Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Ευρωεκλογές 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Κώστας Σπηλιόπουλος: Ο "Καλλικράτης" θα διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος

Κώστας Σπηλιόπουλος:  Ο "Καλλικράτη...

"Ο «Καλλικράτης» ξεπερνά τα όρια τα δικά μας και τις μικροφιλοδοξίες μας. "

Ο βουλευτής Αχαΐας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μίλησε στη βουλή χθες Τετάρτη 26 Μαΐου για το θέμα του Καλλικράτη. Η ομιλία ήταν ως εξής:

"Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ανεξάρτητα από τις αντιπολιτευτικές κορώνες που ακούγονται σε αυτήν την αίθουσα, η μεταρρύθμιση "Καλλικράτης" είναι κάτι που το θέλει και ζητάει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.  
Την μεταρρύθμιση αυτή την περιμένει η κοινωνία, γιατί γνωρίζει ότι είναι το μέσο για να διορθώσουμε λάθη, να αλλάξουμε νοοτροπίες και να ανατρέψουμε κατεστημένες αντιλήψεις.  
Όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις είχαν αντιδράσεις και στο παρελθόν. Δυστυχώς, αυτές οι αντιδράσεις ξεκίνησαν από συντηρητικές αντιλήψεις. Στο ερώτημα σήμερα, γιατί ο Καλλικράτης; Είναι γιατί κατά πρώτο λόγο το κράτος είναι ο μεγάλος ασθενής και πρέπει να παρέμβουμε άμεσα αποκεντρώνοντας εξουσίες και δημιουργώντας προϋποθέσεις αποτελεσματικής, διαφανούς και οικονομικής λειτουργίας υπηρεσιών, που θα είναι κοντά στον πολίτη και θα υπόκεινται στον κοινωνικό έλεγχο.  
Κατά δεύτερο λόγο ο Καποδίστριας, υπήρξε μία πετυχημένη θεσμική παρέμβαση στην τοπική αυτοδιοίκηση, παρά τις αντιδράσεις και τους αφορισμούς τότε. Έφθασε όμως στα όριά της. Ανέδειξε και αδυναμίες, ελλείμματα, δυσλειτουργίες που έπρεπε να διορθωθούν. Ο Καλλικράτης, λοιπόν, σήμερα, δεν διορθώνει μόνο αδυναμίες και ελλείμματα. Ο Καλλικράτης είναι μία μεγάλη μεταρρύθμιση στο κράτος που θα έχει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα στην καλύτερη οργάνωση για καλύτερες και αμεσότερες υπηρεσίες προς τον πολίτη, για τη διευκόλυνση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών στην περιφέρεια για την αξιοποίηση τοπικών πλεονεκτημάτων, για να καταπολεμηθούν φαινόμενα σπατάλης, αδιαφάνειας και διαφθοράς.  
Σήμερα οι δήμοι είναι μικροί στην πλειοψηφία τους, αδύναμοι και υποστελεχωμένοι και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών. Με τον Καλλικράτη οι δήμοι γίνονται μεγάλοι και ισχυροί με δυνατότητες οργάνωσης και αρμοδιότητες, με άλλο πνεύμα και άλλο μοντέλο λειτουργίας, που θα έχει ως βάση την αμεσότητα, την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια, την οικονομία και την αναπτυξιακή δυνατότητα.  
Κάποιοι πολίτες ανησυχούν μήπως η συνένωση των μικρών δήμων σε μεγαλύτερα σχήματα υποβαθμίσουν την περιοχή τους ή δημιουργήσουν προβλήματα στην εξυπηρέτησή τους. Η απάντηση είναι ότι δεν πρέπει να ανησυχούν ούτε στο ελάχιστο, διότι η φιλοσοφία και οι προβλέψεις και οι εξασφαλίσεις του σχεδίου Καλλικράτη στοχεύουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και στην αναβάθμιση των τοπικών κοινοτήτων και των τοπικών κοινωνιών.  
Ακούμε τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας να δικαιολογούν τη δική τους αδράνεια και τη δική τους αναβλητικότητα ως κυβέρνηση με το επιχείρημα της οικονομικής κρίσης. Κατανοούμε τη δύσκολη θέση τους διότι όλες οι μεγάλες αλλαγές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση έγιναν από το ΠΑΣΟΚ και όχι από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Παρότι, όπως έλεγε η Νέα Δημοκρατία ότι είχε την πρόθεση να κάνει τον Καποδίστρια 2, έκανε πίσω και φοβήθηκε το πιθανό πολιτικό κόστος, διότι ο βασικός κανόνας τις διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ήταν να μην υπάρχει πολιτικό κόστος, να μη γίνεται τίποτα.  
Το καταστροφικό αποτέλεσμα αυτής της φιλοσοφίας το γνωρίζουμε πια όλοι. Η δικαιολογία που ακούμε συνέχεια είναι η οικονομική κρίση. Η απάντηση σε αυτόν τον ισχυρισμό είναι ότι ο Καλλικράτης είναι το πιο σημαντικό μέσο για να ξεπεράσουμε την κρίση με την ανασυγκρότηση του κράτους , με την εξυγίανση των οικονομικών και την σύγχρονη λειτουργία υπηρεσιών δίπλα στον πολίτη.  
Κάποιοι κατηγορούν το Υπουργείο για το ζήτημα του χωροταξικού. Το ακούσαμε και πριν από λίγο ότι δεν έγινε διάλογος, διαβούλευση και ενημέρωση και ότι υπάρχουν εστίες αντίδρασης.  
Πιστεύω ότι αυτές είναι πολύ φθηνές δικαιολογίες. Ας είμαστε ειλικρινείς: Το χωροταξικό αποτέλεσμα του «Καλλικράτη» βασίστηκε σε μία βασική φιλοσοφία με γενικά κριτήρια και αρχές που εφαρμόστηκαν παντού και ενιαία λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα τοπικά χαρακτηριστικά κάθε δήμου και τις τοπικές συνθήκες. Γι’ αυτό και οι αντιδράσεις που εμφανίζονται είναι σχετικά περιορισμένες και βασίζονται κυρίως σε παρωχημένες αντιλήψεις, σε κατεστημένα μικροσυμφέροντα, σε τοπικισμούς και σε διατήρηση τοπικών εξουσιών.  
Θέλω εδώ, κύριοι συνάδελφοι, να αναφερθώ λίγο σε αυτά που είπε το πρωί ο συνάδελφος κ. Χρυσανθακόπουλος, Βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. στο Νομό Αχαΐας. Είπε, δηλαδή, ότι το αποτέλεσμα στην Αιγιάλεια, ο ενιαίος Δήμος της Αιγιάλειας έγινε με μικροπολιτικούς και μικροκομματικούς σχεδιασμούς και ότι η απόφαση για τον ενιαίο Δήμο της Αιγιάλειας συνδέεται με πιθανή, ενδεχόμενη δική μου υποψηφιότητα στο Δήμο αυτό.  
Θέλω να πω ότι αυτή είναι ατυχής και ψευδέστατη αναφορά, διότι ουδέποτε ετέθη στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου τέτοιο ζήτημα, ούτε υπήρξε κανενός είδους συσχετισμός. Ας το καταλάβουν όλοι: Ο «Καλλικράτης» δεν δημιουργεί και δεν διατηρεί δήμους στα μέτρα κανενός. Ο «Καλλικράτης» ξεπερνά τα όρια τα δικά μας και τις μικροφιλοδοξίες μας. Είναι μία τομή για το μέλλον της χώρας μας.  
Οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με υπευθυνότητα και παρρησία πήραμε δημόσια θέση για τον ενιαίο Δήμο της Αιγιάλειας. Δεν άκουσα, όμως, και τον Βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. να πάρει θέση υπέρ του ενός ή υπέρ των δύο δήμων. Ας πάρει μία θέση. Έντεκα φορείς, οι μεγαλύτεροι φορείς της Αιγιάλειας –η Ένωση Συνεταιρισμών, οι εμπορικοί σύλλογοι, οι σύλλογοι μηχανικών, επιστημόνων κ.λπ.- πήραν θέση. Η καλύτερη εφαρμογή των κριτηρίων του «Καλλικράτη» γίνεται στο Δήμο της Αιγιάλειας. Συγκοινωνιακά, οικονομικά, ιστορικά, περιβαλλοντολογικά, χωροταξικά, αναπτυξιακά, πολιτισμικά, όλα συγκλίνουν στον ένα ενιαίο μεγάλο Δήμο της Αιγιάλειας. 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο «Καλλικράτης» αύριο θα ψηφιστεί και θα γίνει νόμος του κράτους. Θα πρέπει και αυτοί που στηρίζουν, αλλά και αυτοί που έχουν αντιρρήσεις, αγωνίες και φόβους να εργαστούμε όλοι για την επιτυχία αυτού του θεσμού. Η επιτυχία αυτού του θεσμού θα είναι προς όφελος των πολιτών και για την πρόοδο του τόπου μας. 
Σας ευχαριστώ πολύ."

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις