Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Ευρωεκλογές 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Κινούμενες "βόμβες" τα ανασφάλιστα οχήματα - 295 εντόπισε η Τροχαία από την αρχή του χρόνου στο κέντρο - Ποιά είναι τα πρόστιμα

Πάτρα: Κινούμενες "βόμβες" τα ...

Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου οι έλεγχοι της Τροχαίας οδήγησαν στον εντοπισμό 14 ανασφάλιστων αυτοκινήτων

Τα ανασφάλιστα οχήματα άρχισαν να πολλαπλασιάζονται και στην Πάτρα, όσο η οικονομική κρίση έκανε πιο έντονη την παρουσία της. Κάποιοι από αυτούς που δεν κατέθεσαν πινακίδες ή δεν πούλησαν τα οχήματά τους, προσπάθησαν να μειώσουν το κόστος , αφήνοντας τα χωρίς ασφαλιστήριο συμβόλαιο, με τον κίνδυνο σοβαρών οικονομικών και νομικών συνεπειών σε περίπτωση ατυχήματος.

Η ΕΛ.ΑΣ δίνει ιδιαίτερο βάρος στην αντιμετώπιση του προβλήματος με συνεχείς ελέγχους. Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το thebest.gr, η Τροχαία Πατρών από την 1η Ιανουαρίου του 2014 έως τις 7 Ιουλίου βεβαίωσε 295 παραβάσεις σε ανασφάλιστα οχήματα, ενώ από την 1η έως τις 7 Ιουλίου 14.

Αναλυτικά:

 

  • ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΣΕ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΒΕΒΑΙΩΣΕ ΜΟΝΟ Η ΤΡΟΧΑΙΑ ΠΑΤΡΩΝ ΑΠΟ 1-1-2014 ΕΩΣ 7-7-2014 : 295
  • ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΣΕ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΝ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ 15 ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ (16-6-2014 ΕΩΣ 30-6-2014) ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΧΑΙΑ ΠΑΤΡΩΝ : 29
  • ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΣΕ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ (1-7-2014 ΕΩΣ 7-7-2014) ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΧΑΙΑ ΠΑΤΡΩΝ : 14

 

 

Χαράλαμπος Σφέτσος: "Oφείλουμε να συνεχίσουμε τους αυστηρούς ελέγχους σε αυτό τον τομέα,

Σε δήλωσή του στο thebest.gr o Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας στη Δυτική Ελλάδα, Αστυνόμος Α΄ Χαράλαμπος Σφέτσος για το ζήτημα των ανασφάλιστων αυτοκινήτων στην περιοχή, επισημαίνει:

« Η Ελληνική Αστυνομία στοχεύοντας στην ασφάλεια των επιβατών, διενεργεί συνεχείς και συστηματικούς ελέγχους για την αποτροπή κυκλοφορίας οχημάτων των οποίων οι οδηγοί δεν είναι εφοδιασμένοι με ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και το αντιμετωπίζουμε με την ανάλογη βαρύτητα, τόσο στους συνήθεις τροχονομικούς ελέγχους όσο και με ειδικά κλιμάκια των υπηρεσιών μας τα οποία συγκροτούνται αποκλειστικά για το σκοπό.

Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό από όλους ότι οποιοδήποτε πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί αποκλειστικά με αστυνομικά μέτρα. Άρα στην προσπάθειά μας για τη ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων, καλούμε όλους τους οδηγούς, πριν ακόμα θέσουν σε λειτουργία το αυτοκίνητο τους, να αναλογιστούν τις σοβαρές νομικές και οικονομικές συνέπειες που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν εάν εμπλακούν χωρίς ασφάλεια σε ένα τροχαίο ατύχημα.

Εμείς ως αστυνομία οφείλουμε να συνεχίσουμε τους αυστηρούς ελέγχους σε αυτό τον τομέα, βεβαιώνοντας πρόστιμα και αφαιρώντας τις πινακίδες των οχημάτων και τα διπλώματα των παραβατών οδηγών.

Αυτό όμως δεν θα ήταν απαραίτητο εάν όλοι μας, ως πολίτες και μέλη της κοινωνίας, αντιλαμβανόμασταν το μέγεθος της ατομικής ευθύνης μας όταν οδηγούμε ένα ανασφάλιστο όχημα και εμπλέκουμε τόσο τους εαυτούς μας όσο και τους άλλους οδηγούς σε δαιδαλώδεις διαδικασίες μετά από ένα τροχαίο ατύχημα ».

 

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Σύμφωνα με την Νομοθεσία, πέραν των ποινικών συνεπειών σε βαθμό πταίσματος που επιβάλλονται στον οδηγό ο οποίος εντοπίζεται να οδηγεί χωρίς ασφαλιστήριο συμβόλαιο,βεβαιώνεται και διοικητικό πρόστιμο από 250 έως 1000 ευρώ ανάλογα με το είδος του οχήματος (250 ευρώ για μοτοσικλέτα, 500 ευρώ για αυτοκίνητο και 1000 ευρώ για φορτηγό) ενώ αφαιρούνται και το δίπλωμα οδήγησης του οδηγού και τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος για 6 μήνες αντί για 10 ημέρες που ισχύει έως πρόσφατα.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι σε περίπτωση εμπλοκής ανασφάλιστου οχήματος σε τροχαίο ατύχημα, ακόμα και υλικών ζημιών, ανεξάρτητα υπαιτιότητας του οδηγού του,αφαιρούνται επί τόπου τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος για δυο συνολικά έτη και τρία σε περίπτωση υποτροπής.


Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας στη Δυτική Ελλάδα, Αστυνόμος Α΄ Χαράλαμπος Σφέτσος

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις