίνονται αυτόματα τα πράγματα. Τα κόμικς πια έχουν υψηλές απαιτήσεις».

Για να μάθει κάποιος να φτιάχνει κόμικς χρειάζεται να έχει σχέση με τα εικαστικά και να γνωρίζει για παράδειγμα ζωγραφική;

«Όχι. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αγαπάει αυτό  που κάνει και να είναι έτοιμος για πολύ δουλειά. Το σχέδιο μέχρι ενός σημείου μαθαίνεται».

Ποιος είναι ο απαραίτητος χρόνος φοίτησης;

«Εξαρτάται. Το ελάχιστο είναι μια εκπαιδευτική χρονιά. Αν το παιδί έχει τη δυνατότητα να βελτιώνει το σχέδιό του θα μείνει και παραπάνω. Αν όμως θεωρεί ότι αυτό που δημιουργεί είναι πολύ καλό, καλό είναι να σταματήσει».

Ποιες είναι οι επαγγελματικές επιλογές που έχει κάποιος που έχει σπουδάσει  κόμικς;

«Μπορούν να κάνoυν εικονογράφηση σε blogs, σε ένα περιοδικό ή σε μια εφημερίδα, να δημιουργούν storyboards ή μια προϊστορία για τα βίντεο διαφημιστικών εταιρειών. Υπάρχουν επιλογές, γιατί πρόκειται για διαχείριση εικόνας».

Ο Ανδρέας Αγγελόπουλος και η ομάδα Splats ετοιμάζουν αυτή την περίοδο το 2ο φεστιβάλ Κόμικς που θα πραγματοποιηθεί στις  24, 25 και 26  Απριλίου στον Συνδετήρα και θα έχει ως θέμα τα fanzine. Τα περιοδικά δηλαδή που είναι χαμηλού κόστους και μπορεί να εκδίδεται και από ένα μόνο άτομο. Άλλωστε το πρώτο φεστιβάλ σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία και προσέλκυσε μεγάλο αριθμό ατόμων. Η ομάδα SPLATS επιπλέον,  εκδίδει το ομότιτλο περιοδικό. Το τέταρτο τεύχος θα διατίθεται  στο φεστιβάλ και είναι δεμένο στο χέρι, ενώ η Πάτρα έχει αποκτήσει και δεύτερο fanzine υπό τον τίτλο «Τράκα».

 

Περισσότερα για τα κόμικς στο http://comixing.blogspot.gr/

 

Info

Περισσότερες πληροφορίες για τη σχολή στο τηλ.2610 – 672101

στο blog  http://comixing.blogspot.gr/

και στο facebook  www.facebook.com/splats.fanzine?fref=ts

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight